Schwerin is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De charmante stad in het noorden van Duitsland lokt met haar kerken, het beroemde sprookjeskasteel, de historische oude stad en de imposante dom. Schwerin houdt vooral cultuurliefhebbers in haar ban, maar ook fans van natuur en outdoor zullen aangenaam verrast worden tijdens een stedentrip.
Stedentrip Schwerin Schloss Schwerin
©TMV/Allrich

Bezoek het sprookjesachtige Schloss Schwerin

Met ontelbare torens, koepels en vleugels weerspiegelt het romantische sprookjeskasteel in het meer van Schwerin. Blikvangers zijn de oranjerie en de prachtige baroktuin. In het museum van het kasteel kun je je vergapen aan beelden, schilderijen en kunsthandwerk uit de 19e eeuw. Sinds 1990 zetelt het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in Schloss Schwerin. Een bezoek aan het sprookjesachtige eilandslot, ook wel het Neuschwanstein van Mecklenburg-Vorpommern genoemd, mag dan ook niet ontbreken tijdens je stedentrip Schwerin. 
Schwerin heeft een connectie met Nederland, al gaat deze ver terug. Koning Willem-Alexander’s groot-grootvader, Duke Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin, die in februari 1901 door het huwelijk met de voormalige koningin Wilhelmina Prins der Nederlanden werd en voortaan Prins Hendrik heette, was een echte Schweriner. Hij werd geboren op 19 April 1876, in het kasteel van Schwerin. 

Stedentrip Schwerin: Dom en Altstädtlicher Markt

De Dom van Schwerin is ook een bezoek waard tijdens een stedentrip Schwerin. Deze gotische kerk heeft een toren van 117,5 meter en behoort daarmee tot de hoogste torens ter wereld. Volgens Wikipedia plek 26 van de hoogste religieuze bouwwerken van de wereld. Bovenop heb je een schitterend uitzicht over de stad en omgeving. Binnen zijn vooral het nieuw gotische altaar, drieluik en triomfkruis een lust voor het oog. In de oude stadskern van Schwerin kun je leuk winkelen in overdekte passages en steegjes met bijzondere boetiekjes. Het Schlossparkcenter heeft maar liefst 120 winkeltjes en komt uit op de Altstädtlicher Markt vol terrasjes en restaurantjes. Hier vind je ook het 14e-eeuwse stadhuis, kleurrijke puntgevelhuizen en het leeuwenmonument.

Bewonder de Schelfkirche St. Nikolai en de St. Paulskirche

Het middelpunt van Schelfvorstadt, een rond 1700 gestichte buitenwijk van Schwerin, is de Schelfkirche St. Nikolai. De kerk was het eerste en belangrijkste gebouw in barokstijl van Mecklenburg. Het barokke interieur werd echter al in de 18e eeuw verwijderd. Alleen de doopsteen behoort nog tot het originele interieur.

De St. Paulskirche, gelegen ten zuidwesten van de Pfaffenteich, is tussen 1862 en 1869 gebouwd in neogotische stijl. De historische schilderingen in het interieur en de gebrandschilderde ramen met de beeltenis van de heilsgeschiedenis zijn bijzondere elementen aan de binnenzijde. Vergeet dus zeker niet om even naar binnen te gaan!

Kunst kijken in het Staatsliches Museum

Het Staatliches Museum is een van de belangrijkste kunstmusea in het noorden van Duitsland. Het bezit meer dan 3000 schilderijen uit de periode 16e tot en met de 20e eeuw. Hieronder zijn veel werken van Hollandse en Vlaamse meesters. Verder zijn er collecties met middeleeuwse kunst uit Mecklenburg en kunsthandwerk, met name goud- en zilver smeedwerk. Als kunst- en cultuurliefhebber mag je een bezoek aan het Staatliches Museum dan ook niet overslaan.

Stedentrip Schwerin

©TMV/Gänsicke

Actief bezig zijn tijdens je stedentrip Schwerin

Na al het cultuur snuiven is het tijd voor actie! Stap op de fiets en rijd door de rustgevende natuur van deze groene regio. Je kunt kiezen uit verschillende bewegwijzerde fietsroutes, dus er is altijd wel een fietsroute die bij je past. Huur een roeiboot of kano en maak een betoverende boottocht over een van de zeven meren, en geniet van de natuurpracht. Of rijd naar de Baltische Zeekust met zijn ruige rotspartijen, knusse dorpjes en duinlandschappen. Beklim een van de vuurtorens voor een prachtig uitzicht over de Baltische Zee, ver weg van alle stadse hectiek.

Stedentrip Schwerin Warnemünde

©TMV/Gänsicke

Bezoek het charmante Güstrow

Slechts 60 km rijden vanaf Schwerin ligt een andere residentiestad: Güstrow. In het charmante plaatsje komt de glansrijke periode van de hertogen tot leven in Schloss Güstrow. In het museum worden naast kostbare kunstobjecten en een wapencollectie ook schilderijen, beelden en meubileer uit de renaissance en barok tentoongesteld. Wil je meer van de regio Mecklenburg-Vorpommern zien? Vanuit Schwerin kun je ook gemakkelijk een dagtrip maken naar plaatsen als Wismar, Rostock, Warnemünde en Stralsund. Wil je meer over deze steden weten? Hier vind je meer informatie.

Evenementen in Schwerin

Naast alle culturele bezienswaardigheden die Schwerin te bieden heeft, is ook de evenementenagenda van de stad goed gevuld. In de zomer vinden de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en de Schlossfestspiele OpenAir plaats. Ook worden hier in mei een filmfestival en een parade van de witte vloot gehouden. In juni en juli staan een pottenbakkersmarkt, de vijfmerenloop, Christopher Street Day en een drakenbootfeest op het programma. In het najaar een stadsfeest in de historische binnenstad, een wijnfeest, de Schweriner literatuurdagen en het laatste evenement van het jaar is de Mäkelborger Weihnachtsmarkt. Genoeg te beleven dus!

Heb jij al eens een stedentrip Schwerin gemaakt? Laat het ons in een reactie weten of schrijf een review en inspireer andere vakantiegangers.

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Uitgelichte berichten

Marcel

Redacteur

14 mei - 2019

Reacties