Mooiste steden voor mannen

Redactie - 1 juli 2009

Mooiste steden voor mannen

Redactie - 1 juli 2009

In welke steden is het leven het mooist voor mannen?

Sydney

De Belgische nieuwssite HLN.be zocht uit aan de hand van een ‘good life-index’, in welke steden het leven het mooist is voor mannen. De index heeft negen factoren, waaronde de prijs van het bier, de hoeveelheid single vrouwen, maar ook het aanbod van sport, restaurants en zelfs de prijs van een maatpak. Bovenaan de top25 staat de Australische stad Sydney, gevolgd door Chicago en San Francisco. Nederlandse steden blijken niet bij de meest leefbare steden voor mannen te horen.

Europa en Noord-Amerika domineren de lijst, met elk 9 steden. De Verenigde Staten, met zes steden in de lijst, scoren het best als land. Canada heeft drie steden in de top 25, Australië, Frankrijk en Spanje elk twee. Het Midden-Oosten en de Russische Federatie schitteren door hun afwezigheid. Tel-Aviv viel er net uit. Andere notoire afwezigen zijn bijvoorbeeld Brazilië en Mexico.

De negen zaken die tellen voor een man:

1. Leefbaarheid: het weer, het verkeer, openbaar vervoer, taxi’s, de infrastructuur van de stad. Gemiddelde prijs van een kleine flat in een straal van 25 kilometer. En: de belastingsdruk.
2. Sport en entertainment: het aanbod van sportwedstrijden en topteams, hoeveelheid en kaliber van optredens, pop- en rockfestivals, bioscopen.
3. Cultuur: theater, klassieke muziek & jazz, musea.
4. Mode: hoeveelheid en kwaliteit van kledingzaken én de prijs van modebewuste kleding, plus de prijs van een maatpak.
5. Gezondheid: gezondheidszorg, maar ook luchtkwaliteit.
6. Carrière: werkgelegenheid, de betekenis van de stad als zakencentrum en de mogelijkheden om carrière te maken, uitstraling van de stad op je naamkaartje.
7. Seks en liefde: hoeveelheid single vrouwen, emancipatiegraad van het vrouwelijk schoon
8. Eten en drinken: kwaliteit en value for money in restaurants en bars.
9. De gemiddelde prijs van een halve liter bier

1. Sydney, Australië

37 stranden, een bijna perfect klimaat, 100 vrouwen per 82 mannen en de tweede grootste homo-gemeenschap (na San Francisco), een werkloosheidsgraad van 4 procent, bij de drie beste culinaire steden ter wereld en fantastische wijnbars: als het hier niet lukt, lukt het nergens. Prijs voor een halve liter bier: 4 euro.

2. Chicago, Verenigde Staten

Simpel, maar degelijk en toch cosmopolitisch. De ultieme work hard/play hard-stad. New York zonder de excessen, een Parijs voor de werkman. Perfect voor wie van no nonsense houdt, maar toch in een wereldstad wil verblijven. Prijs van een halve liter bier: 3 euro. Negatief: koude winters.

3. San Francisco, Verenigde Staten

Per 279 inwoners is er een restaurant, plus nog eens bijna 3.000 bars. Wie talent heeft, kan hier veel geld verdienen: de meest innovatieve Amerikaanse bedrijven en thinktanks zitten hier. Plus: 8 à 10 procent van de mannen in de stad is homoseksueel, wat zowel voor hetero’s als homo’s grote perspectieven biedt. Prijs van een halve liter bier: 3 euro. Negatief: volgens een onderzoek van Forbes zijn de vrouwen van San Francisco de intelligentste ter wereld.

4. Montréal, Canada

De stad in Noord-Amerika die verstand heeft van joie de vivre en stijl. Qua cultuur en entertainment absolute wereldtop. Culinair het beste van het continent en betaalbaar. Stijlvolle, modebewuste en uiterst geëmancipeerde vrouwen. Skipistes op uurtje rijden. Economisch solied. Prijs halve liter bier: 3,5 euro. Negatief: niet meteen de mooiste stad, lange en berekoude winters met veel sneeuw.

5. Barcelona, Spanje

Welbekend en nummer één op zowat alle citytrip-lijstjes. Barcelona is de Middellandse Zee, maar met een werkethiek die duizend kilometer noordelijker gangbaar is. Prijs voor een halve liter bier: 4,75 euro. Negatief: de prijzen zijn gestegen met de reputatie.

