Bagage kwijt: eigen schuld?

Redactie - 11 juli 2018

Bagage kwijt: eigen schuld?

Redactie - 11 juli 2018

Elke dag raken wereldwijd 90.000 stuks bagage kwijt. 1 op de 3.000 stuks wordt nooit teruggevonden. Daar moet je natuurlijk niet aan denken! Goed nieuws: het Brusselse vliegveld Charleroi heeft onderzoek gedaan naar het kwijtraken van bagage. En wat blijkt: het is lang niet altijd de schuld van de vliegmaatschappij. Je kunt zelf ook veel doen om kwijtgeraakte koffers te voorkomen.

bagage kwijt

Koffers die kwijtraken: de oorzaken

  • Oude bagagelabels die nog aan je koffers zitten. Kortom: je eigen slordigheid!
  • In 30% van de gevallen zit er geen naam of label aan de koffer. Hierdoor raken de vliegtuigmaatschappijen vaak in de war.
  • Mensen die de verkeerde koffers meenemen van de bagageband.

Zo voorkom je dat je bagage zoekraakt

Er bestaat altijd een kans dat je je koffer kwijtraakt. Maar met deze tips maak je die kans zo klein mogelijk:

  • Voorzie je koffer van een label met de juiste gegevens en eventueel een foto van jezelf.
  • Leg een vel papier in je koffer te leggen met daarop al je gegevens. Mocht iemand jouw koffer meenemen, dan weet hij waar hij je kan bereiken.
  • Plak een opvallende sticker op je koffer, zodat jouw koffer heel duidelijk herkenbaar is.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/dit-gebeurt-er-met-je-bagage-als-het-op-een-vlucht-zit-zonder-jou/”]

Nog wat extra tips

  • Als je met je partner of gezin reist, kun je uit voorzorg je bagage over twee koffers verdelen. Als één koffer dan zoek raakt heb je toch nog een deel van je bagage op je vakantiebestemming.
  • Zorg dat je in je handbagage een setje kleding hebt en eventuele medicijnen.

Overnachten op het vliegveld

Je koffer kwijtraken levert heel wat stress op. Heel vervelend, als je net op vakantie gaat. Wil je je vakantie juist heel relaxed beginnen? Zorg dan dat je de avond voor vertrek op het vliegveld slaapt. Zo kun je je rustig voorbereiden en je bagage goed inpakken. Op Schiphol kun je bijvoorbeeld slapen in het geweldige Hotel citizenM Schiphol Airport, vlak naast de terminal. Vlieg je vanaf Düsseldorf? Dan is Hotel Van der Valk Airporthotel Düsseldorf een aanrader.

Leukste koffertjes

Bagage toch zoek?

Wanneer je bagage tóch zoek geraakt is, wat moet je dan doen? Neem allereerst zo snel mogelijk contact op met de vertegenwoordiger van je vliegtuigmaatschappij. Hierbij kun je vragen of ze een zogenaamde P.I.R opstellen, dit formulier moet je hebben als je een klacht indient bij de vliegtuigmaatschappij.  Zorg dat je hierbij je bagagesticker, die je bij het inchecken hebt gekregen, bij de hand hebt.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/shopping/shopping-10x-leukste-handbagagekoffers-stedentrip/”]

Let op: je hebt recht op schadevergoeding!

Bij zoekraken van bagage heb je recht op een schadevergoeding, deze kan oplopen tot maximaal 1.100 euro. Hiervoor heb je het originele vliegticket nodig en de bagagesticker. Als na drie maanden de eigenaar van de koffer nog niet gevonden is, dan wordt je koffer geveild.

Ben jij je koffer weleens kwijtgeraakt? Laat je reactie achter in de comments!