Redactie - 7 december 2015
Weet jij al waar jij oud en nieuw viert? De meeste mensen blijven in Nederland, maar je kunt natuurlijk ook in het buitenland proosten op het nieuwe jaar. Vier oud en nieuw op het strand, op een eiland of in the city that never sleeps. Wij maakten een selectie van feestelijke plekken om het nieuwe jaar in te luiden.
Inhoudsopgave
In het romantische Parijs wordt oud en nieuw traditioneel gevierd bij de Eiffeltoren en aan de Champs Élysées. De Eiffeltoren is tijdens de feestdagen van top tot teen verlicht en een pracht om naar te kijken. Parijs staat niet bekend om de meest sensationele vuurwerkshows, maar de sfeer tijdens de jaarwisseling is bijna nergens te evenaren.
Elk jaar komen er ongeveer 500.000 mensen naar Times Square in New York om spectaculair het jaar af te sluiten. De bekende New Year’s Eve Ball valt precies om middernacht van de hoge mast op het plein. Dit is het startsein voor prachtige vuurwerkshows en knallende feesten.
Na carnaval is het nieuwjaarsfeest het grootste evenement van Rio de Janeiro. Ruim twee miljoen mensen komen dan in het wit gekleed naar Copacabana Beach. Om twaalf uur wordt er vuurwerk vanaf de zee de lucht in geschoten. De hele avond en nacht kun je hier genieten van livemuziek, dansshows en ongekende gezelligheid.
De Duitse hoofdstad pakt Silvester, zo noemen de Duitsers oud en nieuw, elk jaar groots aan. Door heel Berlijn worden evenementen georganiseerd, maar het grootste feest vindt plaats bij de Brandeburger Tor. Ruim een miljoen mensen komen hier samen om feestelijk het nieuwe jaar in te luiden op de Silvesterparty. Die begint al op 30 december om 14:00 uur. De muziek wordt verzorgd door bekende bands en DJ’s en om twaalf uur begint het vuurwerkspektakel.
Het Portugese eiland Madeira is een populaire bestemming tijdens de jaarwisseling door haar aangename klimaat en fenomenale vuurwerkshows met Oud en Nieuw. Het feest speelt zich af in de hoofdstad van Madeira: Funchal. De magisch verlichte stad heeft met haar vuurwerkspektakel zelfs een keer het Guiness Book of Records gehaald! Feesten voor, tijdens en na de jaarwisseling doe je in de gezellige cafés en restaurants of buiten op de pleinen.
Voor de allergrootste vuurwerkvoorstelling ter wereld moet je in Sydney zijn. Rondom de Harbour Bridge gaat het vuurwerk de lucht in. Sydney wordt ook wel de ‘New Year’s Eve Capital of the World’ genoemd en is de eerste grote stad ter wereld waar de jaarwisseling begint. De evenementen in het centrum beginnen ’s middags al en gaan door tot in de vroege uurtjes.
Op oudejaarsavond gaan de meeste inwoners van Rome eerst uitgebreid uit eten. Daarna is het Piazza del Popolo de plek waar je moet zijn. De hele avond en nacht wordt hier feest gevierd en brengen verschillende artiesten en DJ’s hun muziek ten gehore. Om middernacht beginnen de knallen en lichtflitsen van het vuurwerk. Het feest gaat vervolgens gewoon door op het plein en in de clubs van Rome.
Zodra de Big Ben twaalf uur slaat, wordt een kwartier lang het mooiste vuurwerk afgeschoten vanaf de London Eye. Het is vaak een drukte van belang rondom dit grote reuzenrad. Voor een goed uitzicht kun je het spektakel ook vanaf de Westminster Bridge aanschouwen. Tijdens oud en nieuw kun je in Londen gratis met de metro reizen.
De drukst bezochte plek in Praag om oud en nieuw te vieren is het Oude Stadplein. In de feestelijk versierde stad gaat om middernacht het vuurwerkspektakel van start. Na afloop gaat het feest verder in de vele bars en clubs. Het is ook mogelijk om de jaarwisseling op het water te vieren. Je kunt zelf kiezen of je dit romantisch met je partner of feestend met je vrienden doet.
Blijf je tijdens de jaarwisseling toch liever in eigen land? Dan kun je bijvoorbeeld naar Amsterdam. Er zijn in onze hoofdstad zat plekken om het nieuwe jaar in te luiden. Om middernacht kun je op verschillende plaatsen je onder het genot van een oliebol kijken naar het prachtige vuurwerk. Wie daarna de warmte op wil zoeken, kan in één van de vele clubs of bars verder feesten (hier moet je wel vaak kaartjes voor kopen).