60 seconden in Haarlem: niet voor niets jarenlang Nederlands fijnste winkelstad

Redactie - 20 november 2017

60 seconden in Haarlem: niet voor niets jarenlang Nederlands fijnste winkelstad

Redactie - 20 november 2017

Jarenlang pronkte Haarlem met de prijs voor beste winkelstad en beste winkelstraat. Niet voor niets, want het winkelaanbod is superdivers. Van ketens tot schattige boetiekjes en bijzondere winkeltjes. Loop met mij mee door mijn hometown en de leukste winkelstraten van Haarlem: de Gouden Straatjes.

Winkelen in Haarlem: de Gouden Straatjes

Het leuke aan winkelen in Haarlem is niet alleen dat de winkels (van tweedehands modeschatten tot ambachtelijk lekkers) tof zijn. De Haarlemse binnenstad is ook gewoon enorm knap. Vooral de Gouden Straatjes (de kleinere winkelstraten rondom de Grote Markt) gaan je ongetwijfeld verrassen. Laat de hoofdstraat vol internationale ketens even links liggen en slenter mee langs conceptstores, designwinkels, vintage en boetieks. En boek alvast een nachtje bij het centraal gelegen Hello I’m Local of Hotel Stempels voor een weekendje weg.

Zijlstraat - winkelen Haarlem

De Zijlstraat. © Marloes.

Stap vanaf de Grote Markt de Zijlstraat in

Ik heb het geluk dat ik twee stappen van de Zijlstraat vandaan woon. Leuke, verrassende winkeltjes en horecahotspots genoeg hier. Draai je vooral ook even om als je vanaf de Grote Markt de Zijlstraat inloopt, want het uitzicht op de St. Bavo-kerk wil je niet missen.

Mijn favoriet voor lunch: By Lima (nummer 65).

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/nederland-5x-dagje-vriendinnnen/”]

Dit is Sjakies. © Marloes.

Shoppen in de Koningstraat

Goede koffie, designmeubels, bijzondere kazen of een mooi veldboeket. Je vindt het allemaal in de Koningsstraat. De grootste speelgoedwinkel van Haarlem trouwens ook. In deze straat kun je zeventien rijksmonumenten spotten. Het Huis van Schagen (nummer 20) is toch wel één van de mooiste. Stap tussen ’t shoppen even door naar de binnentuin.

Mijn favoriet voor cadeautjes en hebbedingen: Sjakies (nummer 34).

Warmoesstraat Haarlem

© Marloes.

Slenter over de kinderkopjes in de Warmoesstraat

Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste straatjes van Haarlem. Zoals de gemeente zelf zegt: ‘Kinderkopjes, trapgevels en een eeuwenoud hofje combineren moeiteloos met mooie boetieks en stijlvolle winkels. Zelfs de patatzaak is hier in stijl.’ Het is vooral smikkelen in dit straatje. De geschiedenis gaat wel 700 jaar terug. Op de grond voor de winkels vind je nog symbolen van ambachten die hier werden uitgeoefend. Nummer 23 is het hofje ‘In den Groenen Tuyn’. Op werkdagen kun je tussen 10 en 12 uur even aanbellen om te kijken.

© Marloes & Wouter.

Creatieve winkeltjes in de Schagchelstraat

Deze Haarlemse straat is vernoemd naar de rijkste familie van Schagen, maar wat mij betreft reis je even wat verder af naar Spanje terwijl je een broodje bestelt bij Jámon Jámon op nummer 14. Dé lekkerste, betaalbare broodjes van Haarlem. Nu niet allemaal daar gaan lunchen, want er is altijd al zo weinig plek. Deze straat is trouwens een creatief walhalla waar nog heel veel – zoals sieraden en kunst – op maat wordt gemaakt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/shopping/4x-brocante-markten-nederland/”]

Kleine Houtstraat: leuker dan de Grote Houtstraat

De Grote Houtstraat is dé winkelstraat van Haarlem, maar de Kleine Houtstraat is stiekem veel leuker. Dit is dan ook het straatje dat al meerdere keren de prijs voor ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’ in de wacht sleepte. Een straat vol hippe eettentjes en mooie boetiekjes. Even een geschiedenisweetje: de allereerste vrouwelijke meesterschilder, Judith Leyster, had hier vroeger haar atelier. Kijk ook even op de trapgevel van nummer 37 voor wijze raad uit 1609.

De Vijfhoek, Haarlems Jordaan. © Marloes

Achter de grote winkelstraat: de Gierstraat

Héél vroeger sjeesde er een tram door deze straat, maar nu hoef je alleen fietsers te ontwijken. Je telt hier maar liefst achttien rijksmonumenten tussen de diverse winkels: van wereldwinkel tot soepkantine en een héle oude drogisterij (uit 1849). Vanuit de Gierstraat loop je heel eenvoudig naar misschien wel de mooiste wijk van Haarlem: De Vijfhoek. Het Jordaan van Haarlem.

De leukste mode in de Anegang

Deze straatnaam klinkt misschien in eerste instantie een beetje nasty, maar in het Oudnederlands betekent het gewoon aangang (toegang). Vroeger gaf de straat toegang tot een kerk en klooster. Nu zijn het vooral hippe modewinkels én De Pepernotenwinkel die je in deze straat vindt. Spot tussendoor nog even de leeuwenkop op nummer 13 (uit de 17e eeuw).

Mijn modefavoriet: Olivia en Kate.

Wat zijn jouw favorieten in Haarlem? Deel ze in een reactie of review.