Matera: Italiaanse stad van de Sassi in de regio Basilicata

Redactie - 19 januari 2019

Matera: Italiaanse stad van de Sassi in de regio Basilicata

Redactie - 19 januari 2019

Er bestaan weinig plaatsen in de wereld waar men zo door emotie wordt getroffen door wat eigenlijk gewoon het uitzicht is op een stad. Na de eerste kennismaking met een van de meest verbazingwekkende steden van Italië kun je je nieuwsgierigheid nauwelijks nog bedwingen. Hoog tijd dus om op ontdekking te gaan in Matera.

Matera Basilicata Italië

De geschiedenis van de Sassi van Matera

Matera is bekend om zijn grotwoningen, de zogenaamde Sassi. Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar in de uit tufsteen uitgehakte rotswoningen leefden grote families met hun vee. De eerste grotten dateren uit de prehistorie. In de 7e en 8e eeuw na Christus is Matera uitgegroeid tot een ware stad waar kloostergemeenschappen zich gingen vestigen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/5-x-mooiste-natuur-in-italie/”]

De kloosterlingen hakten steeds meer woningen in de grotten uit. Later ontstonden er zelfs kerken. De grotwoningen liggen midden in een ruig landschap van rotsen en ravijnen. De stad bestaat uit twee delen: Sassi Caveoso en Sassi Barisano. Samen vormen ze het hart van Matera en staan sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Matera Basilicata Italië

Leg het panoramisch uitzicht over het Sassi-gebied vast

Houd je camera of smartphone maar in de aanslag. Belvedere di Murgia Timone, het uitkijkpunt van de stad en van het beroemde Sassi-gebied, biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht. Een ander adembenemend uitzichtpunt is het observatiedek, Belvedere Piazzetta Pascoli, waar je nog meer foto’s kunt nemen van dit pittoreske stukje Basilicata. Vanaf het plein met stenen balkons kijk je uit over de historische stad.

Matera Basilicata Italië

Verdwaal in het labyrint van smalle straatjes

Doordat alle grotwoningen letterlijk op elkaar zijn gebouwd kun je tijdens een wandeling in Sassi di Matera makkelijk verdwalen in de smalle straatjes vol trappetjes. Samen vormen ze een geweldig labyrint met om elke hoek weer een verrassend mooi gebouw. Barokke paleizen zijn er in overvloed en als je fan bent van Byzantijnse fresco’s zit je er ook goed.

Matera Basilicata Italië

Bewonder fresco’s in de kathedraal van Matera

De toren van de kathedraal zie je al van grote afstand. Cattedrale di Matera bevindt zich op Piazza di Duomo, het hoogste punt van de stad. Wanneer je het plein bereikt, kom even rustig op adem en geniet. Neem vooral een kijkje in de kathedraal. Er blinkt veel goud en er hangen mooie fresco’s. Maar vergeet ook niet naar boven te kijken. Het plafond is namelijk prachtig beschilderd.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/5x-highlights-van-italie/”]

Overnachten in Matera

De meest originele plek om in Matera te overnachten is natuurlijk een grotwoning. en dat kan bij Hotel Di San Martino Locanda dat van jullie een 9,0 krijgt. B.E. Zoeker schrijft in zijn review: ‘Prachtig centraal gelegen hotel, midden in de Sassi maar je bent ook zo in het centrum van Matera. Het was wel even zoeken om het te vinden, met de bagage trap op en trap af was niet echt fijn na een dag reizen. Het hotel bestaat uit meerdere verdiepingen, ieder op een woonlaag in de Sassi. De receptie bevindt zich helemaal beneden, daar is ook de ontbijtzaal en de thermen. Voor de thermen moet apart betaald worden. Er is een lift, alle kamers zijn ook goed te doen via de trappen van de sassi. Wij zaten op de bovenste (2e) verdieping. Het hotel is heel sfeervol, met authentieke plafonds en muren. Er zijn genoeg restaurants in de buurt, zowel beneden in de Sassi als in het centrum.’ Benieuwd naar andere accommodaties in Matera? Check hier ons overzicht!

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Matera? Laat het weten in de comments!