Het geheim van Ales Stenar in Skåne, Zweden

Redactie - 29 oktober 2018

Het geheim van Ales Stenar in Skåne, Zweden

Redactie - 29 oktober 2018

In Kåseberga in het zuiden van Zweden in de provincie Skåne vind je hoog boven zee, bovenop een berg Ales Stenar. Dit zijn enorme stenen die naast elkaar staan en een soort ovaal vormen. Wie ze er heeft neergezet of waarom, dat weet niemand…

Negenenvijftig stenen staan netjes naast elkaar in de vorm van een schip. Elke steen weegt bijna 2 ton, maar het materiaal van de stenen varieert van graniet tot zandsteen. Jarenlang onderzoek is gewijd aan deze mysterieuze plek en nog steeds zijn de Zweden er niet over uit: wat betekenen Ales Stenar? Het is een geheim en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Dit komt omdat er in het verleden stenen zijn gerestaureerd en er schijnt er zelfs een te zijn weggehaald. Daardoor is de werkelijke betekenis ervan maar moeilijk te achterhalen. Natuurlijk is er onderzoek gedaan naar ‘het schip van stenen’. En daar zijn conclusies uit getrokken, maar niemand kan met zekerheid zeggen of die ook echt kloppen.

Hoe komen Ales Stenar hier?

Het begon allemaal zo’n 1400 jaar geleden, toen zijn de stenen bovenop de klif aan zee in Kåseberga neergezet. Wij vragen ons nog steeds af hoe, maar dat terzijde. Sommige onderzoekers denken dat de stenen te maken hebben met de stand van de zon in de zomer en winter. In de zomer gaat de zon namelijk onder bij de steen op het noordwesten en in de winter gaat ‘ie onder bij de steen daar precies tegenover. Tussen twee stenen is de afstand net iets groter dan bij de rest, wat zou kunnen betekenen dat zelfs met schrikkeljaren rekening is gehouden.

Anderen denken dat de plek waar de stenen staan voorheen diende als begraafplaats. Wat Ales Stenar dan een grafmonument zou maken. En onder de grond zouden resten van hunnebedden gevonden zijn…

Bezienswaardigheid in Skåne

In ieder geval is Ales Stenar een mooie, mysterieuze plek om te bekijken. Daarnaast heb je er een geweldig uitzicht over zee en zie je paragliders de kliffen afspringen, het diepe in. Als je zelf wat lekkers en een kleedje hebt meegenomen, kun je hier ook goed picknicken. Of wandel naar beneden, het kleine dorp Kåseberga in. Struin rond in de haven en eet traditionele gerookte haring in een van de visrestaurants.

Overnachten in Skåne, Zweden

Op zo’n half uurtje rijden ligt de gezellige stad Ystad. Hier kun je overnachten in het oudste hotel van Zweden: Continental du Sud. Dit hotel biedt al 200 jaar slaapplekken aan vakantiegangers. Je vindt het hotel in het midden van het stadscentrum, vlakbij het station, bezienswaardigheden en de winkelstraten. Een aanrader, als je het ons vraagt!

Vakantieganger Pieter verbleef met partner en hond bij het met een 9,9 beoordeelde vakantiehuis Tawibo, Karins en Stjärnan, Tannes Stuga en laat weten: ‘Wat heerlijk dat je een fijne haard hebt! Vanuit het huis wandel je zo weg met de hond, mogelijkheden te over. Boodschappen doen kan op 10 minuten afstand. Heel kort: Dit is echt een plek waar jong en oud een geweldige vakantie heeft!

Verblijf je liever in een hotel in de stad? Probeer dan eens Hotel Clarion Helsingborg in Helsingborg. Dit hotel heeft als Zoover score een 9,1.

Weet je zelf nog een leuke accommodatie in Zweden? Laat dan een review achter en inspireer daarmee andere vakantiegangers.