6. New York City, Verenigde Staten

In stad veranderd testosteron. Recessie en 9/11 ten spijt is dit nog altijd het centrum van de wereld. Er zijn 200.000 meer single vrouwen dan mannen. Prijs van een halve liter bier: 4 euro. Negatief: terwijl zowat alles goedkoper is geworden door de recessie, blijft wonen vreselijk duur in New York.

7. Berlijn, Duitsland

Nog altijd onderschatte cultuurstad met een vibrant nachtleven en een gezond surplus aan single Duitse dames. Vrijheid en tolerantie staan hoog in het vaandel. Ook één van Europa’s groenste steden, en relatief goedkoop: ruime appartementen huur je aan zowat een kwart van de prijs in bijvoorbeeld Londen. Prijs halve liter bier: 3,50 euro. Negatief: het weer, en het is en blijft Duitsland, niet meteen het toppunt van exotisme.

8. Hong Kong, China

Nog altijd het financiële en economische hart van Azië; de stad waar het Oosten en het Westen elkaar treffen; culinair super; de talrijke mooie dames steken niet onder stoelen of banken dat ze liever gaan stappen met gweilos (westerlingen). Prijs halve liter bier: 3,80 euro. Negatief: chaotisch en druk, goed appartement quasi onvindbaar.

9. Kopenhagen, Denemarken

Los van de lust en hoge plezierfactor waarmee de bewoners door het leven gaan, is dit statistisch gezien de stad in de wereld met meeste langbenige blondines. Prijs halve liter bier: 5,50 euro. Negatief: Kopenhagen is een dure stad om in te wonen en er is het kwakkelweer. En de vrouwen zijn niet alleen mooi en vrijgevochten, ze zijn ook de baas.

10. Parijs, Frankrijk

Uniek in de wereld, een stad die een wereld op zich is. Prijs halve liter bier: 5,50 euro. Negatief: peperduur, onvriendelijk, en je kan een Parisienne uit Parijs krijgen, maar Parijs nooit uit de Parisienne.

11. Vancouver, Canada

Moet qua leefbaarheid en infrastructuur alleen Melbourne laten voorgaan. Fantastisch gelegen tussen zee en bergen, beste skigebieden ter wereld op een steenworp. De coolste bedrijven vestigen zich in de stad, en door de Olympische Winterspelen volgend jaar komt er een pak nieuwe en behoorlijk betaalbaar vastgoed bij. Prijs halve liter bier: 4,50 euro. Negatief: verliest punten op mode, meer een werk dan een party-stad.

12. Rome, Italië

De pluspunten zijn iedereen hier wel bekend, behalve dit misschien: Rome telt momenteel 850.000 single vrouwen. Prijs halve liter bier: 3,80 euro. Negatief: verkeer is een ramp, Italiaanse economie bij de zwaarst getroffenen recent.

13. Buenos Aires, Argentinië

Het Parijs van Zuid-Amerika, zelfde flair en uitstraling – maar betaalbaar. Uitstekend nachtleven en een viergangenmenu in een goed restaurant mét wijn voor twee aan 40 euro. Prijs halve liter bier: 1,5 euro. Negatief: machocultuur, niet echt de plaats om een internationale carrière te starten.

14. Tokyo, Japan

De hele wereld in één stad met bizarre, fascinerende trekjes. De tweede beste stad in de wereld qua eten en gastronomie. Tokyo is een avontuur, een andere planeet, waar alles dag en nacht beweegt. Scoort op alle gebieden uitstekend behalve leefbaarheid wegens dure woonruimte en sport. De legendarische hoge prijzen zijn genivelleerd de jongste jaren, en ook van een andere dooddoener blijft niet veel meer over: de vrouwen in de Japanse hoofdstad zijn zowaar avontuurlijk geworden. Prijs halve liter bier: 4,5 euro. Negatief: té groot, vrijwel niemand spreekt Engels.

15. Toronto, Canada

Altijd iets te doen; economische groeistad. De stad groeit enorm en is gek op nieuwkomers. Straks 5,5 miljoen inwoners, en de helft van de volwassen vrouwen zijn single. Toronto heeft een stad-van-de-toekomst-gevoel. Prijs halve liter bier: 3,80 euro. Negatief: rotwinters.

