Hoe kom ik aan een OV-chipkaart?

Redactie - 25 augustus 2018

Hoe kom ik aan een OV-chipkaart?

Redactie - 25 augustus 2018

Hoe kom ik aan een OV-chipkaart? Wanneer je in Nederland met het openbaar vervoer wilt reizen, of het nu voor vakantie is of werkgerelateerd, moet je beschikken over een OV-chipkaart. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je deze het beste kunt bemachtigen.

Waarom een OV-chipkaart aanschaffen?

Maak je veel gebruik van het openbaar vervoer of ben je van plan dit te gaan doen? Met een OV-chipkaart reis je eenvoudig met de trein, bus, metro of tram door heel Nederland. Het enige wat je hoeft te doen is tijdig in en uit te checken. De kosten kunnen, indien je kiest voor een abonnement, worden gekoppeld aan je bankrekening. Je kunt er ook voor kiezen om het saldo op de kaart handmatig aan te vullen.

Hoe kom ik aan een OV-chipkaart?

Een OV-chipkaart kun je op verschillende manieren aanschaffen:

  • Online
  • Bij ticketautomaten op NS-stations
  • Bij diverse grote supermarktketens zoals Albert Heijn
  • Via servicebalies van OV-bedrijven

Let op: een persoonlijke OV-chipkaart kunt je enkel online aanschaffen. Mocht je een anonieme kaart wensen waarbij je zelf het saldo oplaadt, kun je terecht bij een van de andere locaties in het overzicht. We leggen nu uit wat het verschil is tussen een anonieme en een persoonlijke OV-chipkaart.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/waarom-treinvakantie-nederland-echt-op-bucket-list-zou-moeten-staan/”]

Welke OV-chipkaart past bij jou?

Er zijn drie varianten, te weten:

  • De persoonlijke OV-chipkaart
  • De anonieme OV-chipkaart
  • De eenmalige chipkaart

De persoonlijke OV-chipkaart

Ben je van plan veel met het openbaar vervoer te gaan reizen? Dan is een persoonlijke OV-chipkaart aan te raden. Deze kun je helemaal naar wens instellen, koppelen aan je bankrekening en kiezen uit verschillende abonnementen. Student of 65+’er? Met een persoonlijke OV-chipkaart worden de juiste kortingen automatisch verrekend. De aanschaf kost eenmalig €7,50. Aanvullende kosten zijn afhankelijk van het abonnement dat je kiest.

De anonieme OV-chipkaart

De naam geeft het natuurlijk al weg: de anonieme OV-chipkaart is niet gebonden aan een specifiek persoon. De kaart is dan ook door meerdere mensen te gebruiken, wat het ideaal maakt voor gezinnen, een dagje uit of tijdens een weekendje weg! Let wel: je kunt er in dit geval níet tegelijkertijd mee reizen. Wanneer je een anonieme OV-chipkaart aanschaft en er direct saldo op zet, kun je er meteen gebruik van maken. Het niet graag afgeven van je persoonsgegevens kan ook een reden zijn om voor deze variant te kiezen. De kosten voor een anonieme kaart bedraagt €7,50.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/nederland-ontdekken-per-trein-voor-een-prikkie/”]

De eenmalige chipkaart

Maak je vrijwel geen gebruik van het openbaar vervoer en ben je ook niet van plan dat op korte termijn te gaan doen? Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor een eenmalige chipkaart. Bijvoorbeeld heel geschikt voor een bijzonder dagje uit. Dit is verhoudingsgewijs vaak iets duurder, maar een voordeel is wel dat je daarna nergens aan vast zit. De kosten voor een eenmalige chipkaart zijn afhankelijk van de wijze van transport en het af te leggen traject. Informeer in dit geval bij de vervoerder voor meer informatie.

Hoe vraag ik een OV-chipkaart online aan?

Via diverse aanbieders kun je in enkele stappen een persoonlijke OV-chipkaart aanschaffen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een (duidelijke) digitale pasfoto en de mogelijkheid om via iDEAL te betalen. Doorgaans krijg je de nieuwe OV-chipkaart na ongeveer drie werkdagen thuisgestuurd. Dus of je nu van plan bent om Nederland op een bijzonder manier te ontdekken of veel onderweg bent: met de juiste OV-chipkaart heb jij een zorg minder.

Ga jij voor (of heb je) een persoonlijke- of anonieme OV-chipkaart? Laat ons weten waarom je voor een bepaalde variant hebt gekozen.