Gratis upgrade naar businessclass? Zo pak je dat aan!

Redactie - 24 maart 2016

Gratis upgrade naar businessclass? Zo pak je dat aan!

Redactie - 24 maart 2016

Stiekem dromen we er allemaal van om in een eigen luxe suite de wereld over te vliegen, toch? Helaas hebben de meesten van ons daar het geld niet voor en reizen we gezellig samen in economyclass. Goed nieuws! Businessclass vliegen hoeft niet zo duur te zijn als je denkt. Een gratis (of voordelige) update naar businessclass? Dat regel je zo:

  • Vraag vriendelijk om een upgrade
  • Reis zoveel mogelijk met dezelfde maatschappij
  • Check laat in
Eten en drinken in het vliegtuig

Beeld: ROOM MAN via Flickr

Voordelig businessclass vliegen gaat niet door een ticket voor businessclass te kopen. Dat is helaas altijd duur. Maar er zijn manieren om je ticket van economyclass te upgraden naar een businessclass-ticket. Dan zit je voor veel minder geld tóch in het voorste gedeelte van het vliegtuig. Yes please! Dit upgraden kan in sommige gevallen tegen een lage prijs of zelfs helemaal gratis!

Reisklassen in een vliegtuig

Eerst zal ik even uitleggen wat de verschillende reisklassen in een vliegtuig eigenlijk zijn en wat ze inhouden. Wel zo handig om te weten wanneer je eventueel voor een upgrade zou gaan voor je vakantie naar Amerika of Thailand.

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen heb je de keuze uit vier reisklassen: economyclass, premium-economyclass, businessclass en first class. Let bij het boeken even goed op de namen van de verschillende klassen. Zo is businessclass voor de ene maatschappij, premium-economyclass voor de ander. First class daarentegen wordt door sommige maatschappijen dan weer businessclass genoemd. Houd dus vooral de prijzen in de gaten en vergelijk wat je per vliegtuigmaatschappij qua comfort krijgt. Hieronder staan de vier reisklassen beschreven zoals ze in de meeste gevallen voor zullen komen.

Vliegtuigstoelen

Beeld: suhyeon choi via Unsplash

Economyclass

Dit is de voordeligste klasse waar je voor kunt kiezen. De beenruimte die je krijgt bij een economyclass ligt gemiddeld tussen de 74 en 81 cm. Op de langere vluchten (vanaf ongeveer vijf uur vliegen) is de beenruimte wel wat ruimer dan op binnenlandse of Europese vluchten. Voor het eten en drinken aan boord betaal je vaak extra, tenzij je een internationale vlucht hebt.

Mocht je economyclass reizen, maar toch wat extra beenruimte willen, reserveer dan een plaats bij de nooduitgang of helemaal vooraan (mits het een geheel economyclass vliegtuig is, anders zijn deze plaatsen businessclass). Hier heb je wat meer beenruimte aangezien het bij de nooduitgangen om een vluchtroute gaat en je voorin geen stoelen voor je hebt. Voor deze plaatsen betaal je vaak wel extra. Denk er daarnaast aan dat, wanneer je bij de nooduitgang zit, jij wel degene bent die de deur moet openen in geval van nood. Hoe dit moet word je aan boord uitgelegd, maar het kan zijn dat je deze verantwoordelijkheid liever niet hebt.

Premium-economyclass

Deze klasse is niet bij alle vliegtuigmaatschappijen beschikbaar. Het gaat hier om een net iets luxere versie van de economyclass met een ook net iets hoger prijskaartje. Dit kan verschillen van tientallen tot honderden euro’s extra. De breedte van je stoel en de beenruimte die je hebt zijn hier ongeveer 20% ruimer.

Daarnaast heb je bij sommige vliegtuigmaatschappijen de beschikking over een eigen incheckbalie, extra snufjes aan boord, zoals een eigen tv-scherm en het eten is van een betere kwaliteit (welke qua prijs vaak al in het ticket inbegrepen zit). Let er wel op bij welke maatschappij je eventueel een premium-economyclassticket koopt, de verschillen tussen de maatschappijen zijn nogal groot wat het extra comfort in deze klasse betreft.

Businessclass

Deze klasse vind je vooraan in het vliegtuig.  In de meeste vliegtuigen is deze klasse de meest luxe aan boord. Je zult hier heerlijk smullen van een driegangen maaltijd, drinken uit echte glazen (jawel!), wegdromen bij jouw film naar keuze en slapen op een stoel die helemaal plat kan. Het zal je dan ook niet verbazen dat de beenruimte in deze klasse begint bij de 91cm en soms zelfs ruim twee meter is! Op het vliegveld zelf heb je de beschikking over een eigen lounge waar je heerlijk comfortabel kunt wachten op vertrek.

First Class

Luxueuzer kun je het niet krijgen in een vliegtuig. Het aantal maatschappijen dat deze klasse aanbiedt is beperkt en je vindt hem alleen bij lange internationale vluchten, bijvoorbeeld naar China of Indonesië. Bij de first class is het voornaamste verschil ten opzichte van de businessclass dat je bijna een gehele suite tot je beschikking hebt. Verder krijg je ook hier ontzettend lekker eten en word je tijdens de reis helemaal in de watten gelegd.

