Last Minute Vliegtickets: De Beste Aanbieding In 11 Simpele Stappen

Redactie - 31 maart 2016

Last Minute Vliegtickets: De Beste Aanbieding In 11 Simpele Stappen

Redactie - 31 maart 2016

Wist je dat vorig jaar meer dan 60% van de Nederlanders op zoek was naar last minute vliegtickets die goedkoper waren dan € 750,-?

Een goedkope vlucht is, zeker voor ons Nederlanders, altijd welkom! Maar hoe weet je nou zeker dat je de goedkoopste vlucht boekt? En waar moet je allemaal op letten als je op jacht gaat naar die ene deal?

In dit artikel leg ik je uit hoe je in elf simpele stappen een goedkoop last minute vliegticket boekt! Let er vanaf het begin af aan wel op dat enige flexibiliteit handig is voor het kopen van een vliegticket op het laatste moment. Durf te wachten en bespaar zo gemakkelijk je geld, zodat je op vakantie nog meer leuke dingen kunt doen!

 

Last minute vliegtickets… wat houdt dat in?

Vliegtuig

Vliegtuigen vertrekken niet graag met lege stoelen naar Spanje, Indonesië of Amerika. Lege stoelen betekenen namelijk dat de vliegtuigmaatschappij geld misloopt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig kunnen wij van deze noodzaak om geld te verdienen ook profiteren!

Wanneer er nog lege stoelen op een vlucht zijn, zal de maatschappij er alles aan doen om deze op te vullen. De meest voor de hand liggende manier om dit te doen is door last minute tickets aan te bieden.

Deze tickets zijn van een paar dagen van te voren tot de dag zelf te koop! Het vraagt wel enige flexibiliteit, aangezien je pas een aantal dagen van tevoren zeker bent van je vlucht.

Maar als je die spanning aankunt, is het een super handige manier om geld op je vliegticket te besparen!

 

Welke websites bieden last minute tickets aan?

Wanneer je op zoek gaat naar last minute tickets dan kun je natuurlijk in Google gaan zoeken. Het probleem is dan echter dat je niet per definitie de beste en goedkoopste aanbieders vindt.

Om het je makkelijk te maken heb ik hieronder een lijstje gemaakt van de bekendste last minute aanbieders van Nederland, in willekeurige volgorde:

 

WTC

World Ticket Center

World Ticket Center biedt normale vluchten aan, maar heeft ook een apart gedeelte voor last minute vliegtickets. Het is alleen jammer dat hier geen overzichtspagina van bestaat.

Om het je makkelijk te maken heb ik van een aantal populaire vakantielanden de pagina’s voor goedkope, last minute vliegtickets voor je op een rijtje gezet. Klik op het land om de aanbiedingen van WTC te zien:

Tip: onderaan iedere pagina staan verwijzingen naar last minutes voor specifieke bestemmingen binnen dat land.

 

Vliegwinkel.nl

Vliegwinkel.nl

Op Vliegwinkel.nl worden alle vluchten van de grote luchtvaartmaatschappijen met elkaar vergeleken. Ook kun je hier de vluchten van de wat lager geprijsde luchtvaartmaatschappijen vinden en vergelijken. Hierdoor heb je gelijk een overzicht wat de ticketprijzen betreft.

Ook kun je op deze site direct zoeken op last minute vliegtickets. Je kunt gelijk per bestemming de last minute aanbiedingen zoeken en vergelijken. Handig!

 

CheapTickets.nl

Cheaptickets.nl

CheapTickets.nl vergelijkt vliegtickets van maar liefst 800 verschillende vliegtuigmaatschappijen voor je. Daarnaast kun je hier ook pakketreizen boeken, wat inhoudt dat ze ook een hotel en/of een huurauto aanbieden bij het vliegticket dat je hebt gevonden.

Ook hier vind je onderaan de pagina een knop naar de last minute vliegtickets naar steden of landen van jouw keuze. Boek gelijk je ticket naar een van deze populaire steden binnen Europa:

Tip: Let op de speciale aanbiedingen op de pagina voordat je verder gaat zoeken.

 

Expedia.nl

expedialogo

Expedia.nl biedt net als de bovenstaande websites last minute vliegtickets aan, maar heeft daarnaast ook last minute aanbiedingen voor hotels en een combinatie van vliegtickets en hotels.

