Redactie - 10 juli 2018
Lekker zo lang mogelijk in de zon bruin bakken tijdens je zomervakantie was vroeger doodnormaal. Nu denken we wel twee keer na voordat we ons omdraaien om de billen te bruinen. Of te branden. Iemand wie dagelijks veel mensen met een blijvend beschadigde huid ziet, is mijn moeder, doktersassistente dermatologie. Op haar afdeling is huidschade aan de orde van de dag. Super belangrijk dus om je goed in te smeren! Ik wist een dermatoloog aan z’n doktersjas te trekken om iets meer over zonnebrand te vertellen…
Er bestaan dus twee verschillende typen zonnebrand. Met een chique naam heten ze ‘chemische filters’ en ‘fysische UV-blokkers’. Chemische filters absorberen mogelijk alleen UVB en soms zowel UVB als UVA. Het is belangrijk om je zowel voor UVB (wat makkelijker te blokkeren is) als UVA te beschermen, maar dat doen niet alle zonnebrandcrèmes en -sprays automatisch. Goed opletten dus wanneer je in de drogist naar het schap vol zonnebrandflesjes staat te staren. [article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/10-tips-om-optimaal-genieten-zonvakantie/”] Fysische UV-blokkers reflecteren UV-licht. Ze zijn veel effectiever, maar misschien een stukje minder sexy op het strand.
‘Wat veel mensen als een nadeel zien, is dat dit type zonnebrand cosmetisch minder aantrekkelijk is omdat ze de huid zichtbaar bedekken met een laagje’.
Nou, dan maar wat minder aantrekkelijk vakantie vieren, toch? Zolang je je huid maar goed beschermt.
SPF 15, 30 of 50? Hoe hoger de factor, hoe minder bruin je wordt? SPF geeft de mate aan hoeveel de crème of spray de huid beschermt.
‘SPF 30 geeft aan dat iemand dertig keer zo lang in de zon kan zitten zonder te verbranden.’
Maar, vertelt de dermatoloog, dan moet je wel 2 milligram crème per vierkante centimeter aanbrengen. Flink smeren dus!
‘De meeste mensen zijn geneigd veel te weinig te smeren’.
Dat kan zeker. Smeer je altijd goed in, en neem aanvullend extra maatregelen om jezelf tegen de schadelijke invloeden van de zon te beschermen. Zo is het beter om tussen 11 en 16 uur uit de zon te blijven. Ook is het een goed idee om op vakantie een petje of hoedje op te doen. Je kleding beschermt ook (in meerdere of mindere mate) tegen de zon. Er bestaat zelfs UV-werende kleding.
Het ontbijtbuffet van Hotel H10 Conquistador geplunderd of inkopen gedaan voor een vakantieontbijt op het terras van Appartement Benet Los Pinares? Staat er een dag in de Spaanse zon op de vakantieplanning? ‘
Breng een half uurtje voordat je de zon ingaat SPF aan.’
Eenmaal in de zon, is het ook belangrijk dat je niet vergeet opnieuw te smeren. Je zonnebrandritueel moet je namelijk iedere twee uur herhalen. Ja, echt. Iedere twee uur. Slim dus om een kleine tube of spray aan te schaffen die je meeneemt tijdens je vakantieactiviteiten.
‘Bij transpireren, contact met water en zand moet je het nog regelmatiger bijwerken.’
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/bucketlist-de-5-mooiste-europese-stranden/”] Oren, voeten en ruggen blijken vaak vergeten te worden. Niet alleen pijnlijk, maar ook niet zo best voor je gezondheid. Reden genoeg om je vakantiemaatje of liefde dus even te vragen je rug in te smeren. Ook een mooie gelegenheid om die chico of chica op het strand aan te spreken! En vergeet niet: ook als je in de schaduw zit moet er gesmeerd worden.
Wat doe jij om je huid ook in de vakantie gezond te houden? Laat het ons weten in een reactie en vergeet niet een review van jouw vakantieverblijf te schrijven.