5x Dickens kerstmarkten: de wereld van Scrooge en Oliver Twist komt tot leven

Redactie - 15 november 2017

5x Dickens kerstmarkten: de wereld van Scrooge en Oliver Twist komt tot leven

Redactie - 15 november 2017

Charles Dickens. Wie kent hem niet? Een van Engelands populairste auteurs ooit. Wie smult er ook ieder jaar weer van het verhaal van Scrooge? De wereld van Charles Dickens komt iedere kerstperiode weer tot leven op verschillende plaatsen en kerstmarkten in Nederland. Maak dit jaar ook deel uit van de verhalen van Dickens en bezoek deze events – die net als deze kerstmarkten – superleuk zijn met ’t gezin.

1. De kerstmarkt in de wereld van Charles Dickens in Drunen

Gooi je plannen voor komend weekend over boord! Ga je mee naar de tijd van Charles Dickens? Nee, tijdreizen is – helaas – niet mogelijk. Je pakt gewoon de auto of trein naar Drunen. Op 16 (‘s avonds) en 17 december (‘s middags) maken boeren, burgers en buitenlui uit de verhalen van Dickens de straten onveilig. Meer dan 600 personages uit zijn boeken komen tot leven. Denk aan Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, David Copperfield en van weeskinderen tot dronkaards.

Wanneer? 16 en 17 december. Waar? Centrum van Drunen. Entree: gratis.

2. Het jaarlijkse, grote Dickens Festijn in Deventer

 16 en 17 december vindt het bekendste Dickensfestijn in Nederland weer plaats in Deventer. Of eigenlijk het Londen van Dickens. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier van Deventer. Een weekend vol theater en muziek. Én natuurlijk een kerstmarkt. Fan van kerststalletjes? De Grote Kerk en Lebuinuskerk staan er vol mee!

Ga je naar het Dickens Festijn in Deventer? Houd dan rekening met een lange rij. Soms moet je wel 1,5 uur wachten. Maar, wachten is een stuk minder erg met gepofte kastanjes in de ene hand en een punch in de ander, toch? En helemaal geen probleem als je weet dat je de tijd hebt. Boek daarom een leuk hotelletje zoals Hotel De Vischpoorte of Hotel Huis Vermeer.

Wanneer? 16 en 17 december. Waar? Deventer. Entree: gratis.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/dordrecht-leukste-kerstmarkt-nederland/”]

Charles Dickens kerstmarkt

Beeld: Dickens Festijn Wintelre.

3. Laat je verrassen door de wereld van Charles Dickens in Winterle

Zodra je de grote poort met poortwachters doorstapt, sta je middenin de wereld van Dickens van 150 jaar terug. Op de straten en pleinen van Winterle kun je zomaar David Copperfield of Scrooge tegenkomen. En loop je de bende van Fagin, bedelaars, kwakzalvers, vrouwen die demonstreren voor stemrecht, dames van lichte zeden en repende kinderen tegen het lijf. En, natuurlijk is het feest niet compleet zonder muziek.

Wanneer? 9 en 10 december. Waar? Winterle. Entree: € 3,- voor volwassenen.

4. Ook Lemmer heeft een Dickens Festijn

16 en 17 december reis je in ’t Friese Lemmer 150 jaar terug in de tijd. Vrijdagavond (de 15e) zwieren en zwaaien alle gekostumeerde figuranten en acteurs nabij de ijsbaan in het centrum van Lemmer. Daar wil je bij zijn! Dit weekend zijn alle winkels in kerstsfeer gehuld, en zelfs op zondag openen zij hun deuren. Wat kun je nog meer verwachten? Straattheater, (koren)zang, andere acts én een winterfair.

Wanneer? 16 en 17 december. Waar? Lemmer. Entree: € 2,- voor volwassenen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/gratis-kerstmarkt-wintersportvakantie/”]

Dickens Festijn Leusden

5. Charles Dickens komt tot leven in Leusden

Thuisblijven is geen optie zeggen ze in Leusden over het Dickens Festijn. Dit magische feest voor alle leeftijden is zeker de moeite waard. Ook dit jaar kom je in winkelcentrum Hamershof de sprookjesfiguren van Charles Dickens tegen. Aan muziek ook geen gebrek. Naast bijdragen van Leusdense koren en muzikanten is er ook Dickenskoor aanwezig. En weet je wat? Voor lokale begrippen staat er ook een reusachtige kerstmarkt mer meer dan 150 kramen én een ambachtenmarkt.

Wanneer? 16 december. Waar? Leusden. Entree: onbekend.

Ken jij nog een ander Dickens Festijn dat de moeite waard is? Laat het ons weten in een reactie.