Betalen In Het Buitenland

Redactie - 22 juli 2016

Betalen In Het Buitenland

Redactie - 22 juli 2016

Je hebt het hele jaar gespaard en ook het vakantiegeld is binnen. Nu is het tijd om het uit te geven! Op vakantie is geld het laatste waar je je zorgen om wilt maken. Maar wat is nu de beste en meest veilige manier om te betalen in het buitenland? Met je creditcard, pinpas of toch contant? Wij hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. En we geven tips om je geldzaken goed voor te bereiden. Zo hoef jij je op vakantie alleen nog maar druk te maken over zand op je handdoek, op tijd insmeren en welke wijn je wilt bestellen.

Pinpas creditcard

[article href=”http://weblog.zoover.nl/algemeen/handige-apps-voor-op-vakantie/”]

Creditcard of pinpas? Allebei!

Een creditcard is tegenwoordig eigenlijk onmisbaar op vakantie. Of je nu borg moet afdragen bij een hotel, een excursie wilt boeken of een maaltijd afrekent, een creditcard is de meest veilige manier om te betalen over de grens. Het is zeer aan te raden hiernaast ook je pinpas mee te nemen. Laat een van de twee passen achter in je hotel of appartement als je op pad gaat. Mocht je je kaart kwijtraken of bestolen worden, dan heb je altijd een betaalmiddel achter de hand. Zo kun je in ieder geval nog je drankje, slaapplaats of souvenirs betalen in het buitenland.

Tip: Controleer thuis alvast of je creditcard nog lang genoeg geldig is. Je vindt de vervaldatum op de voorkant van je kaart.

Wisselkoers

Cash in het buitenland

Het is het meest veilig om niet te veel contant geld op zak te hebben. Zakkenrollers hebben niets aan een creditcard of bankpas.  Maar je kunt natuurlijk terechtkomen bij een souvenirwinkeltje of eettentje zonder pinautomaat. Het is daarom handig wat cash bij te hebben. In veel landen koop je bij aankomst op het vliegveld een visum. In Egypte scheelt het de helft wanneer je dit visum met contant geld betaalt. Je kunt natuurlijk je euro’s omwisselen bij een van de vele geldwisselkantoren. Zorg ervoor dat je alleen geld wisselt bij een van de erkende kantoren (GWK Travelex). Ga als het kan gewoon naar een pinautomaat om geld op te nemen. In haast alle landen ter wereld kun je bij geldautomaten terecht met je pinpas. Houd er rekening mee dat geld opnemen op vakantie vaak net iets anders gaat dan in Nederland.

Pinnen

Pinnen op vakantie

Het kan zijn dat je pinpas niet automatisch werkt in het buitenland. Bezoek, voor je gaat, de website van je bank om je bankpas in andere landen te activeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Sommige pinautomaten in het buitenland rekenen extra kosten. Dit staat vermeld op het transactiescherm en je moet hiervoor expliciet akkoord geven. Dit kan tot wel € 10,00 zijn. Het kan dus zeker lonen even naar een andere automaat te lopen. Het display van de pinautomaat ziet er meestal anders uit dan in Nederland. Wanneer de automaat vraagt om een zescijferige pincode, kun je gewoon je code van vier cijfers intoetsen. Let ook op van welke rekening je geld op wilt nemen. Kies in de Verenigde Staten altijd voor ‘checking account’. Zo weet je zeker dat het bedrag wordt afgeschreven van je lopende rekening.

Tip: Zorg voor voldoende saldo. Je hebt in het buitenland niet altijd de mogelijkheid om geld over te boeken van je spaarrekening.

Kuna

[article href=”http://weblog.zoover.nl/voorbereiding/ga-jij-goed-voorbereid-op-vakantie/”]

De lokale munt

Check voor je op vakantie gaat met welke munteenheid je kunt betalen. Zelfs in landen die lid zijn van de Europese Unie kun je niet altijd met euro’s terecht. In Kroatië bijvoorbeeld, is de officiële munteenheid nog steeds de kuna. Alleen in de tolhuisjes worden euro’s geaccepteerd. In sommige hotels zijn euro’s nog gangbaar, maar je bent voordeliger uit wanneer je betaalt in de lokale munteenheid. Dit geldt trouwens voor alle landen buiten Europa. De wisselkoers die handelaren in het buitenland hanteren is vaak niet erg gunstig. Je krijgt ook meestal het wisselgeld in de lokale valuta. En is het lastig ter plekke te controleren of je niet wordt afgezet op een lokale markt in een onbekend land.

Tip: Download een app met de officiële wisselkoers op je telefoon. Zo kun je altijd controleren wat je betaalt.

Toch pech?

Ondanks je goede voorbereidingen en voorzichtigheid kan er natuurlijk altijd wat misgaan. Je wordt beroofd, raakt je tas kwijt of je pinpas doet het ineens niet meer. Alle Nederlandse banken hebben een telefoonnummer waar je 24 uur per dag, zeven dagen per week naar toe kan bellen in geval van nood. Zorg ervoor dat je dit nummer thuis al noteert. Sla het bijvoorbeeld op in je telefoon of noteer het op een briefje. Je kunt zo altijd direct bellen om je bankrekening blokkeren en nog meer narigheid voorkomen. Op https://www.opreis.nl/alarmnummers/ vind je een overzicht van de alarmnummers van alle banken in Nederland.

Heb jij nog tips over betalen in het buitenland? Laat het ons weten in de reacties en help andere reizigers aan een onbezorgde vakantie!


Vergeet je credit card dus niet mee te nemen op reis! Dankzij deze aanbiedingen en kortingscode profiteer je nu bij ANWB Creditcard met korting!