Fins of Zweeds Lapland, waar ga jij voor?

Redactie - 22 november 2017

Fins of Zweeds Lapland, waar ga jij voor?

Redactie - 22 november 2017

Heb jij je zinnen op Lapland gezet deze winter? Dan kun je naar een flink gebied afreizen: Lapland strekt zich namelijk uit van Noorwegen all the way to Rusland. Zweden en Finland beslaan het grootste deel. Welke van de twee het best bij jouw wensen past check je hier!

lapland

Finse deel goedkoper dan het Zweedse

In Zweeds Lapland zijn met name alcohol en tabak een stuk hoger geprijsd dan in Nederland én Finland. Daarnaast betaal je ook voor levensmiddelen en een maaltijd in een restaurant een stuk meer. Moet je een beetje op de centen letten, dan doe je er dus verstandig aan om voor Fins Lapland te kiezen.

Overnachten op toffe plekken in Lapland? Dat kan hier:

lapland

Fins Lapland vlakker dan Zweeds Lapland

In tegenstelling tot buuf Finland heeft het noordelijkste stuk van Zweden prachtige besneeuwde bergen en diepe valleien. Het nationaal park Abisko is daar een schoolvoorbeeld van. Het uitzicht vanaf de bergtoppen in deze regio is Magisch met een hoofdletter ‘M’! Het uiterste noorden van het Finse deel is vlakker, wat dan misschien wel voor minder spectaculaire uitzichten zorgt, maar wel voor bevroren meren die tot de horizon reiken. Tsja, wat vind je mooier?

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/kerstman-in-rovaniemi-lapland/”]

sami-lapland

In Zweden wonen meer Sámi dan in Finland

In Zweeds Lapland leeft nog een enorme Sámi-stam, zoals de inheemse bevolking heet. De stam bestaat uit twintig duizend mensen. Dat zijn er een stuk meer dan in Fins Lapland. Wil je kennis maken met de Sámi-cultuur, dan is Zweeds Lapland interessanter dan zijn Finse opponent. In Jokkmokk kun je op stap met je eigen Sámi-gids. Je maakt een uniek avontuur in de omgeving waar je kennismaakt met de verborgen schatten van Jokkmokk. In het Sámi Centrum in Båtsuoj kun je bij een vriendelijke Sámi familie logeren en de rendierkuddes van de familie ontmoeten. Ga zitten op een rendiervel, drink sterke koffie direct van het kampvuur en eet gedroogd rendierenvlees terwijl je luistert naar de verhalen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/lapland-5-must-sees/”]

lapland

Smaken verschillen

Proef Lapland! Of het nou de Zweedse of Finse variant is: de typerende keuken van de streek is beroemd. Het verse, wilde vlees, de rauwe vis en de smaak van kampvuur en wilde kruiden: hier proef je de natuur in alle gerechten. In de Zweedse Lappenkeuken wordt vooral veel rendier en eland gegeten, zalm, zalmforel en heel veel verschillende soorten bessen. Ben je een echte carnivoor, dan zul je hier heerlijk smullen! In Finland loopt het eten meer uiteen: van haring in dillesaus, roggebrood of zoet moutbrood met verse boter, tot dikke yoghurt, worstjes, gesmolten kaas op plat, Laps brood. Maar ook hier wordt vers rendierenvlees en nog bijna spartelende zalmforel gegeten.

 

Ben je wel eens in de regio geweest? Deel onder deze posts je beste tips!  

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/mooiste-lapland-reizen/”]