16. Miami, Verenigde Staten

Erg levendig, vooral ’s avonds; sun, sea & beaches; door recessie is er nieuw en knap vastgoed aan een prijsje te krijgen. Relatief goedkoop leven. Met de Florida Keys op een half uurtje en de Bahama’s vlakbij. Prijs halve liter bier: 5 euro. Negatief: geen leven zonder auto, bars zijn duur.

17. Madrid, Spanje

Erg levendig, maar toch relaxt Spaans; oud-Europese stad die zichzelf de jongste acht jaar heeft heruitgevonden. Relatief goedkoop. Prijs halve liter bier: 2 euro. Negatief: crisis lijkt hard toe te slaan, met veel ontslagen.18. Wenen, Oostenrijk: haalt deze plaats door monsterscore op cultuur en entertainment met 70 theaters, vier opera’s en meer dan 100 musea. Sowieso één van de mooiste steden op aarde. Scoort hoog qua infrastructuur. Prijs halve liter bier: 3,80 euro. Negatief: dure stad, geen aantrekkelijk klimaat.

18. Wenen, Oostenrijk

Deze stad wordt door veel mensen één van de mooiste steden op aarde gevonden. Wenen scoort goed op cultuur en entertainment met 70 theaters, vier opera’s en meer dan 100 musea.  Scoort ook hoog qua infrastructuur. Prijs halve liter bier: 3,80 euro. Negatief: dure stad, geen aantrekkelijk klimaat.

19. Los Angeles, Verenigde Staten

Altijd en overal goeie optredens; veel leuke bars, clubs en restaurants; schitterend weer. Voor wie creatief en ambitieus is valt er altijd wel een corporate ladder te beklimmen. Vele single en vrijgevochten vrouwen. Prijs halve liter bier: 5 euro. Negatief: meer een way of life dan een echte stad, duur wonen, zonder auto onleefbaar. 20. Londen, Groot-Brittannië: when a man is tired of London, he is tired of life zeggen ze. Prijs voor een halve liter bier: 5 euro. Negatief: zelfs met de val van het pond, blijft dit één van de duurste steden ter wereld. De recessie heeft ook nergens harder toegeslagen. En dan is er nog het weer…

21. Panama City, Panama

Verlost van criminaliteit en dictators; schitterend weer en stranden; exploderend zakencentrum, comfort en luxe naar Westerse normen. Maar wel goedkoop. Je gaat er naar de bioscoop voor 2 euro, eet een goeie steak voor 7 euro. Prijs halve liter bier: 1,5 euro. Negatief: ondermaats in de criteria cultuur en sport. Variatie gastronomie beperkt.

22. Portland, Verenigde Staten

Bijgenaamd Beervana, met 38 bierbrouwerijen in de stad. Veel werkgelegenheid in creatieve, hippe sectoren (van mode tot advertising en webdesign). Spectaculaire kust, mooie natuur en skipistes vlakbij. Goedkope, nieuwe en grote appartementen. Veel goeie en goedkope restaurants. Erg groen, duurzaam opgevat beleid. Prijs halve liter bier: 4 euro. Negatief: natte winters, relatief klein: 600.000 inwoners.

23. Lyon, Frankrijk

Gastronomisch fantastisch, dicht bij Alpen en skipistes én vlakbij de Provence en de Côte d’Azur. Erg relaxte, maar nog net geen méditerane werksfeer. Prijs halve liter bier: 3,80 euro. Negatief: werkgelegenheid en uitstraling op businesskaartje.

24. Melbourne, Australië

Sporthoofdstad van een sportgek land, scoort ook het best van alle 25 op het criterium leefbaarheid. En: 70.000 meer volwassen vrouwen dan mannen, alleen al in het centrum van de stad. Prijs halve liter bier: 4,5 euro. Negatief: naar Australische normen bijwijlen snobistisch sfeertje, plus: rest van de wereld altijd een verre vliegreis weg.

25. Kaapstad, Zuid-Afrika

Schitterend klimaat, schitterend gelegen, maar ook het money-making-centrum van Afrika. De enige echte cosmopolitische stad op het continent. Prijs halve liter bier: 1,5 euro. Negatief: veiligheid.

Bron: HLN.be