Nederland: de leukste fietsroutes in de provincie Utrecht

Redactie - 21 maart 2020

Nederland: de leukste fietsroutes in de provincie Utrecht

Redactie - 21 maart 2020

Sportief bezig zijn en genieten van een waanzinnige omgeving, dat kan op de fiets! En daarvoor hoef je Nederland echt niet uit. Wij tippen de mooiste fietsroutes in de provincie Utrecht.

Nederland fietsroutes Utrecht Heuvelrug

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een zandrug met heidegebieden, stuifzanden en meerdere heuvels boven de vijftig meter. Of je nu een pro bent of op je gemak wilt fietsen, je vindt hier altijd wel een route die bij je past. Je start je tocht bij een TOP (Toeristisch Overstap Punt), waar meer dan genoeg parkeerplaatsen zijn. Ben je met een elektrische fiets, dan kun je die hier nog even snel opladen.

Van plan om met je mountainbike door de Heuvelrug te scheuren? Vergeet niet om een vignet te kopen (voor € 7,50 verkrijgbaar bij fietswinkels in de buurt). Verdwalen kan haast niet, langs de fietspaden zijn de routes en knooppunten aangegeven. Kijk hier voor een overzicht van de meest populaire fietsroutes in het gebied.

Een leuke stop onderweg is de Piramide van Austerlitz. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en voor de kids is er een grote speeltuin.

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug? Vakantiepark Landal Amerongse Berg krijgt van jullie maar liefst een 9,2! Anne S. schrijft in haar review: ‘Het was schoon, meer dan genoeg servies en bestek e.d., gezellige gashaard en het bed lag echt heerlijk. Met kleine kinderen is het helemaal een fijn park vanwege de indoorspeeltuin!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/op-ontdekkingstocht-in-eigen-land-5x-leukste-dagjes-uit-bij-utrecht/”]

Nederland: de leukste fietsroutes in de provincie Utrecht

Fietsen door de stad Utrecht

Je sportieve dagje uit combineren met een middag shoppen? Dan kan perfect in de historische stad Utrecht. Sinds de Tour de France in 2015 startte in Utrecht, is de stad nog bekender geworden als fietsstad. Een van de leukste fietsroutes in de stad is geïnspireerd op de route van de Grand Départ van de Tour.

Je start op het Domplein (kijk even omhoog naar de waanzinnige toren) en rijdt over de oude Stadhuisbrug. Even wat frisse lucht happen in het prachtige Amelisweerd, de bijzondere architectuur spotten op Utrecht Science Park en je komt over het oudste fietspad van Nederland op de Maliebaan.

Tijdens de fietstocht zie je de belangrijkste hotspots van de Tour, zoals de plek waar de ploegenpresentatie was en opvallende muurschilderingen.

Bekijk volledige route hier.

Een nachtje blijven slapen in de Domstad? Jullie tippen Hotel NH Centre Utrecht (Zoover score: 7,6). Catherine schrijft in haar review: ‘Prima service op elk gebied, terras prettig,restaurant goed en het ontbijtbuffet geweldig. Ligt in het centrum, bijna onder de Dom. Heerlijk geslapen op prettige kamer!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-local/60-seconden-in-utrecht-verwarmde-terrassen-in-de-domstad/”]

Fietsen door het Utrechtse Maarssen en omgeving

Even weg van de drukte om een ontspannen fietstocht te maken? Dat kan perfect in de omgeving van Maarssen. De route gaat door het oer-Hollandse landschap in de Utrechtse Vechtstreek. Geniet van het uitzicht en de natuur op landgoed Haarzuilens en de Vinkeveense Plassen. Langs de oevers van de Utrechtse Vecht kijk je uit over prachtige buitenhuizen en de Maarsseveense Plassen.

De start en finish van de route is aan de Maarsseveense Poort in Maarssen. Je fietst in totaal 62 kilometer. Liever ergens anders op je fiets stappen? De route is een rondrit, dus je kunt zelf kiezen vanaf welk knooppunt je start.

De exacte routebeschrijving vind je hier.

Nog meer mooie fietsroutes in ons eigen land ontdekken? Bekijk hier de beste fietsroutes in de provincie Flevoland!

Waar stap jij het liefste op je stalen ros in Nederland? Deel je tips in de reacties en inspireer andere sportievelingen!