Metro Boedapest

- 22 april 2015

Metro Boedapest

- 22 april 2015

Een mix van historisch en modern, dat is Boedapest. De Hongaarse hoofdstad wordt door rivier de Donau in tweeën gesplitst en deze vormt de scheidslijn tussen de stadsdelen Boeda en Pest. In beide delen is genoeg te beleven. In het heuvelachtige Boeda vind je ondermeer het kastelendistrict, het stedelijke Pest bezoek je voor shoppen en uitgaan. De metro is een van de makkelijkste transportmiddelen om je door de stad te laten vervoeren. Het metronetwerk van Boedapest is het oudste van het Europese vasteland. Wij zochten uit hoe je met de metro bij de leukste plekken van Boedapest komt!

Openingstijden metro Boedapest

De metro rijdt dagelijks van half vijf ’s ochtends tot half twaalf ’s avonds. Tijdens de spits rijdt er elke drie tot vijf minuten een metro. Tijdens daluren moet je ongeveer tien minuten wachten op de volgende metro.

Metrokaart Boedapest

(Klik op de afbeelding om de kaart te vergroten)

De lichtgroene gestippelde lijn op de kaart toont lijn M4. Deze vierde lijn is recentelijk geopend en rijdt net als lijn M1 onder de Donau door.

Metrolijnen Boedapest

Het metronetwerk van Boedapest bestaat uit vier lijnen. De totale lengte van het metronetwerk bestaat uit 42 stations over een lengte van 33 kilometer. Elke metrolijn heeft zijn eigen kleur. De vervoersmaatschappij die het openbaar vervoer van Boedapest verzorgt is BKV. Drie van de vier lijnen komen samen bij Deák tér.

M1: Vörösmarty tér – Mexikói út (geel)

M2: Déli pályaudvar – Örs vezér tere (rood)

M3: Újpest Központ – Kőbánya-Kispest (blauw)

M4: Keleti pályaudvar – Kelenfőld vasútállomás

Bezienswaardigheden per metro te bezoeken

De meeste bezienswaardigheden in Boedapest zijn per metro te bereiken. Hieronder vind je enkele populaire bezienswaardigheden onder in Boedapest.

BezienswaardighedenMetrostationLijn
HeldenpleinHosök tereM1
MatthiaskerkVarbuszM2
VissersbastionMoszka térM2
ParlementsgebouwKossuth Lajos térM2
Basiliek van Sint StefanusArany János utcaM3
Széchenyi BadenSzéchenyi fürdoM1
Hungarian National MuseumFerenciek tereM3
LabyrintMoszkva tér, VárbuszM2

Wat kost een metrokaartje in Boedapest?

Metrokaartjes in Boedapest koop je bij een van de automaten op de metrostations zelf of bij de grotere kiosken in de stad. Een enkel kaartje kost omgerekend ongeveer 2 euro. Je kunt met dit kaartje niet overstappen. Het is ook mogelijk om een Budapest Card te kopen voor één, twee of drie dagen. Hiermee kun je gedurende de geldigheid van de kaart onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in Boedapest. De kaart geeft je gratis toegang tot enkele musea. Verder krijg je korting op veel andere musea, bezienswaardigheden en bij verscheidene restaurants. Deze kaart is alleen voordelig als je ook van plan bent om wat aan sightseeing te gaan doen.
Kijk op de officiele site voor de actuele prijzen van metrokaartjes.

Voor meer info zie: www.bkv.hu/en