Stedentrip van de maand: Rome

Redactie - 22 november 2011

Stedentrip van de maand: Rome

Redactie - 22 november 2011

De Italiaanse hoofdstad is een waar openluchtmuseum. Op elke hoek en in elke straat van Rome is wel iets bezienswaardigs te vinden. De cultuur van de voormalige hoofdstad van het Romeinse keizerrijk wordt door Zooverbezoekers maar liefst met een 9,4 beoordeeld. Rome is een stad waar elke cultuurliefhebber geweest moet zijn.

Bezienswaardigheden

Het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden in Rome in één artikel op te nemen. Dankzij de rijke geschiedenis is de stad een grote explosie van culturele bezienswaardigheden. Wie benieuwd is hoe het Romeinse Keizerrijk er vroeger uit zag moet zeker naar het Colosseum, het Pantheon en het Forum Romanum gaan. Het Colosseum was vroeger het toneel van gladiatorengevechten en theatervoorstellingen. De spectaculaire koepel van het Pantheon is al reden genoeg om er een kijkje te nemen. Tegenwoordig wordt het historische bouwwerk gebruikt als kerk. Het Forum Romanum was het centrale punt van het Romeinse Keizerrijk. Het plein wordt omringd door ruïnes van tempels, oude basilieken en andere gebouwen en is een absolute must-see!

Rome is onlosmakelijk verbonden met de katholieke kerk. Vaticaanstad is dan ook één van de populairste bezienswaardigheden. In Vaticaanstad vind je de Sixtijnse Kapel, vooral bekend van de prachtige fresco’s van Michelangelo. Hier staat ook de immens grote Sint Pieter, tot voor kort de grootste kerk ter wereld. Wie de klim naar de koepel van de kerk aandurft kan hier genieten van een adembenemend uitzicht over de hele stad. Andere culturele hoogstandjes die je niet mag missen zijn de beroemde Trevi fontein, de Spaanse trappen aan het Piazza di Spagna en het oude Romeinse plaatsje Ostia.

Winkelen

Behalve culturele en historische bezienswaardigheden is Rome ook een topstad om lekker te shoppen. Wie flink wat bestedingsruimte heeft kan zich uitleven aan de Via Condotti, Via Frattina en de Via Borgognona. In deze dure winkelstraten vind je exclusieve winkels, kleding van internationaal bekende couturiers, chique juweliers en prijzen met veel nullen achter de komma. Eén van de drukste en beter betaalbare winkelstraten is de Via del Corso. Hier vind je leuke souvenirshops en goedkope kledingwinkels. Proef de gezellige sfeer van Rome op één van de markten. Op de Marceto General en de Campo de’Fiori kun je ’s ochtends terecht voor groente, fruit en vlees. De Campo de’Fiori  heeft ook een bloemenmarkt met prachtige bloemen, planten en boeketten. Voor verse vis en zeevruchten ga je naar de de Ponte Milvio.

Musea

De Italiaanse hoofdstad herbergt vele kunstschatten in musea. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Galleria Borghese. Hier worden onder andere kunstwerken uit de Renaissance tentoongesteld. Let er wel op dat je altijd kaartjes moet reserveren om toegang te kunnen krijgen. Aan het Piazza del Campidoglio liggen de Capitolijnse Musea, in het Italiaans de Musei Capitolini genoemd. In de musea kun je prachtige Romeinse beelden bewonderen. Ook vind je hier bekende schilderijen van onder andere Guercino en Tintoretto. Neem ook eens een kijkje in het Museo di Palazzo Venezia. In deze voormalige ambassade kun je onder andere veel schilderijen gemaakt tussen de 13e en de 18e eeuw bewonderen.

Uitgaansleven

Italië is het geboorteland van de opera. In Rome vind je dan ook veel theaters waar je opera’s kunt bewonderen. Wie in de Italiaanse hoofdstad een filmpje wil pakken, moet er wel rekening mee houden dat de meeste films nagesynchroniseerd zijn. Niet erg handig als je geen Italiaans verstaat. ’s Zomers speelt het uitgaansleven van de stad zich grotendeels buiten af. De terrassen zitten dan tot in de late uurtjes vol met vrolijke feestgangers. Tijdens koudere perioden zijn er voldoende cafés, discotheken, koffie- en wijnbars om je te vermaken. Vooral de Romeinse wijk Trastevere staat bekend om het bruisende uitgaansleven.

Vervoer

De makkelijkste manier om je door Rome te laten vervoeren is met het openbaar vervoer. Het uitgebreide bus- en metronetwerk van de stad brengen je naar alle bezienswaardigheden. De bus bereikt alle plekken in het historische centrum van de stad, de metro is handig voor uitjes buiten de binnenstad. Klik hier voor meer informatie over de metro van Rome.