60 seconden in het historische Hoorn: keer terug naar de Gouden Eeuw

Redactie - 8 maart 2018

60 seconden in het historische Hoorn: keer terug naar de Gouden Eeuw

Redactie - 8 maart 2018

Laatst was in het nieuws dat iedereen naar Hoorn zou moeten komen. Deze stad uit de Gouden Eeuw heeft zoveel moois voor een gezellige dag of weekendje weg. Van het Westfries Museum tot de Scheepsjongens van Bontekoe en het échte kleine café aan de haven. Maar natuurlijk zijn er ook fijne plekjes voor een lunch of een kop koffie. Kijk je met me mee?

Hoorn in de Gouden Eeuw

Hoorn was een van de machtigste steden in de zeventiende eeuw. De stad lag op een perfecte locatie voor de handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en bloeide op tijdens de 17e eeuw. De schepen van de stad voerden op wereldzeeën, de vissers hadden volle netten. Tegenwoordig zie je de rijkdom en invloed van Hoorn terug in de monumentale gebouwen, grootse architectuur en musea vol historische schatten.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/5-x-kindvriendelijk-museum-nederland/”]

Bij het Westfries Museum wandel je zo de Gouden Eeuw binnen. In meer dan 25 ingerichte stijlkamers met schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk maak je kennis met het dagelijks leven in de zeventiende eeuw. Ook kun je met een virtual reality bril door de stad wandelen en zo 1650 levensecht meemaken. Stap in gebouwen die al eeuwen niet meer bestaan, loop langs klassiek geklede Hoornse mannen die in de haven staan te zingen en hoor de zee zachtjes tegen de kade klotsen. Een superleuke beleving, ook voor kinderen!

Wil je nog meer ervaren hoe het leven in Hoorn was in de Gouden Eeuw, stap dan aan boord van de Halve Maen, een replica van het historische schip. Hier zie, voel, ruik en hoor je hoe het leven op zee was in de Gouden Eeuw. Ook kinderen kijken hier hun ogen uit.

Koffie, shoppen, lunchen

Het barst in Hoorn van de leuke lunchrooms en restaurants. Brasserie en restaurant De Tuynkamer is door het RTL4 programma ‘De beste van’ verkozen tot beste brasserie van Nederland. Hier zit je dus zeker goed voor een lekkere boerensandwich, carpaccio of cappuccino met appeltaart. Op zoek naar meer bijzondere eettentjes? Bij De Zwarte Olifant kun je overdag en s’ avonds heerlijk eten, gezellig borrelen en genieten tijdens een avondje muziek, politiek of cultuur. Een andere unieke plek: Turf. Want waar kun je lekker lunchen terwijl de kids zich vermaken in een indoor zandbak? Een aanrader!

Genieten in de Hoornse havens

In Hoorn kun je niet om het Markermeer en de havens heen. Het is daar één en al gezelligheid. Loop langs het water en bewonder historische bezienswaardigheden zoals de Hoofdtoren en de Scheepsjongens van Bontekoe. Maar geniet ook van fijne terrassen, kroegen en goede restaurants, zoals Restaurant Lucas Rive met Michelin-ster.

Altijd al willen weten over welk café Vader Abraham het heeft in zijn bekende nummer ‘Daar in dat kleine café aan de haven’? In de Hoornse haven vind je het enige echte kleine café. In het oergezellige bruine café ’t Schippershuis liet Pierre Kartner zich inspireren voor zijn hit.

Vanuit ’t Schippershuis loop je via een brug zo naar Oostereiland. Het voormalige gevangeniseiland is omgetoverd tot een plek waar je kunt overnachten, eten, film kijken en een bezoek kunt brengen aan het leuke Museum van de 20e eeuw.

Beeld: evlac.nl

Dwalen door de Hoornse binnenstad

Hoorn is een heerlijke plek om rond te struinen. Bekijk de mooie etalages, authentieke winkels, maar vergeet ook zeker niet omhoog te kijken naar de bijzondere gevels en monumentale panden. Ontdek bijvoorbeeld het Oost-Indisch Huis aan de Muntstraat, waar de VOC-kamer van Hoorn was gevestigd. Bij Onder de Boompjes staan twee voormalige VOC-magazijnen, waarvan één nu een theater is.

Op zoek naar iets leuks voor je interieur? Sla Basiclabel niet over. Het monumentale pand aan de veemarkt is ingericht met unieke meubels en industriële producten. Een paar pandjes verder zit het fijne plekje Local. Hier kom je voor huisgemaakte taartjes, lunch of een lekker ontbijtje. Naast een hapje eten, kun je hier ook de lekkerste locale producten kopen. Smullen maar!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/leuke-winkelsteden/”]

Slapen in Hoorn

Er is zoveel moois te zien in Hoorn, dat red je natuurlijk niet in een dag. Dus maak er een gezellig weekendje weg van! Je slaapt heerlijk in Van der valk Hotel Hoorn. Reviewer B: ‘Ik had geen betere keus kunnen maken. Hartelijk ontvangst, prachtige kamer met een heerlijke badkamer, bios en casino direct toegankelijk en het live cooking ontbijt was echt zoals je jezelf wensen kan; wat een aanbod! Hoorn zelf is ook een aanrader, wat een knus centrum. We komen graag nog eens terug!’

Maar ook dit hotel of dit hotel, beiden in het centrum, zijn echte aanraders volgens de reviews op Zoover.

Wat zijn jouw favorieten in Hoorn? Laat het ons weten in een reactie of een review.