Het is op de site wel lastig om de aanbiedingen te kunnen vinden. Klik daarom hier voor het overzicht van de last minute vliegtickets.

 

Last minute tickets via de luchtvaartmaatschappij

Via bovenstaande sites kun je de aanbiedingen van de verschillende luchtvaartmaatschappijen met elkaar vergelijken, maar je kunt je goedkope tickets natuurlijk ook via de luchtvaartmaatschappij zelf kopen. Dit is vooral handig voor de mensen die standaard met dezelfde maatschappij vliegen (wat overigens voor leuke extra’s kan zorgen).

Let er wel op dat er altijd sprake kan zijn van extra toeslagen voor het later boeken van tickets of je bagage. Lees daarom goed de kleine letters wanneer je je ticket boekt.

Ik heb de bekendste vliegtuigmaatschappijen en hun last minute aanbiedingen voor je opgezocht. Klik het logo van de desbetreffende maatschappij voor de aanbiedingen:

KLMtransavia logoEasyJetAirfrance

 

In 11 stappen een last minute vliegticket boeken

VrouwLaptop

Door de verschillende vergelijkingssites, en daarnaast nog de sites van de luchtvaartmaatschappijen zelf, is het waarschijnlijk lastig om door de bomen het bos te zien. Je weet waar je de tickets kunt krijgen, maar hoe zorg je er nou voor dat je het beste uit je last minute ticket haalt?

Je bent daarnaast niet de enige die zijn vliegtickets online koopt. Maar liefst 76% van de vliegtickets werden in 2014 online gekocht en die trend stijgt nog steeds! Naast de vele aanbiedingen moet je dus ook nog eens sneller zijn dan je concurrerende medekopers.

Hieronder daarom 11 stappen die je helpen bij het boeken van je last minute vliegticket!

 

Stap 1

Gemiddeld besteedt de op vakantie gaande Nederlander €720 uit aan de reis naar de vakantiebestemming toe. Hier wil je natuurlijk het liefst onder zitten! Reken daarom samen met driekwart van de Nederlanders van tevoren uit wat je uit kunt geven aan je vakantie.

Daarna kun je, met een heldere prijs in gedachte, op zoek naar het vliegticket dat het beste bij jou past! Kijk natuurlijk wel eerst even op verschillende sites wat een vliegticket naar bijvoorbeeld IJsland kost. Zo stel je geen doelen die je niet kunt halen, wat een teleurstelling voorkomt.

 

Stap 2

Zorg ervoor dat je je inschrijft voor nieuwsbrieven van vliegtuigmaatschappijen of hen volgt via social media. Via deze kanalen zullen zij hun last minute acties onder de aandacht brengen en ben je er snel bij!

Daarnaast kun je zodra je de informatie leest, ook gelijk doorklikken en de vliegtickets kopen. Dat is nou zo handig aan het internet!

 

Stap 3

Zorg ervoor dat je flexibel bent… niet letterlijk natuurlijk (mocht je daar toch interesse in hebben: probeer yoga). Nu is het sowieso nodig om flexibel te zijn wanneer het om last minute tickets gaat, maar zorg ervoor dat je niet alleen voor de datum flexibel bent, maar ook voor de tijd (wees bereid om midden in de nacht te vliegen), het vliegveld en wellicht je bestemming!

Wanneer je ook flexibel bent in je vakantiebestemming dan is de kans op een goedkoop ticket het grootst. Het verschilt per bestemming in hoeverre deze in een bepaald seizoen populair is of wat minder in trek. Dit kan een hoop schelen voor de prijs. Kijk natuurlijk wel of het niet precies in een regenseizoen is, tenzij je daarvan houdt natuurlijk. 😉

 

Stap 4

Als je gaat zoeken, doe dit op een dinsdagmiddag. Men zegt dat dit de beste tijd is om te boeken. Luchtvaartmaatschappijen plaatsen op deze dag veelal hun last minute aanbiedingen voor het komende weekend en uit statistieken blijkt dat de tarieven op dinsdag het laagst zijn.

Blijf daarnaast ook op andere dagen letten op aanbiedingen. Het kan natuurlijk altijd maar zo zijn dat een andere aanbieding, die toevallig op donderdag wordt geplaatst, goedkoper is dan die je op dinsdag hebt gezien.

 

Stap 5

Twee tickets goedkoper dan één? Dat kan!

