In deze skigebieden kun je vroeg in het seizoen vaak al skiën

Redactie - 27 oktober 2018

In deze skigebieden kun je vroeg in het seizoen vaak al skiën

Redactie - 27 oktober 2018

Als pistejunkie vind ik niets fijner dan vóór Kerstmis al op de latten staan. Simpelweg omdat ik niet kan wachten om weer van de bergen te sjezen, én het is lekker rustig en een stuk betaalbaarder. Maar hoe zit het met de sneeuw? In deze skigebieden loop je het minste risico op sneeuwloze pistes en kun je lekker vroeg in het seizoen vaak al skiën.

Hintertux – Oostenrijk

Als je hoe dan ook sneeuw wilt, of het nu poeder, ijzig of nepsneeuw is; Hintertux is jouw place to be. De gletsjer, misschien wel de fijnste in de Alpen, is 365 dagen per jaar open en ook de niet-gletsjergebieden zijn hoog. Groot voordeel: de meeste pistes liggen in de schaduw, dus sneeuw smelt niet zo snel weg.

Hintertux is een veilige gok voor een skivakantie vroeg in ’t seizoen. Houd wel rekening met een beperkt aantal pistes dat open is. Maar, als de sneeuw goed is, kun je ook in het nabijgelegen Mayrhofen (opent eind november) de pistes uitproberen.

Val d’Isère and Tignes (Espace Killy) – Frankrijk

Boek maar vast een kamer bij Hotel Les Campanules of Hotel Le Genépy, want Val d’Isère en Tignes zijn zonder twijfel de beste gok in de Alpen voor een vroege skitrip. Dit gebied verdient een plekje op de shortlist van iedere wintersportfan. Bij de meeste wintersportgebieden wordt het pas gezellig met kerst, maar Espace Killy gaat gelijk all the way. Dit skigebied staat er ook om bekend dat ze zo vroeg mogelijk alle begaanbare pistes opengooien, waardoor je flink wat kilometers kunt maken.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/tekenen-verlangt-naar-wintersport/”]

Zelfs als het niet gesneeuwd heeft, kunnen ze in skigebied Espace Killy de beste sneeuw maken. Vooral aan de kant van Val d’Isère doen de sneeuwpro’s bijzonder goed hun ding. Val d’Isère heeft namelijk een van de grootste kunstmatige sneeuwsystemen van Europa.

Tel daar nog twee gletsjers bij op waar je prima kunt skiën (de beste is de Grande Matte boven Tignes) en je kunt je heel goed voorstellen waarom het skigebied van Val d’Isère en Tignes al vanaf november een goed idee is.

Val Thorens – Frankrijk

Val Thorens, het hoogste skigebied van Europa, opent meestal een week eerder dan rivalen Tignes en Val d’Isère. Dankzij de hoogte en de ultramoderne sneeuwproductie kan hier vanaf eind november je geluk niet op als skifan.

Goed om te weten: de rest van Les Trois Vallées gaat pas later open, maar in het compacte Val Thorens kun je je prima vermaken. Gezien de dorpjes hier vaak ook met sneeuw bedekt zijn, heb je ook in het begin van ’t seizoen het ultieme wintersportgevoel.

Cervinia Breuil – Italië

De hoogte van dit Italiaanse skigebied laat het normaal gesproken zelfs toe om eind oktober het skiseizoen al voor geopend te verklaren. En mocht er niet genoeg sneeuw zijn gevallen, dan wordt er geskied op de gletsjer die gedeeld wordt met het Zwitserse Zermatt.

Het is onwaarschijnlijk dat je direct de dalafdaling naar het dorp kunt pakken, maar sommige jaren kon je wel tot de middenstations Laghi Cime Bianche (op 2.810 meter) of Plan Maison (op 2.555 meter) skiën. Laten we hopen dat we dit jaar ook geluk hebben!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wintersport-last-minute-zo/”]

Hoe dan ook doen ze bij skigebied Cervinia Breuil altijd hun best om ervoor te zorgen dat er sowieso in november een goede basis ligt en de meeste pistes helemaal ready zijn. Zodra er serieuze sneeuw is gevallen is de wintersportpret aan! Sneeuw blijft gezien de uitzonderlijke hoogte van het gebied namelijk meestal liggen.

In december zijn sowieso alle pistes helemaal bedekt en is het dekbed van sneeuw compleet. Ruim op tijd om dus nog voor Kerstmis je biezen te pakken en richting Italië te vertrekken.

Heb jij een favoriet skigebied voor een vroege wintersport? Deel je tips in een reactie of schrijf een review van je (wintersport)vakantie.