13 souvenirs die geluk brengen

Redactie - 13 november 2015

13 souvenirs die geluk brengen

Redactie - 13 november 2015

Het is vandaag vrijdag de 13e. Een ongeluksdag volgens velen. Maar: wij bekijken het liever positief en dus richten we ons vandaag op 13 lucky charms die je uit het buitenland mee naar huis zou kunnen nemen als souvenir.

1. Dromenvanger

Dromen bestaan over het algemeen uit fijne gedachtes en het waren vroeger de indianen die deze fijne gedachtes probeerde te vangen. Zij maakten de eerste dromenvangers. Momenteel is deze souvenir op veel plekken in de wereld verkrijgbaar en dat is wel zo fijn want het vangt niet alleen de fijne dromen, het houdt ook de kwade buiten de deur.

Dreamcatcher

2. Eikel bij het raam

De Vikingen plaatste vroeger een eikel bij het ‘raam’ om ervoor te zorgen dat de bliksem niet in zou slaan. Volgens hen trekken bomen met eikels bliksem aan en de Vikingen dachten dat de eikels op de grond daarom geluk zouden brengen, aangezien zij aan de bliksem ontsnapt waren.

il_fullxfull.382876059_g0w8

3. Bamboe cadeau

Volgens de Chinezen brengt een cadeau gemaakt van bamboe geluk aan de persoon die hem ontvangt. Als je hem ook nog eens in het oostelijke gedeelte van de kamer zet zal je chi (energie) ook flink verbeteren (volgens de Chinese Feng Shui filosofie).

81vcuSeMLIL._SL1500_

4. Rode lantaarn

Nog een item dat geluk brengt en relatief eenvoudig verkrijgbaar is in China: de rode lantaarn. Het staat voor het bij elkaar brengen van mensen en dus voor geluk. Jet is dus logisch dat je ze vooral rondom nieuwjaar zo’n beetje overal tegenkomt.

Red_Lanterns_for_Chinese_New_Year_KK_3

5. Sleutel tot geluk

Sleutels worden overal ter wereld cadeau gedaan. De Grieken en Romeinen geloofden dat dit symbool stond voor ‘de sleutel van het leven’. Een sleutel had de kracht om je gebeden dichter bij de goden te krijgen. Was de sleutel van zilver, dan had je het helemaal goed voor elkaar. Deze waren specifiek voor de godin Diana, de beschermer van deuropeningen en drempels.

Men-s-Biker-Stainless-Steel-Punk-Lucky-Key-Pendant-Necklace-PL03

6. Hopi Kachina

In het vroegere Amerika bestonden er vroeger ‘Hopi mensen’. In Hopiland (Arizone USA) maakte de mensen Kachina poppetjes van hout. Er zijn in de loop der tijd verschillende soorten Kachina poppetjes gemaakt, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze geluk brengen.

Schermafbeelding 2015-10-29 om 11.55.20

7. Oogamulet

Iedereen die in Turkije (of Griekenland, Albanië, Libanon) op vakantie is geweest kent het amulet van een oog. De kleur is diepblauw en er lijkt een oog in getekend. Het sieraad is vroeger bedacht voor baby’s en kinderen om het kwaad van het boze oog buiten de deur te houden. En wie zegt dat het niet nog steeds werkt?

eyessss

8. Scarabee

Het oude Egypte was vroeger één van de rijkste en meest welvarende culturen die ooit bestaan heeft. Of dat lag aan de Scarabee, dat weten we niet. Wat we wel weten is dat dit amulet nog steeds gebruikt wordt om het kwaad buiten de deur te houden.

9. Konijnenvoetje

Lang geleden waren konijnen dieren die geluk brachten. In Noord-Amerika waren het de indianen die als eerste de pootjes van een konijn bij zich gingen dragen en zo hoopte op wat meer geluk in het leven. De vraag is echter of de konijnen er ook zo gelukkig mee waren…

il_fullxfull.223945604

10. Lachende Boeddha

De meeste mensen die in Azië, bijvoorbeeld Thailand, op vakantie zijn geweest komen terug met een lachende Boeddha. Zijn spirituele geluk zou de persoon die de Boeddha krijgt (je mag hem niet voor jezelf kopen) namelijk veranderen in materialistisch geluk.

Laughing-Buddha-HD-Wallpapers

11. Gelukskat

De gelukskat is voor veel Nederlanders herkenbaar aangezien hij bij zo’n beetje ieder Chinees restaurant wel aanwezig is. Gek genoeg komt deze Maneki-neko (Chinese naam) oorspronkelijk uit Japan maar werd al snel in China gebombardeerd tot geluksmascotte. Het is de bedoeling de kat voor de deur of het raam te zetten. Neem je er eentje mee terug van je vakantie? Hou dan wel rekening met het volgende: heeft de kat zijn rechterpoot omhoog dan gaat het over geld en geluk. Zijn linkerpootje omhoog? Dan heet je de mensen die binnenkomen welkom en wanneer hij beide pootjes omhoog heeft, dan zorgt de gelukskat voor bescherming.

maxresdefault

12. Worry dolls

In Guatamala is het normaal dat zowel kinderen als volwassenen een klein en kleurrijk poppetje in de slaapkamer hebben. De Maya’s vertelden hun zorgen tegen de poppetjes voordat ze gingen slapen in de hoop dat het poppetje de problemen zou verzachten of wegnemen. Sommige slaapkamers staan vol met poppetjes omdat een poppetje slechts één zorg kan dragen.

GUWO1-Z1

13. Spaarvarken

Altijd al geweten waarom een spaarpot over het algemeen een big of varken is? Deze dieren staan als sinds mensenheugenis voor rijkdom en welvaart. Vooral in Europa. Daarom zit jou spaargeld over het algemeen in een roze big.   

Welke lucky charm heb jij wel eens meegenomen van vakantie?