De leukste uitstapjes vanuit Split

Redactie - 22 juni 2018

De leukste uitstapjes vanuit Split

Redactie - 22 juni 2018

In de Kroatische kustplaats Split hoef je je geen moment te vervelen. Het oude centrum, een levendige boulevard en talloze gezellige restaurants. Maar ook buiten de stad is meer dan genoeg te beleven. Wij zetten de leukste uitstapjes vanuit Split voor je op een rij!

De oude molens in Grab

Rijd vanuit Split ongeveer drie kwartier de binnenlanden van Dalmatië in en je komt bij het dorpje Grab. Vergeet niet van het waanzinnige uitzicht onderweg te genieten! In Grab staan nog vijf oude molens, waarvan er één nog in werking is. Je loopt er naartoe langs oude boerderijen. Het dorp is een en al rust en ruimte. Alsof de tijd er even heeft stil gestaan….

Bezoek de werkende molen en zie hoe volgens de eeuwenoude traditie meel wordt gemalen. Met een beetje geluk is de vader van het familiebedrijf thuis. In een oud schuurtje maakt hij de mooiste houtsculpturen. En laat ze met liefde aan je zien. Vader staat open voor een praatje, maar spreekt helaas geen Engels. Dus converseren met handen en voeten!

Oude Kroatische ambachten

Wil je nog meer van het traditionele Kroatië zien? Mogelijkheden genoeg rondom Split. Bezoek een biologische bijenboerderij, waar de lekkerste honing wordt gemaakt. Tip: probeer de honing met walnoten of gedroogde vijgen. Of reis af naar een oude boerderij waar dé specialiteit van Kroatië wordt gemaakt: soparnik. Deze ‘pizza’ bestaat uit deeg, een soort groene kool, heel veel knoflook en nog meer olijfolie.

Meer een zoetekauw? Iets buiten Split vind je een klein chocoladefabriekje waar overheerlijke lekkernijen worden gemaakt van cacaobonen uit Zuid-Amerika. Je koopt de Nadalina-chocolade bij een speciaalzaakje in het historisch centrum van Split.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/ontdek-kroatie-tijdens-ultieme-roadtrip/”]

Fort Klis

Fan van Game of Thrones? Dan is Fort Klis het hoogtepunt van je vakantie in Kroatië! Vlak buiten Split ligt dit middeleeuwse Fort op rotsachtige heuvels. De echte GOT-liefhebber herkent het meteen: dit kasteel werd gebruikt als buitenlocatie voor Meereen (de slavenstad waar Daenerys de slavenhandel ten val brengt).

Maar ook als je de serie nog nooit hebt gezien, is het fort een bezoek waard. Je voelt de geschiedenis van vele Kroatische koningen. En, zeker niet in de laatste plaats, geniet hier van een waanzinnig uitzicht. Je kunt het hele fort bezoeken en zelfs een oud ridderharnas uitproberen.

Kroatië Split

Het Alka Museum in Sinj

In het hypermoderne Alka Museum in Sinj leer je alles over de geschiedenis van Dalmatië. Ontdek de lange traditie van het ridderlijke Alka genootschap en bekijk oude wapens en uniformen.

In de multimedia tentoonstelling waan je je even in het Sinj van 1715… Schiet zelf een kogel weg in het computerspel of bekijk de film over de slag in de grote bioscoopzaal. Ook geschikt voor kids!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/mooiste-stranden-van-kroatie/”]

Breng een bezoek aan Trogir

Op zomervakantie in Split mag je een bezoek aan Trogir niet overslaan! Struin door de smalle straatjes van het oude centrum en geniet van de zon op de boulevard. Beklim het historische Kamerlengo Kasteel, bewonder het oude stadhuis of koop de mooiste werken van kunstenaars op straat.

Een tip van Suzan Vis voor een avond in Trogir: ‘Bijna elke avond was er een live band op een pleintje midden in de stad!’ Blijf je overnachten? Slaap in Appartement Trogir of Appartement Jana.

Wat is jouw favoriete plek in Dalmatië? Laat een review achter en in inspireer andere vakantiegangers!