Bucketlistalert: huskytocht in Lapland en meer noordelijke avonturen

Redactie - 24 april 2018

Bucketlistalert: huskytocht in Lapland en meer noordelijke avonturen

Redactie - 24 april 2018

Back to the wild, waar kan dat nog in Europa? Nou, in Lapland natuurlijk, het noordelijkste stuk van ons continent. En het barst er van de bucketlistactiviteiten. We nemen je mee op wandeltocht, rendiersafari en huskytocht in Lapland!

Bucketlist huskytocht in lapland

Eerst een lesje Lapland

Lapland, waar ligt dat eigenlijk precies? Nou, in het noordelijkste deel van Noorwegen, Zweden, Finland én een stukje Rusland. In Finland ligt het meest bekende stuk Lapland. Lapland is een gebied van extremen. In de zomer is het er 24 uur per dag licht, terwijl de zon zich in de winter helemaal niet laat zien. Het kan dan ijzig koud zijn, tot wel -20 graden.

Lapland ligt vlak bij de Noordpool, dus als je geluk hebt zie je er het Noorderlicht. Dit magische natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door zonnedeeltjes in de atmosfeer. Ze creëren prachtige vormen en kleuren in de lucht, van felgroen tot dieppaars. Een ongelofelijke ervaring.

Huskytocht in Lapland

Rondom het gezellig dorp Levi in Fins Lapland kun je meteen een bucketlistactiviteit afstrepen: een huskytocht. Met een warme deken om je heen word je door een roedel enthousiaste huskyhonden door het sprookjesachtige landschap getrokken. Check de video hierboven, hoe leuk is dat?!

Opwarmen doe je daarna in je hotel. En dan natuurlijk het liefst eentje met warme baden, zoals Hotel Levitunturi Spa (krijgt van jullie een 8). Vakantieganger Henriette geeft zelfs een 9: ‘Dit hotel is fantastisch. Het heeft 17 zwembaden, wat heerlijk is als je de hele dag buiten in de sneeuw bij -20 hebt gewandeld. Dan is het heerlijk om ‘s avonds te ontdooien in een bubbelbad.’

Bucketlist Lapland zomer

Hiken in zomers Lapland

Wist je dat Lapland ook tof is als er géén dik pak sneeuw ligt? Dus op naar Lapland tijdens de zomervakantie! Het Finse Urho Kekkonen National Park is met zijn valleien, bergen, watervallen en bossen ultiem geschikt voor meerdaagse wandelingen. Er zijn twee bezoekerscentra die je kunt gebruiken als informatie- en startpunt.

Ben je hier toch? Kijk dan meteen even wat de Kerstman ‘s zomers uitspookt. Want in dit park ligt Korvatunturi. Oftewel, de vermeende woonplaats van de beste (Kerst)man. Hotel Kakslauttanen Holiday Village is een goede uitvalsbasis voor het National Park. Het krijgt van jullie een 9,2.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/lapland-actieve-safari-excursies/”]

Bucketlist Lapland Vissen

Vissen in Zweeds Lapland

Met vier grote rivieren, duizenden stroompjes en ruim 30.000 meren valt er genoeg te vissen in Zweeds Lapland. Het is dan ook de lievelingsactiviteit van de locals. Vakantiehuis Ons Huis Björkholmen staat aan een van die vele meren. Jan en Nel hadden er een droomvakantie: ‘Aangekomen in het donker. De volgende morgen waren het uitzicht en de natuur in Björkholmen adembenemend! We zouden een week blijven, maar hebben nog 2 dagen bijgeboekt.’

Spreekt het idee van een visvakantie je niet meteen aan? Beeld je dan even in hoe je super relaxt op een bootje dobbert, in dat fenomenale landschap. Muziekje op, boekje open en ontspannen maar. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker aan de wandel!

Bucketlist Lapland Rendieren

Meeting the Sámi’s (en het Noorderlicht)

Zowel in Zweeds als Fins Lapland kun je de Sámi ontmoeten, meestal in combinatie met een rendiertocht. De Sámi zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Het is een trots volk, met hun eigen taal en cultuur. Vroeger leefden ze van jagen en verzamelen, de rendieren waren daarbij hun trouwste kameraden.

In Finland wonen de meeste Sámi in Inari-Saariselkä, de noordelijkste regio van de EU. Dit is de perfecte plek om het Noorderlicht te zien. En qua accommodatie? Jullie zijn te spreken over Chalet Kiilopää Fell Centre, vooral vanwege de prachtige ligging midden in de natuur.

Welke bucketlistactiviteit heb jij in Lapland gedaan? Deel het met ons in de reacties!