Het is soms voordeliger om een enkel ticket heen en een enkel ticket terug te kopen. Kijk eens naar de last minute prijzen voor enkele vluchten en vergelijk deze met een retour. Wellicht spaar je zo nog meer geld uit op je droomvakantie naar de Malediven of je stedentrip naar Londen!

 

Stap 6

Wanneer je een lange vlucht maakt, dan is een ticket met een overstap vaak goedkoper dan een rechtstreekse vlucht. Dit kan je, ook voor je last minute ticket, een hoop geld besparen! De meeste mensen zullen namelijk liever rechtstreeks vliegen, maar deze luxe heeft een prijs.

Ook hier is het dus belangrijk dat je flexibel bent. Een vlucht met overstap duurt immers langer dan een directe vlucht en hier moet je wel rekening mee houden.

 

Stap 7

Je bent nu goed op zoek naar last minute tickets voor je welverdiende weekje ontspanning. Mocht je nog niet weten waar je gaat verblijven, kijk dan eens naar een pakketdeal. Vliegtickets kunnen goedkoper uitvallen wanneer je er gelijk een pakket (hotel en/of auto) bij boekt.

Via Zoover.nl kun je direct zoeken op een compleet reispakket, die allemaal ‘last minute’ worden aangeboden!

 

Stap 8

Als het kan, probeer dan buiten het hoogseizoen te vliegen. Veel vakantiebestemmingen zijn ook buiten de zomermaanden prachtig om te bezoeken. Buiten het hoogseizoen zijn vliegtickets over het algemeen om te beginnen al goedkoper dan de vliegtickets in het hoogseizoen. Je kunt dus nog meer geld besparen om buiten dit seizoen ook nog te gaan voor last minute tickets.

 

Stap 9

Als je dan aan het zoeken bent naar de beste datum voor je vlucht buiten het hoogseizoen, kijk dan ook even naar de dag waarop je wilt vliegen.

Het boeken is dan het goedkoopst om op een dinsdag te doen, de dag waarop je daadwerkelijk vliegt kan ook een hoop geld schelen. Zo kun je wanneer je lang gaat vliegen het beste vertrekken op een donderdag en terugkomen op een maandag. Voor een korte vlucht geldt dat je het beste op een zaterdag kunt vertrekken en op een dinsdag terug kunt komen. Het gaat hier wel om retourtickets, maar dit kan je zo’n 20-25% schelen wat je ticketprijs betreft!

 

Stap 10

Mochten bovenstaande stappen je nog niet geholpen hebben tot jouw ideale deal en je bent ontzettend flexibel, overweeg dan om met je koffer en al naar het vliegveld te gaan en daar bij balies van vliegtuigmaatschappijen te vragen om een last minute. Er komen altijd nog plekken op het allerlaatste moment vrij door annuleringen.

Vaak kun je er dan ook gelijk een accommodatie bij boeken aangezien het in de meeste gevallen om gehele vakanties gaat die geannuleerd worden. Je moet voor deze stap wel een echte durfal zijn en geen vaste vakantieplannen hebben. Lekker avontuurlijk!

 

Stap 11

Zie je een goede aanbieding onder jouw maximale bedrag? Is het dinsdag? Is het een vlucht midden in de nacht, maar naar de bestemming van je dromen? Heb je aparte heen- en terugvluchten gevonden waardoor de prijs nog lager uitvalt? Moet je zes keer overstappen? Is je kop koffie al bijna leeg? Dan is het nu tijd om te boeken! Je meest voordelige last minute ticket is daar!

 

Nu weet je waar je last minute vliegtickets kunt vinden en heb je een stappenplan om ervoor te zorgen dat je het beste uit je deal haalt! En als je dat ticket in handen hebt, kun je wellicht proberen er nog een upgrade voor te krijgen ook! Vliegen en vliegtickets boeken wordt zo een echte uitdaging.

Je kunt nu lekker achterover hangen en wachten tot het zo ver is! Alleen nog je koffer inpakken en dan is het tijd Nederland voor een paar dagen of weken vaarwel te zeggen. Nog een laatste tip: wanneer je online je tickets koopt is er vaak mogelijkheid om ook online in te checken. Dit scheelt lange wachtrijen op het vliegveld en als je er op tijd bij bent kun je precies die stoelen uitzoeken waar jij wilt zitten! Voor tips over online inchecken, klik hier.

 

Heb jij nog tips hoe je handig aan een last minute ticket kunt komen?

Laat het ons weten via de comments hieronder!