Hoe vraag ik een paspoort aan?

Redactie - 26 november 2018

Hoe vraag ik een paspoort aan?

Redactie - 26 november 2018

Hoe vraag ik een paspoort aan? In dit blog leggen we uit waar je aan moet denken bij het aanvragen van een paspoort. Bij gemeentes in Nederland en op de Nederlandse Antillen, maar ook voor Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland.

Hoe kan ik een paspoort aanvragen?

In Nederland kun je persoonlijk een paspoort aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Zorg dat je bij het aanvragen de volgende gegevens bij je hebt:

  • Een pasfoto die voldoet aan de daarvoor gestelde richtlijnen
  • Alle reisdocumenten die je in je bezit hebt, zoals een huidig paspoort of ID-kaart

Paspoort aanvragen bij de gemeente

Hoe kun je nu een paspoort aanvragen? Momenteel moet je een paspoort nog in persoon aanvragen én ophalen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ook wanneer je een paspoort voor een minderjarige wilt aanvragen, moet deze fysiek aanwezig zijn. Om wachttijden in het gemeentehuis te voorkomen, is het aan te raden om een afspraak te maken voor het aanvragen van een paspoort.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws-onderzoek/10x-paspoorten-waar-je-bijna-alle-landen-mee-binnenkomt/”]

Wonen in het buitenland

Ben je Nederlands staatsburger en woonachtig in het buitenland? Dan zijn er meerdere manieren om het paspoort te verlengen. Dit kan onder andere via:

  • de Nederlandse ambassade in het land waar je op dat moment woont of verblijft
  • via een aantal grensgemeenten in Nederland óf bij de balie op Schiphol
  • het kabinet van de Gouverneur (Nederlandse Antillen)

Paspoort aanvragen bij verlies of diefstal

Ben je om wat voor reden dan ook niet meer in het bezit van je paspoort? Dan dien je dit te melden bij de gemeente alvorens je een nieuwe aan kunt vragen. Je legt daar dan een verklaring van vermissing af, waarbij er in geval van diefstal soms een proces verbaal is vereist. Zijn al deze documenten in orde? Dan kun je op reguliere wijze een paspoort aanvragen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/wist-je-dat-je-paspoortchip-gehackt-kan-worden/”]

Wanneer kun je het nieuwe paspoort ophalen?

Op de website van de Rijksoverheid staat dat het nieuwe paspoort maximaal vier weken na de aanvraag af te halen is, maar in de praktijk is dat al na vijf werkdagen het geval. Mocht je het paspoort, bijvoorbeeld in verband met vakantie, eerder nodig hebben, is het mogelijk om tegen extra kosten een spoedprocedure te kiezen. Vaak heb je het nieuwe paspoort dan al binnen twee dagen in huis. Op de Nederlandse Antillen geldt in de regel een termijn van twee weken. Vraag je het paspoort aan via een Nederlandse ambassade of consulaat in het buitenland? Houd dan rekening met een langere verwerkingsperiode.

Heb je vragen over het aanvragen van een paspoort? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid.