Alles over openbaar vervoer Parijs: on y va!

Redactie - 2 september 2017

Alles over openbaar vervoer Parijs: on y va!

Redactie - 2 september 2017

Het is fantastisch om door Parijs te slenteren, maar wil je het optimale uit je weekendje weg halen? Dan is openbaar vervoer toch wel extreem handig. Het kan best overweldigend zijn om tijdens je vakantie een complex ov-systeem uit te vogelen. Daarom hebben we alles verzameld wat je moet weten over het openbaar vervoer: bus, RER en metro in Parijs!

Beeld: RATP.

Type openbaar vervoer in Parijs

Er zijn drie ov-typen die je moet kennen. De metro, RER en de bus.

Metro

De metro bestaat voornamelijk uit ondergrondse treinen met veel stops. Een enkele uitzondering daargelaten beperkt de metro zich tot zone 1.

RER

De RER heeft grotere treinen dan de metro en minder haltes, maar rijdt verder. RER brengt je waar je maar wilt door de hele regio. Als je bijvoorbeeld van de Eiffeltoren naar Quartier Latin reist, pak je de bus of metro. Heb je plannen om Versailles te bezoeken? Dan spring je op een RER-lijn.

Bus

Het bussysteem lijkt ingewikkelder dan de metro, maar dat is niet het geval. Er zijn wel veel meer bussen dan metrolijnen, dat is waar. Maar de bus heeft zo zijn voordelen. Je ziet het mooie Parijs vanuit je raam én je hoeft niet trap-op-trap-af met je koffer te sjouwen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/metro-parijs/”]

Beeld: RATP.

Type ov-tickets

Voordat je de ticketmachine een carnet van tien tickets of de bekende vijf-dagen Paris Visite-pas uit laat spugen, is het handig om te weten welke tickets er nog meer zijn. Afhankelijk van wanneer je aankomt, hoe lang je blijft en welke bezienswaardigheden er op je lijstje staan, zou je best eens wat vakantiebudget kunnen besparen.

Het t+ kaartje

Dit is het meest simpele kaartje en het enige ticket dat je niet buiten zone 1 kunt gebruiken. Een los ticket (enkele reis) kost ongeveer €1,80, een carnet van tien tickets kost om en nabij de €14. Je kunt overstappen op metro’s en RER-lijnen, zolang je maar binnen het station blijft. Ook bruikbaar voor de bus. Overstappen tussen bussen mag wel.

Het Paris Visite ticket

Dit is het typische toeristenkaartje. Het is een papieren ticket waarmee je één, twee, drie of vijf opeenvolgende dagen onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Je moet wel een keuze maken tussen zone 1-3 of zone 1-5 (inclusief luchthaven).

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/goedkoop-parkeren-parijs-beste-tips/”]

Bestemmingstickets

Als je met de RER-trein buiten Parijs gaat – bijvoorbeeld naar Versailles of Disneyland Parijs – dan moet je gewoon een kaartje naar je bestemming kopen. Op de meeste ticketmachines kun je in het beginscherm al kiezen voor ‘Versailles Chateau’ of ‘Disneyland’ en de machine doet de rest voor je.

Onbeperkt reizen met Mobilis

Met dit kaartje kun je de hele dag onbeperkt reizen in de gekozen zone. Handig als je Paris Visite ticket bijvoorbeeld verlopen is en je nog een dag vol sightseeing op het programma hebt staan. Dit type ticket is ook superhandig als je van plan bent op een dag meerdere keren buiten zone 1 te reizen. Scheelt je weer gedoe met andere kaartjes kopen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/21-unieke-restaurants-parijs-goedkoop-tot-exclusief/”]

Beeld: RATP.

De Navigo Découverte

Blijf je langer dan een week in Parijs? Zorg dan dat je een Navigo Découverte voor jezelf scoort. Het is een soort ov-chipkaart waarmee je lekker snel reist en al dat gedoe bij de ticketmachines kunt vergeten. En het maakt met het openbaar vervoer reizen een stuk betaalbaarder. Je koopt zo’n Navigo Découverte bij de ticket office voor €5. Neem wel even een pasfotootje mee, want die moet je op de achterkant plakken. Je pas is dan direct klaar om opgeladen te worden. Voor ongeveer minder dan €25 reis je een hele week in de zones 1-5. Dat zijn zeven dagen voor de prijs van iets meer dan een halve Paris Visite ticket. Koopje!

Wel handig om te weten: een Navigo Découverte gaat alleen in op de eerste dag van de week of de maand. Doe je volgend jaar nog een weekendje parijs? Vergeet je Navigo Découverte niet! Hij is herbruikbaar.

Goed om te weten

De regio Parijs is verdeeld in vijf zones, maar de stad Parijs is voornamelijk zone 1. Dit is belangrijk om te weten, omdat je per zonetype een ander kaartje nodig hebt. Voor Disneyland Parijs en de vliegvelden Charles de Gaulle en Orly reis je buiten zone 1.

Iedere ov-lijn heeft een andere kleur, nummer of letter. Bussen en metro’s hebben nummers en RER-treinen hebben letters. Een plattegrond is je beste vriend in Parijs. Download bijvoorbeeld de RATP-app. Handig en kost je weinig tot geen data.

Korting op openbaar vervoer en bezienswaardigheden in Parijs

Ben je jonger dan 26? Heb jij even geluk! Ticket Jeune is een optie voor jou. Alleen jammer dat het alleen in het weekend of tijdens feestdagen geldig is. De kaart is een dag geldig en je mag er onbeperkt mee reizen. Voor zone 1-3 kost zo’n ticket €4,10. Met het Paris Visite ticket krijg je korting bij winkels en bezienswaardigheden, maar check wel even of je hier überhaupt geïnteresseerd in bent. Anders is het alsnog zonde geld. Vraag ook naar de korting voor een Paris Visite kinderkaartje. Zeker de moeite waard.

Openbaar vervoer vanuit Parijs naar het vliegveld

Heerlijk overnacht bij Hotel Soft of een romantische get-away ervaren in Francois 1er en moet je terug naar huis? Pak dan het ov naar het vliegveld. Meestal moet je een apart, duurder kaartje kopen. Mobilis en Ticket Jeune werken ook niet. Tip: het bovengenoemde Paris Visite kaartje en Navigo Découverte zijn wél geldig in de RER-trein.

Heb jij nog tips voor het openbaar vervoer in Parijs? Schrijf een review of laat je tips achter in een reactie.