Ontdek Kopenhagen met het vrij nieuwe metronetwerk

Redactie - 14 augustus 2018

Ontdek Kopenhagen met het vrij nieuwe metronetwerk

Redactie - 14 augustus 2018

Zin om een stedentripje te maken? Bezoek dan Kopenhagen! Gezellige straten met op elke hoek koffietentjes en cafés, waar je van heerlijke traditionele specialiteiten kunt genieten. Meer een fan van cultuur? Neem dan de metro en reis af naar alle prachtige bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Kopenhagen Zoover

Beeld: Christian Möller via Unsplash

Metronetwerk van Kopenhagen

Waar in Londen en New York de metro in 1863 al in gebruik werd genomen, bestaat de metro in Kopenhagen pas sinds 2002! Inmiddels telt het metronetwerk twee lijnen en 22 metrostations. M1 (groen) gaat van Vanløse naar Vestamager en M2 (geel) gaat van Vanløse naar Københavns Lufthavn. Er wordt druk gewerkt aan de uitbreiding van dit metronetwerk. Het is de bedoeling dat aan het einde van 2024 in totaal 24 nieuwe metrostations zijn die alle uithoeken van Kopenhagen met elkaar verbinden.

Metro Kopenhagen Overzichtsfoto Zoover

Beeld: Nick Karvounis via Unsplash

Cool Construction

Omdat er nu veel nieuwe metrostations gebouwd worden, zie je veel bouwconstructies in de stad. Om Kopenhagen in al haar glorie te laten, is de gemeente het project ‘Cool Construction’ gestart. Om alle bouwplaatsen is een ombouw geplaatst, waar kunstenaars op los mogen gaan. Sommige stukken zijn ware kunstwerken en bezienswaardigheden geworden! Een daarvan is het kunstwerk ‘Piles’, dat uit 45.546 glanzende stukjes aluminium bestaat.

Kopenhagen vanaf boven Zoover

Beeld: Shane Rounce via Unsplash

Bezienswaardigheden per metro bezoeken

Omdat het metronetwerk nog vrij nieuw is, is het metronetwerk nog redelijk klein en daardoor zeer overzichtelijk. Als je Kopenhagen in één dag wilt ontdekken is de metro de perfecte oplossing. Je moet soms nog wel een stukje moet lopen voordat je bij de bestemming bent. Als je bijvoorbeeld naar het wereldbekende pretpark Tivoli wilt, neem dan M1 of M2 naar het metrostation Frederiksberg, vanaf hier moet je nog vijftien minuutjes lopen.

Kopenhagen uitzicht

Beeld: Nick Karvounis via Unsplash

Hieronder de must sees tijdens een stedentripje naar Kopenhagen:

BezienswaardighedenMetrostation Lijn
NyhavnKongens NytorvM2
AmalienborgKongens NytorvM2
StrøgetKongens NytorvM2
Anemone Teatret NørreportM1 & M2
TorvehallerneNørreportM1 & M2
RosenborgNørreportM1 & M2
RundetårnNørreportM1 & M2

Metro voor mindervaliden

De metro van Kopenhagen is zo ontworpen dat het voor iedereen gebruiksvriendelijk is. Ook mensen met een handicap kunnen de metro met zo min mogelijk hulp gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een lift op elk metrostation, vloerbedekking met geleiderails, stewards aan boord, plaats voor blindengeleidehonden, telecoil systeem voor slechthorenden en nog veel meer. Er is zelfs rekening gehouden met mensen die een allergie hebben. Metroselskabet heeft alleen maar voorwerpen gebruikt die gemakkelijk schoon te maken zijn. Ideaal!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/metro-londen/”]

Kopenhagen Zoover

Beeld: Nick Karvounis via Unsplash

Metro Kopenhagen Kaartjes

Wanneer je een kaartje voor de metro koopt kun je deze ook gebruiken in de bussen en treinen. Kaartjes zijn te koop bij alle metrostations en op de luchthaven. Voor een Single Ticket betaal je 24 DKK, ongeveer 3. Maar het is voordeliger om een City Pass te kopen, waar je onbeperkt mee kunt reizen. Het voordeligst is de Copenhagen Card: onbeperkt reizen, gratis toegang tot wel 75 musea en attracties en korting op restaurants, winkels en bezienswaardigheden. Let wel op als je een kaartje koopt: in Denemarken kun je alleen betalen met de Deense Kroon of met een creditcard.

Slapen in Kopenhagen? Check onze top drie hotels met een toplocatie en de drie leukste hotels. Slaap lekker!

Ben je al in Kopenhagen geweest en wil je liever naar een andere stad? Misschien zijn de stedentrips naar Praag, Boedapest of Valencia iets voor jou!