10x handige tips tegen wespen

Redactie - 26 juli 2018

10x handige tips tegen wespen

Redactie - 26 juli 2018

Vakantie is één en al vrijheid, blijheid en positieve energie. Vervelende zaken zoals wespensteken zijn niet welkom. Het doet pijn, het irriteert en je wordt er chagrijnig van. Maar weinig vakantiegangers komen deze geel-zwarte, gevleugelde vrienden graag tegen, maar een vakantie in een warm land als SpanjeKroatië of Portugal is bijna niet denkbaar zonder wespen. En zelfs in ons eigen land kunnen we er veel last van hebben.

  • Verban wit en geel uit je kledingkast
  • Berg etenswaren goed op
  • Vermijd zoete dingen
  • Draag geen parfum of aftershave
  • Blijf rustig
  • Draag rood
  • Bedek je huid
  • Dompel je in munt, eucalyptus, kruidnagel en alsem
  • Bouw een val
  • Bind een papieren zak aan een boom

We kennen het allemaal: je zit lekker met een drankje en een hapje op het terras, maar je bent niet de enige die hiervan geniet. Wespen lusten er ook wel pap van. Ze blijven om je heen zoemen en zijn nog brutaal ook. Ze landen op je eten of vliegen in je frisdrank. Van je verjaagpogingen trekken ze zich helaas niks aan.

Waren er op jouw laatste vakantiebestemming veel wespen of heb je nergens last van gehad? Laat het ons en andere vakantiegangers weten in een review via de site!

Waarom steekt een wesp?

Wist je dat wespen bijna nooit zomaar steken? In de meeste gevallen voelen ze zich bedreigd als ze hun angel in je vel besluiten te lanceren. Bijvoorbeeld als je ze weg probeert te slaan of als er eentje per ongeluk in je kleding terechtkomt en hij de uitgang niet meer kan vinden. In sommige gevallen worden wespen vervelender naarmate het wespenseizoen vordert en ze niet genoeg gegeten hebben. Zoals jij en ik ook chagrijnig kunnen worden als we honger hebben, hebben wespen hier ook last van. Ze worden dan agressiever en steken sneller.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/10-tips-tegen-muggen/”]

Wat je tegen wespen kunt doen: 10 tips

Wat doe je nou om ervoor te zorgen dat wespen je op vakantie – of dat nu in Nederland is of dat je een andere vakantiebestemming op het oog hebt – met rust laten? Hier komen 10 tips tegen deze kleine, maar venijnige beestjes.

10 tips tegen wespen: draag geen geel

1. Verban wit en geel uit je kledingkast

Geel is een populaire kleur om tijdens de vakantie te dragen. Lekker zonnig en vrolijk. Ook wit is een van de meest gedragen kleuren. Lekker koel. Jammer maar helaas, ook wespen zijn fan van deze kleuren. Ze voelen zich tot wit en geel extra aangetrokken, dus dat leuke witte jurkje of dat toffe gele T-shirt kun je beter in de kast laten hangen als je geen gezelschap van wespen wilt.

2. Berg etenswaren goed op

Heel erg vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je etenswaren goed opbergt in afgesloten verpakkingen. Zodra wespen ook maar iets lekkers ruiken, zullen ze je weten te vinden. Neem bijvoorbeeld afsluitbare zakjes mee op vakantie. Die wegen niets en zorgen ervoor dat wespen geen hoogte krijgen van de lekkernijen in je tas.

