Fiestas en festivals in Spanje: deze 6 moét je meegemaakt hebben

Redactie - 29 april 2018

Fiestas en festivals in Spanje: deze 6 moét je meegemaakt hebben

Redactie - 29 april 2018

Spanje is hét land van feesten en festivals! Never a dull moment, want elk dorp, hoe klein ook, heeft zijn eigen event. Maar welke mag je echt niet missen? We hebben de zes leukste op een rij gezet. Ben je klaar om je vakantie op de Spaanse manier te vieren?

Nit de Sant Joan

Er is één avond en die is bijzonder voor iedereen: 23 juni, wanneer de geboorte van Johannes de Doper wordt gevierd. Het is dé start van de zomer en vindt plaats op het strand met vreugdevuren en vuurwerk. Het is een magische nacht vol oude gebruiken en bijgeloof. Veel mensen springen om middernacht over de vuren in de golven omdat dit geluk zou brengen. In Galicië is Nit de Sant Joan niet compleet zonder sardientjes die in het as van een vreugdevuur worden bereid. En in Barcelona en Valencia moet je snel op zoek naar het allerbeste uitkijkpunt voor de spectaculaire vuurwerkshows.

Boloencierro in Mataelpino (Madrid)

Ren zo snel als je kunt, terwijl je probeert te ontsnappen aan een bal van drie meter groot en meer dan 150 kilo. Adrenaline gegarandeerd! Dat is wat er ieder jaar in augustus gebeurt in Mataelpino, een dorp in de Sierra de Guadarrama. Het dorp besloot om de traditionele encierro (rennen met stieren) te vervangen door deze boloencierro, waar de hoofdrolspeler nu een enorme bal is. Zelfs kinderen kunnen genieten van hun eigen mini-boloencierro, met kleinere en lichtere ballen die in felle kleuren zijn geverfd zodat je ze beter ziet.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/5x-beste-hotels-in-spanje-overnacht-hier-en-je-vakantie-kan-niet-meer-stuk/”]

Fallas de Valencia

Midden maart ontploft Valencia van feestelijkheid. Vergeet carnaval, Fallas de Valencia is nog indrukwekkender. Niet voor niets is het evenement door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Een week lang vullen gigantische, kleurrijke beelden en figuren de pleinen en straten van de stad. Plan dus een stedentripje naar Valencia in maart en wandel de Fallas-route om de stad te ontdekken. We hebben alvast wat leuke hotels voor je gevonden, zoals Hotel Vincci Lys en Hotel Petit Palace Bristol.

Elke dag om 14 uur kun je genieten van spectaculaire shows met muziek en vuurwerk, maar het echte hoogtepunt van het festival is de laatste avond. De beelden en poppen worden dan verbrand tijdens een lichtshow. Wauw!

La Tomatina in Buñol

In gedachten heb je vast weleens een tomaat naar iemands hoofd willen gooien. Nou, op La Tomatina in Buñol kan dat ook gewoon. Deze supergekke traditie begon zeventig jaar geleden en nu gooien duizenden mensen elke laatste woensdag van augustus tomaten naar elkaar tijdens het leukste event van het jaar.

La Tomatina is onderdeel van een groter feest; het is de afsluitende klapper van een hele week vol optochten, feesten, beurzen en straatmarkten. Goed om te weten: het aantal deelnemers is beperkt tot 20.000. Dat lijkt misschien veel, maar tickets zijn in een flits uitverkocht. Dus als je helemaal los wilt gaan in Buñol, reserveer op tijd!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/moet-weten-eilandhoppen-spanje/”]

Nog witte kleding, vóór het gevecht losbarst.

La Batalla del Vino

Op 29 juni verzamelen zich ‘s ochtendsvroeg meer dan 10.000 mensen op het hoofdplein van Haro (La Rioja) voor het tofste event van het jaar: het wijngevecht. Dresscode: de traditionele kleding van La Rioja. Een wit overhemd, een witte broek en een rode zakdoek om je nek. Wanneer het startschot wordt gegeven, houd je je kleren echt niet schoon. Wijn overal! Er wordt volop gesmeten en de hele stad kleurt rood. 40.000 liter wijn gaat er doorheen en de band stopt pas met spelen als de laatste druppel is gegooid. Wat een hilarisch event!

Beeld: Lanzi – Wikimedia Commons.

Feria de Málaga

De Feria de Málaga (midden augustus) is een hele week vol leuke activiteiten en evenementen in het hart van de Costa del Sol. Een feestweek op zijn Spaans dus. In het stadscentrum van Málaga wordt de feria de dia (de dagfair) georganiseerd. Dit is het meer traditionele gedeelte met straatmarkten, muziek en traditionele dansen. De feria de noche (de nachtfair, of eh, Spaanse kermis) met attracties, eetstalletjes en danstenten vind je net buiten de stad.

Wat is jouw favoriete Spaanse event of festival? Laat het ons weten in een reactie of deel in een review welke accommodatie van jouw vakantie in Spanje een feestje maakte.