Hier zie je het (Noorder)licht!

Redactie - 7 januari 2016

Hier zie je het (Noorder)licht!

Redactie - 7 januari 2016

Op een bucketlist staat het zien van het Noorderlicht vaak bovenaan. Dit bijzondere natuurverschijnsel heeft een wat exclusief karakter: je moet wel een beetje je best doen om het te aanschouwen. Wij geven je de vijf beste spots.

Noorderlicht Spitsbergen

Van half augustus tot half april wordt het rond de poolcirkel ’s nachts, en op het ‘dieptepunt’ ook overdag, aardedonker. Dit is een goede tijd om Arora Borealis – zoals het Noorderlicht ook wordt genoemd – te zien. Je kunt het Noorderlicht namelijk alleen zien als het donker is en de lucht helder. Leuke aan dit lichtspektakel is dat het niet altijd groen is, het licht kan ook paars of blauw zijn. Hoe dan ook, op deze vijf mooie plekken heb je de meeste kans om het te zien!

1: Spitsbergen, Noorwegen

In het Noorden van Noorwegen ligt Svalbard, onderdeel van het Spitsbergen-archipel. De eilandengroep ligt ruim 600 kilometer van het vasteland af en de kans dat je hier het licht ziet in de winter, is groot. Ook niet verkeerd: dit is een goede plek om rendieren, walvissen en ijsberen te spotten!

Noorderlicht Finland

2: Fins Lapland

Fins Lapland heeft de reputatie één van de meest romantische winterplekken op aarde te zijn. Picture this: je zit met je geliefde in een iglo met een glazen wand, lekker knus samen voor de open haard onder een warm rendiervelletje en boven je doemt ’s nachts hét groene licht op. Dit kan in Kakslauttanen Arctic Resort in Finland. Fins Lapland is een soort winter wonderland en leent zich uitstekend voor een blik op het Noorderlicht. Ook het plaatsje Ivalo, in het noorden, is een prachtige plek om naartoe te gaan voor het groene (ver)schijnsel.

Ijsland

3: IJsland

De Noordelijke ligging van IJsland en de ‘schone’ lucht, bezorgen je een dikke kans dat je het Noorderlicht in volle glorie ziet! Zoek dus een zo donker mogelijk plekje op en vermijd dorpen en steden, als je het Noorderlicht goed wilt zien. Combineer een avondje groen licht koekeloeren met een wandeling door de ruige natuur vol wonderen. Het stikt hier van de geisers, gletsjers en smeltwatermeren. Oftewel: dit vakantieland verdient een bezoekje!

Lofoten, Noorwegen

4: Lofoten, Noorwegen

Scandinavië biedt naast haar natuur en visserscultuur ook de mooiste landschappen. Bijvoorbeeld de Lofoten, een eilandengroep die aan het vasteland verbonden is via een brug en een ferrydienst. Slapen in dit Anton Pieck-achtige landschap moet je in een ‘rorbu’ doen, een traditioneel vissershuisje.  Niet verkeerd dus, om hier te genieten van een groen gekleurde hemel.

Foto: www.icelandair.ca

Foto: www.icelandair.ca

5: Vanuit het vliegtuig

Als je een Noordelijke vliegroute hebt, en je vliegt ’s nachts, zou het zomaar eens kunnen dat je vliegtuig wordt omgeven door een groen licht. Houd je ogen dus open deze winter, als je vliegroute bijvoorbeeld over Canada of Groenland loopt! Mocht je the real deal niet hebben gezien, dan biedt vliegtuigmaatschappij Icelandair troost. Zij bootst in het vliegtuig Aurora Borealis het poollicht na met led-lampjes. Dit lichtfestijn, samen met wat fijne IJslandse deuntjes, zorgt voor een wel hele speciale ervaring. All aboard!

Ben je geïnspireerd en zoek je nog een fijne accommodatie? Check Zoover voor tips!