Oorpijn tijdens het vliegen? Met deze vijf tips niet meer!

Redactie - 26 februari 2018

Oorpijn tijdens het vliegen? Met deze vijf tips niet meer!

Redactie - 26 februari 2018

Heb jij last van je oren zodra het vliegtuig opstijgt? Sommige mensen krijgen flinke oorpijn tijdens het vliegen en in het ergste geval ook nog ná de vliegvakantie. Wil je weten hoe je eraan komt én wat je kunt doen om er vanaf te komen? Lees snel verder!

Oorpijn tijdens het vliegen

Door de veranderingen in luchtdruk kun je tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig last krijgen van je oren. Ook tijdens de vlucht is de luchtdruk lager dan normaal en kun je last ervaren. Vervelend als je op weg bent naar bestemming met een korte vliegafstand, zoals Londen. Maar vooral tijdens een langere vlucht naar een zonnige vakantiebestemming als Bangkok. Zo kom je eraan, maar belangrijker: met deze vijf tips kom je ervan af!

Oorpijn tijdens het vliegen

1. Eten of drinken

Door iets te eten of te drinken na het opstijgen of landen, haal je de druk van je oren. Zowel de kauwbewegingen die je maakt bij het eten als het slikken tijdens het eten en drinken, zorgen ervoor dat de buis tussen je keelholte en je middenoor – de buis van Eustachius – open gaat. Hierdoor loopt de druk er sneller doorheen en heb je minder last van je oren.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-pro/zo-maak-vliegen-kids-feest/”]

2. Neusdruppels

Het gebruiken van neusdruppels kan in sommige gevallen helpen om de druk op je oren te verlichten. Neussprays die Xylometazoline bevatten (zoals Otrivin of Nasivin) zorgen ervoor dat je neusslijmvliezen slinken. Hierdoor komt er minder druk op je oren te staan en doen ze minder pijn bij het opstijgen en landen. Als je erg verkouden bent of een oorontsteking hebt, kun je beter niet gaan vliegen. Ga bij twijfel langs de huisarts.

Oorpijn tijdens het vliegen

3. Gapen

Net als slikken zorgt ook de beweging die je maakt als je gaapt kan ervoor dat de buis van Eustachius oprekt, waardoor de druk in je oren vermindert. Grote kans dat je na een paar keer flink gapen minder last van je oren hebt. Baby’s of kleine kinderen kun je iets te drinken of een speen geven om ze te helpen te slikken.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/meest-verre-vluchten/”]

4. Klaren

Nog een optie om de druk van je oren af te halen is klaren, want bij het klaren open je ook de buis van Eustachius om er lucht doorheen te laten lopen. Je doet het als volgt: knijp je neus goed dicht en slik. Als het goed is ‘poppen’ je oren dan. Een andere optie is met je neus dichtgeknepen doen alsof je gaat blazen, maar dan zonder je mond te openen. Let bij het klaren wel op dat je niet te veel kracht zet, zo zou je je oren kunnen beschadigen. Ga je op duikvakantie naar bijvoorbeeld Egypte of Kroatië? Dan werkt de klaar-methode ook goed onder water!

Oorpijn tijdens het vliegen

5. Oordoppen

Op sommige luchthavens kun je speciale oordoppen kopen die veranderingen in de luchtdruk reguleren. Deze oordoppen vertragen de luchtdrukverandering op het trommelvlies. Er is geen medisch bewijs dat ze werken, maar voor sommige mensen schijnen ze goed te werken.

Heb jij ook weleens oorpijn tijdens het vliegen? Laat jouw tips achter in de comments!