Het beste van Cyprus in een midweek roadtrip

Redactie - 2 november 2018

Het beste van Cyprus in een midweek roadtrip

Redactie - 2 november 2018

Het zonovergoten Cyprus is het hele jaar een geweldige en originele vakantiebestemming. Heerlijk ook om met een huurautootje te verkennen. Het beste van Cyprus ontdekken in een midweek of lang weekend? Dan is deze vierdaagse mini-roadtriproute zeker aan te raden.

Tip! De roadtrip gaat van start in het noordwesten van het eiland, dus boek voor de eerste paar nachten een verblijf bij Paphos. Zoals Hotel Constantinou Bros Athena Beach (9,7) of Appartement Kefalos Beach Village (8,5).

Dag 1: Schierieland Akamas

De ontdekkingstocht begint met een bezoek aan de Avakas-kloof. Je wandelt langs de langzaam versmallende rivierbedding in de prachtige kloof, met gigantische muren van wel dertig meter hoog. Is het strandweer? Vlak voor de kloof is een klein strandje ‘Wild Beach’ om even af te koelen.

Rijd na de kloof door naar Latchi, waar je de baden van Aphrodite vindt; een klein natuurlijk zwembad. Als je het pad volgt, kom je bij de natuurpaden Aphrodite en Adonis. Prachtige wandelingen!

Dag 2: Rondom Paphos

Breng ’s ochtends een bezoek aan het Agios Neophytos-klooster net ten noordwesten van Paphos. De ongelijke muren en plafonds zijn volledig bedekt met prachtige fresco’s van Theodoros Apsevdis. Foto’s maken mag niet, dus dat moet je met eigen ogen zien.

De belangrijkste culturele trekpleister van Paphos is het archeologische park Kato Paphos (UNESCO-werelderfgoed). Het park bestaat uit ruïnes van de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse periodes en een paar prachtige Romeinse villa’s met de mooiste – goed bewaard gebleven – mozaïekvloeren.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/welk-havenstadje-op-cyprus-is-favoriet/”]

Tijd voor lunch in Paphos! De restaurants langs de haven net buiten het archeologisch park zijn misschien een beetje toeristischer en een tikkie duurder dan de meeste plaatsen in Cyprus, maar ze hebben verse vis en het is er gezellig.

Rijd aan het einde van de middag naar het Troodos voorgebergte, vol schilderachtige dorpjes en wijngaarden.

Dag 3: Troodos-gebergte

Het voorgebergte van de Troodos-bergen is bezaaid met pittoreske dorpjes, fresco’s, kloosters en wijnhuizen. Toer lekker rond en zie wat je tegenkomt, of volg een wijnroute. Start de dag in ieder geval met een koffietje in een van de leuke dorpjes. Omodos is een aanrader.

De volgende stop is een wandeling van drie kwartier naar de Kaledonia-watervallen. Andere opties voor de dag zijn het Kykkos-klooster of het charmante Ioannis Lampadistis-klooster aan de overkant van de rivier.

In het Troodos-gebergte kun je je wel een tijdje vermaken, maar voor nu rijden we door naar Noord-Cyprus. Check wel even bij de verhuurmaatschappij van je met de auto de grens over mag en of je verzekerd bent.

Dag 4: Noord-Cyprus

Rijd langs de mooie ruïnes van het klooster van Bellapais of bezoek een van de pittoreske kasteelruïnes in de Kyrenia-bergen rond Kyrenia (Girne), zoals het beroemde Kasteel Sint Hilarion of Kasteel Buffavento. De weg er naartoe kan steil en smal zijn, dus als je niet zo held bent achter het stuur misschien niet jouw idee van ‘vakantie’. Maar, je wordt eenmaal boven wel beloond met een prachtig uitzicht.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-en-drinken-cyprus/”]

Vanaf Kasteel Buffavento is het een uur rijden naar de oude stad Salamis. Deze archeologische vindplaats heeft ruïnes van de zesde tot de achtste eeuw voor Christus. De ruïnes zijn indrukwekkender dan die in Paphos en het is er vaak lekker rustig. Het uitgestrekte terrein is trouwens heerlijk voor een prachtige wandeling.

Heb je nog energie en tijd over? Rijd dan op de terugweg langs het Sint Barnabas Klooster (Ayios Varnavas) nabij Famagusta, waar het archeologisch museum is.

Wat zijn jouw Cyprus-favorieten? Deel ze in een reactie of schrijf een review over je vakantie.

Bron roadtripinfo: Sofie Nielander.