Je betaalt dan ook al snel vijf keer meer voor first class dan voor businessclass. Over het algemeen is dit dus alleen voor de allerrijksten weggelegd. Een upgrade naar deze klasse komt bijna niet voor, aangezien het hier om een selecte groep gebruikers gaat. De enige kans om hier te eindigen via een upgrade is als je altijd al businessclass vliegt en daarmee credits hebt opgebouwd.

vliegtuig schoonmaak

Beeld: John McArthur ia Unsplash

 Goedkope upgrades naar businessclass: do’s en don’ts

In welke reisklasse je gaat reizen hangt in de meeste gevallen af van het budget dat je hebt vastgesteld voor je vakantie. Zo besparen mensen graag op een vlucht, om meer geld voor de daadwerkelijke vakantie over te kunnen houden. Wat veel mensen echter niet weten is dat er verschillende manieren zijn om voor een kleine bijdrage of soms geheel gratis toch businessclass te vliegen. Hoe je dat doet? Je koopt een ticket voor economyclass of premium-economyclass en dan…

Do’s:

  • Vragen. Het klinkt misschien simpel, maar als je er niet naar vraagt dan weet je het ook niet. Vraag, op een aardige toon, of ze misschien een upgrade beschikbaar hebben en zo niet, of ze je op de hoogte willen brengen als er toch nog een vrij komt.
  • Reis zo vaak mogelijk met dezelfde maatschappij. Zo kun je loyaliteit opbouwen waar je vaak punten voor kunt krijgen. Wanneer er een mogelijkheid tot een upgrade is, zal een vliegtuigmaatschappij deze eerder verlenen aan een loyale reiziger dan aan iemand die voor het eerst met de maatschappij vliegt.
  • Wanneer er sprake is van overboeking, bied dan jouw stoel aan en laat je overplaatsen naar een latere vlucht. Je kunt zelf vragen om een upgrade voor de moeite die je doet of je wordt automatisch naar een hogere reisklasse verplaatst als dank. Het is wel handig hier rekening mee te houden qua reistijden, zodat je ook daadwerkelijk de kans hebt om het vliegtuig een paar uur later te nemen.
  • Check laat in. Dit klinkt misschien vreemd, maar wanneer het een drukke vlucht betreft is de kans groot dat er een overboeking is. Wanneer je laat incheckt bestaat de kans dat jij die overboeking bent en dat ze je naar de businessclass upgraden omdat economyclass al volgeboekt is. Let er natuurlijk wel op dat je bij deze manier ook je gehele vlucht mis kunt lopen en zult moeten wachten op de volgende…

Do’nts:

  • Vraag niet al bij het inchecken of er een upgrade beschikbaar is, maar wacht hiermee tot je gaat boarden. De kans dat je hier een upgrade voor een aardig prijsje krijgt (of gratis) is groter. Zo kunnen ze je hier beter vertellen of er upgrades mogelijk zijn en kunnen ze sneller schakelen dan tijdens het inchecken. Dat vergroot je kans aanzienlijk. Dit komt doordat de meeste mensen tegen deze tijd al hebben ingecheckt. De meeste plaatsen zijn dus al geboekt en zo zien ze gemakkelijker welke plaatsen er nog leeg zijn.
  • Vraag niet naar een upgrade als je met het hele gezin reist. De kans dat jullie allemaal een upgrade krijgen is erg klein. De meeste mensen die een upgrade krijgen reizen alleen. Zij zijn gemakkelijker binnen het vliegtuig te verplaatsen.
  • Begin niet te eisen dat je een upgrade wilt of dat je er op de een of andere manier recht op hebt. Je bent niet de enige die met een goed verhaal een upgrade probeert te regelen. Al kan dit natuurlijk lukken, de meeste stewardessen zullen er niet intrappen en zijn zeker niet gecharmeerd van mensen die eisen.

 

Eten en drinken in het vliegtuig

Beeld Marco Verch via Flickr

Goedkope vliegtickets algemeen

Om af te sluiten nog vijf tips voor het goedkoper aanschaffen van vliegtickets in het algemeen. Of je nou economyclass vliegt of een upgrade wilt naar businessclass, een voordelig ticket om mee te starten is altijd welkom! Hoe je een goedkoop ticket boekt?

  • Begin zes tot zeven maanden van tevoren met het zoeken naar je tickets. In deze periode zijn de tickets vaak laag geprijsd. Let er daarnaast wel op dat je buiten het ‘boekingshoogseizoen’ zit. Je kunt dan wel ruim van te voren boeken, maar als je dat in de maanden juni en januari doet is de kans groot dat  je niet de enige bent. In deze maanden boeken de meeste mensen namelijk hun vakantie.
  • Het is voordelig om je vliegtickets zo vroeg mogelijk te kopen, maar ook last minute aanbiedingen zijn erg fijn geprijsd. Een vliegtuig vertrekt immers het liefst vol en zal de nog lege stoelen op het laatste moment goedkoper aanbieden. Let er wel op dat deze prijzen vaak wel nog boven de prijzen van de tickets liggen wanneer je deze vroeg boekt.
  • Mocht je een verre reis gaan maken, houd dan goed in de gaten via welke weg je vliegt. Soms is een ticket goedkoper als je (vaker) moet overstappen of is de heen vlucht via de ene maatschappij goedkoper en de terugvlucht via de ander.
  • Als je goedkoop wilt vliegen is het niet verstandig een weekendticket te boeken waarbij je ook nog eens overdag vliegt. Op dinsdag en woensdag vliegen mensen het minst graag en dit geldt ook voor tijden als drie uur ’s nachts. Houd hier dus rekening mee wanneer je voor een lage prijs gaat!
  • Laat je niet opjagen door termen als ‘nog twee tickets beschikbaar’ of  ‘alleen vandaag voor maar €…’. In veel gevallen staan deze kreten bij de tickets om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk boekt. Blijf rustig, pak een kop koffie en bekijk gewoon op je gemak de verschillende aanbiedingen en laat die kreten voor wat ze zijn.

Heb jij nog tips voor een upgrade voor je vliegticket? Laat het ons weten in de comments!