Stedentrip van de maand: Lissabon

Danique - 7 september 2011

Stedentrip van de maand: Lissabon

Danique - 7 september 2011

Torre de BelémDoor schrijvers ook wel ‘de witte stad’ genoemd en op Zoover omschreven als een stad met vriendelijke mensen, lekker eten en een goede sfeer. Lissabon, de hoofdstad van Portugal, staat bekend om haar visgerechten, idyllische straatjes, grote winkelcentra en vele bezienswaardigheden. De stad die zich over zeven bergen uitstrekt heeft het gehele jaar door lekker weer en is een absolute aanrader voor cityhoppers.

Bezienswaardigheden

Lissabon bestaat uit een hoog en een laag gedeelte. De afstand tussen het hogere deel en Baixa, de benedenstad, is onder andere te overbruggen met de Elevador de Santa Justa. Deze meer dan honderd jaar oude metalen lift is gebouwd in neogotische stijl en dagelijks geopend. Bovenop de lift bevindt zich een café waar je onder het genot van een wijntje kunt genieten van het uitzicht over de Portugese hoofdstad. De oudste wijk van Lissabon is Alfama. De met een muur omgeven wijk is gevuld met kronkelende straatjes, ouderwetse huisjes en kleurrijke versiersels en geeft je het gevoel terug in de tijd te zijn gegaan. Andere aanraders in Lissabon zijn het Monumento Cristo Rei, een honderd meter hoog Christusmonument, de Torre de Belém, een 16e-eeuwse wachttoren aan de rivier de Taag en het indrukwekkende klooster Mosteiro dos Jerónimos. Het klooster gebouwd in manuelstijl, de 16e-eeuwse stijl die is geïnspireerd door zeevaarders en ontdekkingsreizigers, herbergt graven van onder andere de Koninklijke familie en van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.       

Winkelen

Lekker shoppen in Lissabon? Haal dan de Lisboa Shopping Card, met deze kaart krijg je vijf tot vijftien procent korting in meer dan tweehonderd winkels. Zo ook in vele winkels in de bekendste winkelstraat van Lissabon: Avenida da Liberdade. Hier vind je vestigingen van grote internationale winkels als H&M, Zara en Louis Vuitton. In de benedenstad Baixa vind je meer authentieke winkels en boetiekjes en leuke souvenirshops. Daarnaast heeft Lissabon drie shoppingcentra die gezamenlijk goed zijn voor enkele honderden winkels. Aan keuze geen gebrek! 

Uitgaansleven  

Het nachtleven in Lissabon is bruisend en uitgebreid. Van kleine, intieme kroegjes tot megaclubs, van fadoclubs met Portugese volksliederen tot salsatenten met volop heupwiegende vrouwen. Voor jong en oud zijn er talloze mogelijkheden en plekken om het nachtleven van Lissabon te ontdekken. 

Eten en drinken

In de Portugese keuken is vis één van de belangrijkste ingrediënten, restaurants bieden een groot scala aan visgerechten. Bacalhau, Portugees voor kabeljauw, is de meeste geliefde vis in Portugal en verwerkt in 365 recepten. Verse schelp- en schaaldieren zijn een ware delicatesse in Lissabon. Behalve vele zeevruchten zijn kaas, porto en zoete versnaperingen ook typerend voor de Portugese keuken. Houd er wel rekening mee dat in Lissabon de meeste mensen tussen 20.00 en 21.00 gaan eten. Stap je om 19.00 een restaurant in, dan is de kans groot dat je de eerste gast bent. 

Vervoer

Vanaf Schiphol is het iets minder dan drie uren vliegen naar Lissabon. Eenmaal aangekomen kun je gebruik maken van het uitgebreide tramnetwerk van de stad om je langs alle bezienswaardigheden te laten rijden. Om van de benedenstad naar hoger gelegen delen van Lissabon te komen kun je de Elevador de Santa Justa of een van de andere liften in de stad gebruiken of reizen met het openbaar vervoer.

Wat zijn jouw tips voor Lissabon?