Stedentrip van de maand: Kaapstad

- 30 december 2011

Stedentrip van de maand: Kaapstad

- 30 december 2011

Aan de voet van de Tafelberg vind je de stad die de veelzijdigheid zelve is. Kaapstad heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van historie, kunst, architectuur en natuur. Na een reis die wat langer duurt dan bij de doorsnee stedentrip beleef je in Kaapstad een stedentrip die ook verre van ‘doorsnee’ zal zijn.

 

Bezienswaardigheden

De Tafelberg maakt van het panorama van Kaapstad al een bezienswaardigheid op zich. De top kun je wandelend of met de kabelbaan bereiken. Ook in de stad zelf staat het bol van de bezienswaardigheden. Het Groenmarktplein vormt het middelpunt van Kaapstad, op deze markt proef je de sfeer die Kaapstad siert. Ook het Clock Tower Centre is een bezoek waard. Deze felrode klokkentoren stamt nog uit het jaar 1882 en biedt je een prachtig uitzicht over de haven. Voor wat Kaapse architectuur is de buurt Disa Park leuk om te zien. Half op de Tafelberg staan hier drie cilindervormige torens gebouwd die bijzonder afsteken tegen de natuur eromheen.

Een andersoortige bezienswaardigheid is het Two Oceans Aquarium. Dit is een van de mooiste zee-aquaria ter wereld. Je treft hier een prachtig overzicht van het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan. Durfals kunnen zelfs in het aquarium met haaien duiken om ze daar roofvissen te voeren!

In Kaapstad kun je je ook begeven in sociale ontwikkelingsprojecten. Met de Town Ship Tour beleef je deze kant van Kaapstad op een pure en eerlijke manier. Je krijgt een rondleiding door een township, ontmoet er de bewoners, brengt een bezoek aan sociale projecten en kunt de economie steunen door lokale producten aan te schaffen.

Musea

Een fenomeen dat je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Kaapstad is Robbeneiland. Deze gedwongen verblijfplaats van Nelson Mandela ademt de historie van de apartheid uit. Tijdens de officiële tour van 3,5 uur kom je ondermeer langs de gevangenis waar tegenstanders van de apartheid werden vastgehouden en de kalkmijn waar de gevangenen moesten werken.

Het Gold Of Africa museum laat de talenten van de Afrikanen zien op het gebied van edelmetaalbewerking. Dit museum laat de mooiste sieraden, kronen en andere gouden voorwerpen uit Mali, Ghana, Senegal, Ivoorkust en Zuid-Afrika zien.

Eten & Drinken

De inwoners van Kaapstad staan bekend als mensen die van lekker eten houden. Als toerist kost het weinig moeite om je hieraan aan te passen, de Kaapse keuken is er namelijk één uit duizenden. De stad kent ook meer dan genoeg internationale restaurants, maar de charmes van de Kaapse keuken mag je niet overslaan. Bobotie en Koekister zijn slechts twee van de vele gerechten die het proeven waard zijn. Doordat Kaapstad een havenstad is zijn visgerechten hier ook lekker vers en van hoge kwaliteit.

Voor een snelle hap koop je op de hoek van de straat ‘mieliepap’, een maispap die traditioneel door de zwarte bevolking wordt gegeten.

De Westkaap is hét centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Een dagtrip naar de wijngebieden is dan ook zeker aan te raden.

Natuur

Het Table Mountain National Park toont de Kaapse natuur in al haar puurheid. In totaal zijn hier zo’n 1500 soorten bomen, planten en bloemen te vinden. Tussen juni en november is er ook de kans om walvissen en bij rustig water ook dolfijnen te zien.

De grootste botanische tuin van Zuid-Afrika en een van de mooiste ter wereld ligt bij Kaapstad. De Kirstenbosch National Botanical Garden ligt tegen de oostelijke hellingen van de Tafelberg. Bijzonder aan deze botanische tuin is dat hier enkel inheemse bloemen en planten groeien.

Praktische informatie

Je zet voet aan Kaapse wal na zo’n 12 uur vliegen. Het is aan te raden om in Kaapstad zelf en huurauto te gebruiken, veel bezienswaardigheden liggen namelijk buiten het netwerk van openbaar vervoer.

Kaapstad kent door haar ligging een totaal ander klimaat dan de rest van Zuid-Afrika. De combinatie van de zuidelijke ligging en de koude golfstroom zorgt ervoor dat er in Kaapstad een mediterraan klimaat heerst met zeer milde winters en vrij warme zomers. De Nederlandse wintermaanden zijn de beste maanden voor een bezoek aan Kaapstad. In onze zomermaanden valt er in Kaapstad namelijk bovengemiddeld veel neerslag.

Wat zijn jouw tips voor een trip naar Kaapstad?