Eilandhoppen vanaf Kos

Redactie - 7 januari 2022

Eilandhoppen vanaf Kos

Redactie - 7 januari 2022

Kos is een superfijne uitvalsbasis voor dagtripjes naar de andere eilanden van de Griekse Dodekanesos, maar ook eilandhoppen gaat hier heel makkelijk. Zie je een eilandhop-avontuur wel zitten? Op naar Griekenland! Dan kun je onder meer Kalymnos, Telendo, Nisyros, Patmos en Leros van je lijstje strepen.

Eilandhoppen vanaf Kos - Kalymnos

Eilandhoppen van Kos naar Kalymnos

Kalymnos ligt tussen Kos en Leros en is een klein Grieks eiland dat bekend staat om de natuurlijke zeesponsen. Het is er rotsachtig met mega veel grotten langs de kust. De bergen zien er nogal dor uit, maar de citrusbomen gaan hier lekker op de kleine stukjes vruchtbare grond. Kalymnos is maar een klein ritje met de ferry vanaf Mastichari.

De havenstad Pothia is een echte aanrader. Het is als een amfitheater rond de haven gebouw en het staat vol kleurrijke gebouwen. Aan de waterkant barst het van de leuke cafeetjes waar jij geniet van een kopje koffie of een biertje terwijl de lokale vissers en sponsduikers weer huiswaarts keren vanaf zee. Een mooie accommodatie met zwembad in de buurt? Hotel Kalydna Islands is top.

Eilandhoppen vanaf Kos - Telendos

Eilandhoppen naar Telendos

Vanuit Kalymnos kun je heel makkelijk naar Telendos hoppen. Het is er heel klein, dus ideaal te combineren met een dagtocht naar Kalymnos. Spring voor een bezoek aan Telendos op de boot in Myrties (in Kalymnos) en je bent in een paar minuutjes over.

Eilandhoppen vanaf Kos - Nisyros

Eilandhoppen van Kos naar Nisyros

Vanuit Kardamena op Kos vertrekken georganiseerde boottrips naar het vulkanische eiland Nisyros. Mis de vulkanische kraters niet waar je in kunt klimmen. Super indrukwekkend. Net als het kalkwitte dorp Mandraki – het populairste dorp op het eiland. Voor het mooiste uitzicht klim je naar het klooster dat over Mandraki uitkijkt.

Eilandhoppen vanaf Kos - Leros

Eilandhoppen van Kos naar Leros

Ontsnappen aan de drukte van Kos? Stap op de boot naar Leros. Daar kom je haast geen mede-vakantiegangers tegen. Al die schattige kustdorpjes (zoals Agia Marina en Pantelli) heb je dus bijna helemaal voor jezelf. Plof vooral neer op het terras van een traditionele taverne aan de kust en bestel verse zeevruchten. Uitgebuikt? Klim dan via de bergweggetjes naar het kasteel op de heuvel. Leros is ook heel prima te doen als een dagtrip vanaf Kos.

Eilandhoppen naar Patmos

Blijf je wat langer op Leros? Dan kun je ook doorvaren naar Patmos. Als je voet op dit eiland zet, lijkt het net alsof je bent aangekomen in de Cycladen. Niet verkeerd! Een bezoek aan Patmos wordt trouwens ook aangeboden als dagtrip vanaf Samos. Het hoogtepunt van het eiland is het g-e-w-e-l-d-i-g-e 360-graden-uitzicht vanaf het Johannietenklooster. De hele kustlijn, de haven en het dorp liggen allemaal aan je voeten. Nachtje op Patmos blijven? Hotel Skala krijgt een dikke 8,6 van jullie.

Waar kun je nog meer naartoe hoppen vanaf Kos?

Naast de bovengenoemde eilanden kun je ook prima eilandhoppen naar Rhodos, Symi, Lipsi en Tilos. En zelfs Bodrum, in Turkije. Geen zin om van alles uit te zoeken of aparte tickets voor de boot te regelen? Spring gewoon op een mini-eilandcruise. Bijvoorbeeld eentje die de route Kos – Kalymnos – Leros – Lipsi – Patmos vaart.

Griekenland eilandhoppen
Meer Griekenland?

Ben jij helemaal enthousiast geworden over de Griekse eilanden na het lezen van deze blog? Neem dan eens een kijkje bij onze vakanties naar Griekenland.

Bekijk aanbod