10 tips tegen wespen: vermijd zoetigheid

3. Vermijd zoete dingen

In het begin van het seizoen, als wespen net uit hun winterslaap komen, gaan ze voornamelijk op zoek naar voedsel met veel proteïne, zoals vlees. Als de zon zich echt van zijn beste kant laat zien en de wespen inmiddels genoeg proteïne hebben binnengekregen, gaan ze door naar het toetje. Grote kans dat ze het op jouw toetje voorzien hebben. Wanneer het hoogzomer is zijn wespen echte zoetekauwen. Hoe vervelend het ook is, als je fruit, frisdrank, snoepjes, ijs en zelfs wijn op tafel tovert, is de kans groot dat je daar ook wespen bij cadeau krijgt.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/nieuws-onderzoek/10x-paspoorten-waar-je-bijna-alle-landen-mee-binnenkomt/”]

4. Draag geen parfum of aftershave

Je verwacht het niet, maar wespen zijn dol op geurtjes. Draag je parfum of aftershave? Dan kun je niet alleen op waardering van je lover rekenen, maar ook op die van de complete wespenfamilie. Zelfs de geur van deodorant, zonnebrand en haarlak is aantrekkelijk voor de kleine beestjes. Dat betekent natuurlijk niet dat je al zwetend en stinkend je vakantie door moet brengen. Van deze producten zijn ook geurloze varianten beschikbaar. We kunnen ons voorstellen dat je dit een beetje te ver vindt gaan, maar laat in ieder geval je parfum en aftershave overdag staan.

5. Blijf rustig

Dit is een tip die je waarschijnlijk al ontelbaar vaak gehoord hebt, maar het blijft een van de meest essentiële. Ga de wespen niet te lijf, probeer ze niet weg te wapperen en zet het niet op een rennen. Wespen worden hier enthousiast en agressief van, waardoor de kans groot is dat je met een vervelende wespensteek achterblijft. Geheel vanzelfsprekend, maar better safe than sorry: laat wespennesten met rust.

10 tips tegen wespen: draag rood

6. Draag rood

Stieren worden wild van rood, wespen juist niet. Ze kunnen de kleur rood namelijk niet registreren.

7. Bedek je huid

Niet iets waar je op zit te wachten op vakantie als de zon ontzettend zijn best doet, maar als het kan, bedek je huid. Draag een lange broek of rok en een shirt met lange mouwen. De kans is kleiner dat ze je steken omdat er minder blote huid is.

Wespen houden niet van munt

8. Dompel je in munt, eucalyptus, kruidnagel en alsem

Grote kans dat wespen je Mojito of muntwater met rust laten. Ze houden namelijk niet van munt, maar ook niet van eucalyptus en alsem. Alsem is giftig dus dat zul je wel niet in de tuin hebben staan, maar een beetje eucalyptusolie of een muntplantje kan wonderen doen tegen wespenoverlast. Ook citroen met kruidnagel vinden ze niet aangenaam. Natuurlijk kun je ook gewoon naar een insectenwerend middel als DEET grijpen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/23-eenpansgerechten-op-camping-makkelijk-en-gezond/”]

9. Bouw een val

Heb je echt het idee dat je niet anders kunt dat de diertjes om het leven brengen? Bouw dan een val. Er zijn tal van mogelijkheden, maar eentje die je in de meeste gevallen ook op je vakantiebestemming kunt bouwen is er eentje met een plastic fles. Je knipt de fles in het midden door. Doe wat frisdrank, fruit of limonade in de fles en steek het bovenste deel van de fles ondersteboven in het andere deel.

10 tips tegen wespen: maak een nepwespennest

10. Bind een papieren zak aan een boom

Wespen zijn territoriale beestjes. Als er een andere wespenclan in de buurt is, zullen ze wegblijven. Hang daarom een papieren zak aan een boom en frommel deze in de vorm van een wespennest zodat je de wespen fopt. Ze zullen denken dat dit het territorium is van een andere wespenfamilie.

Word je ondanks deze tips toch gestoken? Zuig de beet dan uit en zorg ervoor dat je het gif niet doorslikt. Het koel houden van een wespensteek – met een ijsblokje bijvoorbeeld – helpt tegen de pijn en jeuk, maar gelukkig merk je er in de meeste gevallen binnen een paar uur niets meer van.

Heb jij nog een ultieme tip tegen wespen? Laat jouw tip als reactie achter. En vergeet niet om een review achter te laten over jouw wespenvrije of wespenrijke vakantiebestemming!