4 x Picassomuseum in Europa

Redactie - 25 oktober 2015

4 x Picassomuseum in Europa

Redactie - 25 oktober 2015

Het is precies 134 jaar geleden dat grootmeesterschilder Pablo Picasso het levenslicht zag. Reden voor een ode aan de kunstenaar! En daarom: een overzicht van alle Picassomusea – inclusief geboortehuis – in Europa waar je tijdens je vakantie zijn levenswerk kunt bewonderen.

Museo Picasso in Málaga

Picassomuseum in Malaga

Malaga is de geboorteplaats van Picasso en je kunt hier naast het museum, óók een bezoek brengen aan zijn geboortehuis. Bijzonder: het museum is (pas) in 2003 geopend door de familie van Picasso en de vaste collectie bestaat dan ook uit familiebezit. Er zijn vooral werken van zijn begin- en eindperiode te zien.

Victor raadt het museum aan op Zoover: ‘Onverwacht mooie collectie, professioneel en modern gepresenteerd in een prachtig gebouw. Voor 8 euro is inclusief: luisterapparaat met erg goede toelichting in 15 talen én bezoek aan de Romeinse opgravingen in de kelder.’

Picasso museum in Barcelona

Museu Picasso in Barcelona

Picasso had veel met Barcelona. Hij deed er de kunstacademie, had er zijn eerste exposities én zijn eerste museum. Met bijna 5000 werken beschikt het Picassomuseum in Barcelona over de meeste werken van de kunstenaar.

Anco op Zoover: Mooi, indrukwekkend museum. Tijdens de rondreis in het museum leer je Picasso een beetje kennen, dat vond ik grappig. Hij kon zo prachtig schilderen! Zeker in zijn beginjaren rond zijn 16e.’

Musée national Picasso in Parijs

Precies een jaar geleden, ook op de verjaardag van Picasso, heropende het museum in Parijs na vijf jaar haar deuren. De verbouwing duurde dubbel zo lang en kostte dubbel zoveel, máár: er is nu wel plek voor dubbel zo veel werken. Naast eigen kunst, bezit het museum ook een collectie van door Picasso zelf verzamelde werken van bekende collega-kunstenaars.

Een bezoeker op Zoover: ‘Het museum is gevestigd in het Hotel Salé in de wijk Le Marais en staat bekend als een van de meest extravagante 17e-eeuwse Parijse huizen. Picasso zelf had een voorliefde voor oude huizen.’

Picassomuseum in Parijs

Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster

Het Picassomuseum in Münster toont vooral veel grafische kunst en litho’s van Picasso, maar ook van tijdgenoten Chaquall en Braque. Het museum bevindt zich aan het Picassoplein, gelegen aan de Königsstraße; ooit de belangrijkste straat van Münster.

Picasso bewonderen in Nederland

We mogen dan wel niet beschikken over een museum geheel gewijd aan Picasso, toch is zijn werk ook in ons land te bewonderen. Zo vind je onder andere imposante werken in het Kröller Müller en het Stedelijk Museum.

Wil je zorgen dat je niet te veel betaalt en niet te lang in de rij hoeft te wachten? Dan kun je het beste van te voren online toegangskaarten reserveren. Zie ook: 7 tips voor stedentrips >>