5x wat je zéker moet doen in Lapland

Redactie - 18 oktober 2017

5x wat je zéker moet doen in Lapland

Redactie - 18 oktober 2017

Lapland is een heus ondergesneeuwd winterpareltje. Verlang je naar knarsende sneeuw onder je boots, uitgestrekte stille ijsvlaktes en het geluid van hijgende husky’s die je slee voorttrekken? Dan zit je goed in Lapland. Maar er is méér. Vijf dingen die je zéker moet doen!

Onthaasten in Salla

Ga je naar Lapland op vakantie? Dan kun je het uitgestrekte dorp Salla niet overslaan. Van het woord ‘haast’ hebben ze hier nog nooit gehoord en reken maar dat je wordt overvallen door een heerlijk gevoel van rust. De tijd lijkt er stil te staan en de gastvrijheid van de inwoners is enorm! Het enige dat er in de loop der jaren veranderd is, zijn de sneeuwscooters in het straatbeeld. Je maakt er de mooiste tochten op en vanuit Salla worden ook geweldige safari’s met rendieren en husky’s georganiseerd. Na een lange dag in de sneeuw kom je in Salla lekker bij in de sauna. Grill nadat je bent opgewarmd een worstje  bij het kampvuur  of zing en swing mee in één van de karaoke barretjes!

lapland

Slaap op een ijsbed in Snow village

Of Lainio Snow Village je een bijzondere ervaring bezorgt? Volgens Kees wel, zo blijkt uit zijn review: ‘Snow Village  is zonder een overnachting al een belevenis op zich! Het hotel, volledig opgebouwd uit ijs en sneeuw, biedt de bezoeker een museum van ijssculpturen. Van stoelen tot bruggen en van bedden tot bedsteeën. Een waar schouwspel dat wordt benadrukt door fantastisch licht. Het diner aan een tafel van ijs (ja, dat zorgt er inderdaad voor dat het eten snel afkoelt) maakt dat je mee doet aan het wereldkampioenschap speed -dineren. De overnachting in het hotel doet je denken een survival. De gewenning aan de kamertemperatuur in je thermo-slaapzak kost een uurtje, maar daarna lig je heerlijk op je matras in je ijsbed! Een fantastische belevenis!’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-drinken-lapland-rendier-bessenlikeur/”]

sant

Spot de kerstman in Rovanimie

Precies op het punt waar de rivieren Kemijoki en Ounasjoki elkaar kruisen, ligt de hoofdstad van Lapland Rovaniemi. Een prachtige plek om je vakantie te starten of te eindigen. Vanaf deze stad wordt het noordelijk gelegen landschap ruiger en ruiger. Wist je dat de kerstman hier woont? Reis je met kids, dan is Santa Park écht een must see. Je kunt vanuit deze stad van alles ondernemen zoals vissen, raften, klimmen, wandelen, zwemmen en skiën. Slapen doe je dan bijvoorbeeld in het Clarion Santa Claus hotel!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/5x-waarom-lapland-een-topbestemming-is/”]

Ski er op los in het Levi ski resort

In Lapland draait het voor een groot gedeelte van het jaar om de sneeuw. Waar je ook bent, er ligt een dik pak. Gelukkig zijn er ook bergen, zodat er heerlijk geskied kan worden. Het grootste ski-resort van Finland is Levi. Vooral in de lente is Levi vaste prik voor veel locals die een dagje avontuur willen. Het skigebied ligt dicht bij de Russische grens en de sneeuw valt er met bakken tegelijk uit de hemel. Van oktober tot juni is het hier dan ook te gek wintersporten. Je slaapt heerlijk in het Levi Panorama hotel, dat niet voor niets een 8,9 scoort op Zoover.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/verrassende-wintersportbestemmingen-sneeuwzekere-wintersport/”]

Beklim de Saanaberg

Direct ten noorden van het miniscule dorpje Kilpisjärvi ligt de karakteristieke berg Saana, een heilige berg voor de Saami, de locale bewoners. Finlands enige bergdorp ligt temidden van de hoogste bergen van het land. Verwacht hier niet al te veel knussigheid: het plaatsje heeft nog geen honderd permanente bewoners en is slechts enkele decennia oud. In 1900 stonden hier enkele Lappenhutjes, en het enige huis, de Siilastupa, diende lange tijd als herberg voor reizigers. Pas sinds 1979 is er een winkel en een benzinepomp. Vanuit het dorp kun je de Saanaberg beklimmen en genieten van het geweldige uitzicht.

We zijn altijd op zoek naar tips! Heb jij nog een goede tip, deel hem dan onder deze post.