Kosten mobiel internet op vakantie in het buitenland

- 14 juni 2012

Kosten mobiel internet op vakantie in het buitenland

- 14 juni 2012

De informatie in dit artikel is op 03 juni 2013 geüpdate

Ga jij op vakantie naar het buitenland deze zomer? En gaat je smartphone, tablet of laptop mee? Let dan op het verbruik en de kosten. De kosten voor mobiel internetten, bellen en sms-en zijn in het buitenland hoger dan in Nederland. Uit meldingen bij ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten, blijkt dat niet iedereen goed op de hoogte is van deze kosten. Hierdoor ontvangen mensen soms een telefoonrekening die hoger is dan ze hadden verwacht.

Om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt legt ConsuWijzer uit hoe het precies zit met het gebruik van je mobiel op vakantie. 

Kosten binnen de EU
Om het gebruik van een mobieltje in het buitenland aantrekkelijker te maken, hebben de landen van de EU afspraken gemaakt. Door die afspraken ben je beter beschermd als je in een ander EU-land gebruik maakt van je telefoon, smartphone of tablet. Er zijn afspraken gemaakt over maximumtarieven voor internetten (per MB), bellen (per minuut) en sms’en (per bericht). Aanbieders in de EU mogen jou dus niet meer in rekening brengen dan deze bedragen. Deze maximumtarieven, ook wel roamingkosten genoemd, zullen tot en met 2014 ieder jaar lager worden. Ook zijn er afspraken over het geven van informatie over de tarieven. Die informatie ontvang je bijvoorbeeld via een sms’je. Lees hier meer over de huidige tarieven van mobiel internet van bekende providers.

Let op: je betaalt ook roamingkosten als je belt naar een plaatselijk nummer. Bijvoorbeeld wanneer  je in het buitenland een taxi bestelt. Of een tafel reserveert in een restaurant. Daarnaast betaal je ook als je in het buitenland gebeld wordt. Het ontvangen van voicemailberichten in het buitenland is gratis. Voor het afluisteren van je voicemail via je mobiel in het buitenland betaal je wel.

Tabel: maximumtarieven* in de EU voor mobiel internet, bellen en sms’en

 

1-7-2012

1-7-2013

1-7-2014

Bellen

0,35

0,29

0,23

Gebeld worden

0,10

0,08

0,06

Sms

0,11

0,10

0,07

Data internet

0,83

0,54

0,24

*Tarieven in euro’s, inclusief BTW, per minuut, per sms of per MB

Voorbeeld
Je leest dat 1 MB tot aan 1 juli 2013 maximaal 70 eurocent exclusief BTW kost. Dat betekent dat het uploaden van een foto van 2 MB via internet, je ongeveer 1,40 euro kost. Het raadplegen van een online plattegrond, kost al snel 1 MB per kaart. Als je je verplaatst, lopen die kosten snel op. Dat komt omdat de kaart zich telkens vernieuwt.

De EU-landen
Let op: Deze tarieven zijn alleen in de 27 landen van de Europese Unie geldig. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Niet elk land in Europa is lid van de Europese Unie.

Veel bezochte (Europese) landen waar de nieuwe maximumtarieven niet gelden, zijn: Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco, Kroatië. Buiten de Europese Unie gelden dus geen maximumtarieven voor het gebruik van je mobiel. Let op: deze kosten kunnen soms schrikbarend hoog zijn!

Datalimiet: het gebruik van internet op uw mobiel in het buitenland
Voor het gebruik van internet op je mobiel in het buitenland geldt binnen de Europese Unie een datalimiet van 50 euro exclusief (21%) BTW per maand. Buiten de EU gaat deze limiet ook gelden vanaf 1 juli 2012. De datalimiet houdt in dat als je verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, je een bericht krijgt van je aanbieder. Je kunt een bericht sturen naar je aanbieder en vragen om wel weer gebruik te kunnen maken van mobiel internet. Gebruik maken van een beschikbaar WiFi-netwerk kan altijd.

Voorbeeld
Heb je rond de 28 foto’s van 2 MB per stuk verzonden of ontvangen in een ander EU-land dan Nederland via een mobiel netwerk? Dan ontvang je een bericht dat je bijna je limiet hebt bereikt. Bij ongeveer 35 foto’s van 2 MB per stuk heb je je limiet bereikt. Je kunt dan geen gebruik meer maken van internet op je mobiel. Wil je wel weer gebruik maken van mobiel internet, dan moet je daarvoor in actie komen. Buiten Europa kan dat, afhankelijk van het tarief, al bij 10 foto’s zijn.

Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten. Dit regel je met je aanbieder. Of een hoger of lager bedrag met je aanbieder afspreken. Let wel op dat je na de periode waarin je de limiet heeft uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkom je verrassingen tijdens een andere vakantie.

Let op: ongemerkt gebruik maken van internet
ConsuWijzer krijgt soms ook meldingen over kosten terwijl men denkt geen gebruik te hebben gemaakt van mobiel internet. Vaak komt dat doordat mensen niet weten dat hun smartphone of tablet ook uit zichzelf contact maakt met internet. Bijvoorbeeld om te controleren op nieuwe mail, om nieuwe WhatsApp-berichten binnen te halen of nieuwe posts op Facebook te laden. Je merkt dat doordat je bijvoorbeeld automatisch meldingen van nieuwe berichten ontvangt. Om dit te voorkomen kun je je automatische updates op je mobiele telefoon uitzetten voordat je naar het buitenland reist. Meer tips vind je in de SmartWijzer van ConsuWijzer.

Op vakantie? Check de SmartWijzer!
De SmartWijzer biedt je praktische tips voor het gebruik van je smartphone of tablet in het buitenland. Zodat je weet hoe je je telefoonrekening in de hand houdt.

Download hier de SmartWijzer

 

Bron: ConsuWijzer.nl