Redactie - 8 augustus 2016
[zcontent href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]
Eén ding mag je op vakantie in Parijs niet vergeten: laat je culinair verwennen door de Franse chefs. In deze hoofdstad ervaar je pas echt de klassieke keuken de la France, van bouillabaisse tot boeuf bourguignon en heerlijke crème brulée.
Inhoudsopgave
In Frankrijk bestaat er bijna niets wat belangrijker is dan eten, het is een belangrijk onderdeel van het leven. En dat merk je wanneer je er op vakantie bent. De Fransen eten niet alleen om hun honger te stillen, maar vooral om samen te genieten. Tijdens het eten van een heerlijk stukje vlees, typisch Franse escargots (slakken) of een foie gras (ganzenlever) wordt er vooral ontspannen. Onder het genot van een heerlijke maaltijd, liefst meer gangen, en natuurlijk een goed glas wijn, is er geen onderwerp meer wat onbespreekbaar is. In Parijs moet je absoluut tijd vrijmaken voor het eten, want in deze fantastische stad zijn zoveel leuke, unieke en mooie dingen te beleven.
[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/21-unieke-restaurants-parijs-goedkoop-tot-exclusief/”]
Waar je ook komt in Frankrijk, elk gebied heeft zijn eigen typische gerechten. Ga je wel eens naar het noorden? Dan heb je vast kennisgemaakt met klassieke Franse keuken in de vorm van romige en machtige gerechten én met de Franse appeltaart. Trek je richting Italië, dan leer je de Provençaalse keuken kennen waar veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt worden. Aan de kust, in het zuidwesten kun je kiezen voor wat vettere gerechten: ganzenlever, pens, maar ook eekhoorntjesbrood. Afhankelijk van waar je vakantie viert, zul je invloeden van de buurlanden absoluut herkennen. In Parijs komen al deze invloeden samen, maar de regio Ile de France kent ook eigen smakelijke streekproducten: het stoofpotje Boeuf Miroton, een kaasplateau met Brie de Meaux en ben je gek op chocolade? Dan kies je voor de delicatesse Paris-Brest.
Heb je Parijs wel eens verkend? Dan is het je vast opgevallen dat de stad veel restaurants en bistro’s kent waar je kunt eten. De klassieke bistro is lekker knus, echt bourgondisch en gemoedelijk. Er komt geen chef aan te pas in een bistro, in deze typisch Franse tentjes wordt je vaak bediend door de kok of één van zijn familieleden. Heb jij al eens genoten van Parijse bistro klassiekers? Waarschijnlijk stonden er typische gerechten op de kaart, zoals uiensoep, Franse frites, entrecote of een smakelijk vispotje. Duurdere ingrediënten zoals kreeft, biefstuk foie gras en luxe seizoensgroenten krijg je vooral in restaurants, waar de chef zijn trots en fantasie door laat schemeren in zijn gerechten. De keuze in restaurants is reuze, daarom hebben we voor jou een lijstje met de leukste Parijse restaurants opgesteld.
Wil je echt Frans eten, maar dan wel in een niet alledaagse tent? Dan moet je absoluut je maaltijd kiezen bij een zinc: Franse arbeiders cafeetjes waar je terecht kunt voor betaalbare en heerlijke maaltijden. Een manier van eten die al decennia lang geliefd is onder de Parijzenaars. Heb je wel eens gehoord van deze eettentjes? Bij een zinc vind je geen poespas en eet je wat de pot schaft. De gerechten bestaan vooral uit ingrediënten die volop voor handen zijn: ham, kip, verse en gepekelde worst, brood, forel, rundvlees en kazen zoals Fourme d’Ambert. En een glas vol zuivere en dikke rode wijn mag daar niet bij ontbreken. Sluit de avond af met een avondverlichtingstour door Parijs en wij beloven je, het wordt een avond om nooit te vergeten.
[article href=”http://weblog.zoover.nl/voorbereiding/goedkoop-parkeren-parijs-beste-tips/”]
Er is één plek in Parijs waar je absoluut binnen moet stappen als je er bent: de Tour Montparnasse. Het uitzicht vanuit deze wolkenkrabber is fenomenaal en zelfs naar boven gaan is al een beleving, binnen 36 seconden vlieg je met de lift naar de 56 etage. Je hebt er 360 graden uitzicht over Parijs, overdag is het niet druk en je ziet meer dan vanaf de Eiffeltoren. In de Montparnasse kun je heerlijk eten in het hoogste en uitzonderlijke gastronomisch restaurant, Le Ciel de Paris (de hemel van Parijs). De chef staat garant voor fantasierijke, seizoensgebonden culinaire hoogstandjes. Tijdens de lunch of het diner maak je mooie en blijvende herinneringen.
Tip: Wanneer je een stedentrip naar Parijs gepland hebt, reserveer dan alvast je plekje in de Tour Montparnasse. Aan het raam lunchen of dineren is zoveel leuker dan ‘gewoon’ tussen de andere gasten zitten.
Kaas en wijn vormen een onmisbaar onderdeel van de hele Franse cultuur. De Fransen drinken wijn van eigen bodem en zijn fervente kaasmakers, al eeuwen lang. Kaasplankjes en een fles wijn maken onderdeel uit van ieder menu. En ze worden gebruikt om mee te koken. In een stoofpot past heel goed een scheut wijn en heb je wel eens gehoord van kaassoep met gebakken paddenstoelen? Echt een aanrader. Wijn en kaas zijn volop te koop, onder andere in het wijnmuseum in Parijs waar je het fijne leert kennen van wijn. Ben je daar al eens geweest? Laat ons weten hoe het is geweest.
Parijs vinden jullie nog steeds één van de mooiste steden van Europa als het gaat om een stedentrip. De stad scoort namelijk een 8,6 onder de vakantieliefhebbers. Honderden reizigers hebben op Zoover.nl een review achtergelaten. En daar kun jij gebruik van maken met het plannen van je trip naar Parijs. De reviewers hebben de hotels getest, de must sees van de stad gevonden en het fijnste eten gegeten. Dankzij deze ervaringen zijn we de grootste onafhankelijke review-website van Nederland geworden en dus dé perfecte plek voor het ontdekken van Parijs en andere steden.
Tip: Wil jij de klassieke Franse keuken leren kennen in Parijs? De leukste en voordeligste hotels vind je tussen de last minutes.