60 seconden in Alkmaar Prachtstad

Redactie - 23 januari 2018

60 seconden in Alkmaar Prachtstad

Redactie - 23 januari 2018

Vorig jaar is Alkmaar verkozen tot leukste winkelstad van Nederland! In de Oude Stad vind je dan ook veel unieke winkels en fijne plekjes voor een lekkere lunch of kop koffie. Maar in Alkmaar kun je van nog veel meer genieten. Van het Kaasmuseum tot mooie gevels en van authentieke straatjes tot Alkmaars Ontzet. Kijk je mee met Kim van Weering?

Kaasmarkt en museum

Met de oudste en grootste kaasmarkt van Nederland, kun je in Alkmaar natuurlijk niet om kaas heen. Zomers komen elke vrijdag duizenden bezoekers vanuit de hele wereld naar Alkmaar voor de kaasmarkt. Natuurlijk kun je daar de meest lekkere kaas proeven en mee naar huis nemen, maar het hoogtepunt is om de dragers van het Kaasdragersgilde te bewonderen. Zij sjouwen de zware kazen over het plein en wegen ze in de Waag.

Vrijdag 30 maart gaan de traditionele markten weer van start, 28 september is de laatste. Daarnaast kun je ook op de dinsdagavond genieten van de avondkaasmarkten. Leuk! Nu is er dus nog geen markt, wil je toch meer weten over de kaasstad? Het leuke Kaasmuseum is elke zaterdag geopend!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws/alkmaar-verkozen-tot-leukste-nederlandse-stad-om-winkelen/”]

Beeld: soepp.nl

Shoppen, lunchen, shoppen

In 2017 is Alkmaar door jullie verkozen tot leukste winkelstad. Als je het centrum inloopt is meteen duidelijk waarom. In de autovrije straatjes barst het van de leuke authentieke Alkmaarse winkels, zoals Kowalski. Kowalski is eigenlijk alles: winkel, lunchroom, expositieruimte én een plek om lekker te ontspannen. Een topplek voor een kop koffie dus. Op zoek naar meer bijzondere eettentjes? Ga zeker naar Bloem of Soepp. Bij Soepp eet je niet alleen de lekkerste soepen, je kunt er ook terecht voor geweldige vintage vondsten. Of stap binnen bij de leuke groentehandel KropSla. Naast groente en fruit koop je hier lekkere smoothies en maaltijden. Smullen maar!

Alles op loopafstand

Vanuit de oude stad loop je zo door een van de grote winkelstraten naar de andere kant van het centrum. Veel bezoekers houden zo van een dagje Alkmaar door het fijne, compacte centrum. Alles is op loopafstand, je kunt eigenlijk een rondje lopen. In de grote winkelstraten vind je alle grote merken bij elkaar. Van Zara, Primark en H&M tot de grotere sportmerken. De grote winkelstraten zijn met elkaar verbonden door kleine dwarsstraatjes. Hier zitten ook allemaal winkeltjes en restaurants. Keuze genoeg dus!

En ben je -begrijpelijk- niet uit geshopt na één dag? Hotel Amrâth, met bubbelbad en Nespresso apparaat op de kamer en een heerlijk ontbijt, ligt op loopafstand van het centrum. Net als het fijne Hotel Grand Hotel Alkmaar of Hotel Stad en Land.

Beeld: smaakvolnh.nl

Tijd voor taart!

Alkmaar is een heerlijke plek om rond te struinen. Bekijk naast de mooie etalages ook zeker de prachtige gevels, panden en natuurlijk bezienswaardigheden zoals de Grote Kerk van Alkmaar. Naast dit imposante gebouw ligt aan de ene kant het cultuurplein, aan de andere kant vind je het fijne plekje Sencha. Hier hebben ze super lekkere taartjes, biologisch en vegan. Leuk detail, alles wat je hier binnen ziet is te koop! Tijd voor taart!

Het Huis met de kogel

Tijdens de shopsessie ook wat leren over de geschiedenis? Dan is ‘Het huis met de kogel’ een heel bijzonder plekje in Alkmaar. Tijdens het Spaanse beleg van 1573 woonde hier het gezin van Jan Arendsz. Zij bleven ondanks de inslag van een kanonskogel ongedeerd. De kogel links boven op de gevel herinnert aan de strijd tegen de Spanjaarden, die de Hollanders wonnen. Dit wordt nog ieder jaar met het grote 8 oktober feest gevierd. Een zuurkoolmaaltijd met honderden mensen, feesten door de hele stad: daar wil je bij zijn!

Over Alkmaars Ontzet en de strijd tegen de Spanjaarden is ook een expositie te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. Niet alleen interessant voor jezelf, ook heel leuk voor kinderen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/5-x-kindvriendelijk-museum-nederland/”]

Wat zijn jouw favorieten in Alkmaar? Laat het ons weten in een reactie of een review.