De meest magische kerstbestemmingen in Kroatië

Redactie - 7 december 2018

De meest magische kerstbestemmingen in Kroatië

Redactie - 7 december 2018

Ook in de Kroatische steden zijn kerstmarkten een gezellige traditie. Naast kerstmarkten zijn er tal van andere kerstattracties en -evenementen in Kroatië rondom de feestdagen. Een mooi excuus om met vrienden lekker in de – koude maar heerlijk frisse – buitenlucht te proosten. Ontdek welke magische bestemmingen je hier niet wilt missen.

Kerst in Osijek

Klinken wijn, visstoofpot, kerstconcerten en kerstmannen op motoren je goed in de oren? Zo wordt Kerstmis gevierd in Osijek. De advent (de kerstmarkt) vind je hier op meerdere locaties, maar in de oude stad Tvrđa is het middelpunt van de advent vol met kerstbomen, knusse hutten en barokke carrousels.

Tijdens de advent organiseren verschillende musea leuke workshops, tentoonstellingen en concerten. Elk jaar wordt ook het een internationaal Kerstboomfestival gehouden: wie kan de mooiste boom versieren? Liever eerst de stad verkennen? Groot gelijk! Pak een van de versierde trams en laat je rijden.

SalajLand in Kroatië

Wat ooit een bijzondere hobby was, is uitgegroeid tot een winterwonderlandattractie. De Salaj-familie begon zeventien jaar geleden met het versieren van de tuin met kerstverlichting. Vandaag de dag is SalajLand een must visit tijdens de kerstperiode. Je vindt het kerstpark in Grabovnica bij Čazma.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/werelderfgoed-in-kroatie-dat-je-gezien-moet-hebben/”]

Kerstmannen, rendieren, kerststallen, sneeuwmannen, pinguïns, beren … Je vindt ze allemaal in het magisch verlichte sprookjespark dat dit jaar met meer dan vier miljoen lampjes wordt verlicht. Beelden, bomen, bruggen: bijna alles is verlicht. Voor een beetje extra magie is er elke avond vuurwerk. Geniet ervan, onder het genot van warme  glühwein en een stuk traditionele varkenszwoerd.

Advent in Zagreb

Advent in Zagreb werd meerdere keren verkozen tot beste Europese kerstmarkt. Deze vindt verspreid plaats door de hele stad. Om alle locaties te ontdekken, heb je wel een lang weekend nodig. Begin bijvoorbeeld bij het Ban Jelačić-plein, waar je geniet van worst, glühwein en muzikanten. Als je genoeg hebt van de muziek, maak dan een wandeling naar Zrinjevac, een van de mooiste parken van Zagreb tijdens Kerstmis. Dé plek om je souvenirs of kerstcadeautjes op de kop te tikken. Op het Strossmayer-plein geeft Rudolf verschillende kinderworkshops. En hoe leuk is de ijsbaan op het Tomislav-plein? Als schaatsen niet jouw ding is, dan trakteer je jezelf lekker op champagne en panettone.

Een andere route die je vanaf het Ban Jelačić-plein kunt nemen, brengt je langs meer de traditionele kerstmarkt. De straten Gajeva, Bogovićeva, Petrićeva en Varšavska zijn gevuld met interessante waren (eten, souvenirs en zelfs kleding) in kerstsfeer.

Dubrovnik Winter Festival

Veel mediterrane stadjes gaan in winterslaap als de temperaturen dalen, maar Dubrovnik zeker niet. De stad blijft even bruisend als altijd. Dat bewijst onder meer het Dubrovnik Winter Festival, de langste van Kroatië. Het begint een week vóór de advent, loopt tot het festival van St. Blaise en Valentijnsdag, en eindigt met Dubrovnik Carnaval. 

Tijdens de adventstijd is de oude stad versierd met kerstverlichting en kleine huisjes waar je drankjes, lokale lekkernijen en souvenirs kunt kopen. Of bezoek een van de vele concerten, kunsttentoonstellingen of theatervoorstellingen. Dubrovnik organiseert zelfs een winterfestival voor kinderen – Orlandino – met een schaatsbaan en kinderentertainment.

Het vijfde Dubrovnik Winterfestival is dit jaar gestart op 1 december met de verlichting van de eerste adventskaars en de lichtjes in de stad. Hierna volgde een concert van een van de meest populaire Kroatische artiesten, Petar Grašo.

Advent in Zadar

Zagreb heeft misschien de titel beste kerstmarkt van Europa op zak, maar Zadar doet hard zijn best om de hoofdstad te verslaan. De vierde Zadar Advent duurt vijf volle weken (van 24 november 2018 tot 1 januari 2019) en is gevuld met concerten, lekkernijen en alles wat de feestdagen zo speciaal maakt. De advent vindt plaats in de oude stad op verschillende locaties: onder meer op het Narodni-plein, het Forum, Varoš, Kalelarga en het Petar Zoranić-plein.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/kroatie-dit-zijn-de-5-beste-accommodaties/”]

Extra leuk is dat restaurants tijdens de advent speciale (voordelige) menu’s aanbieden tot 18 uur. Cafés organiseren happy hours, winkels verkopen items tegen lage prijzen en bij musea zijn goedkopere tickets en souvenirs verkrijgbaar.

Zadar is een leuke en originele stedentripbestemming die door jullie wordt beoordeeld met een 8,6. Boek dus vooral die leuke accommodatie om dit zelf te ervaren, zoals Bed and Breakfast Kuća Bajlo of Hotel Falkensteiner Club Funimation Borik.

Wat zijn jouw tips voor Kroatië tijdens de feestdagen? Deel je tips in een reactie of schrijf een review.