Letterlijk de coolste Europese steden voor een winterbreak

Redactie - 11 januari 2017

Letterlijk de coolste Europese steden voor een winterbreak

Redactie - 11 januari 2017

Liefhebbers van een échte winter – inclusief metershoge sneeuw, koude, roze neuzen en bevroren meren – moeten het in de winter vaak buiten Nederland zoeken. In deze Europese bestemmingen haal je als winterfan je hart (en loopneus) op. Vergeet je thermo-ondergoed niet!

Koude citytrips Europa - Minsk

Minsk, Wit-Rusland

Wie niet van hordes toeristen houdt en eens iets echt anders wilt, gaat op stedentrip naar Minsk. De stad staat bekend om de schone straten, vriendelijke locals en mooie parken, maar ook op cultureel vlak is er genoeg te zien!  Hier kun je een super betaalbare opera of balletvoorstelling meepikken. En hoewel het er bijzonder koud kan zijn (-20 °C), worden ook kinderen blij van Minsk. Er is namelijk een heel bekend circus (Belarusian State Circus) gevestigd. In het gebouw van dit staatscircus zou een opera niet weerstaan. Als de kids op bed liggen trek jij je dansschoenen aan, want ook daar weten ze in Wit-Rusland wel raad mee.

De zomers zijn hier warm en de winters koud. Soms krijg je in Wit-Rusland zelfs te maken met arctische luchtmassa’s die zorgen voor een enorme gladheid, héél veel sneeuw en temperaturen vér onder nul.

Tip: begin op tijd met het aanvragen van een visum.

Koude citytrips Europa - Tallinn

Tallinn, Estland

Deze hoofdstad van Estland is ideaal voor een (kort) weekendje weg. Ondanks dat het er 5 maanden per jaar onder de 5 °C is, verwarmt de middeleeuwse binnenstad zeker je hart. In de wintertijd verandert Tallinn in een magisch winterwonderland. Echt een plaatje! De stad biedt verschillende uitkijkpunten voor de mooiste vakantiekiekjes. Heb je de charmante stad op de gevoelige plaat vastgelegd? Bind dan je schaatsen onder en maak een rondje over de ijsbaan. Opwarmen doe je in één van de gezellige cafeetjes met een glaasje glühwein.

Goed om te weten: in de zomer is Tallinn een reuze populaire bestemming voor studentengroepen en vrijgezellenfeestjes door de betaalbaarheid van zowel reis, verblijf als het bier. Bezoek je de prachtige stad in de winter, dan heb je hier geen ‘last’ van. Oh en wist je dat je vanuit Tallinn makkelijk een dagtrip naar Helsinki kunt maken? Je bent een uurtje of 2 onderweg.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/tips/licht-koffer-inpakken-koud-weer/”]

Koude citytrips Europa - Helsinki

Helsinki, Finland

Finland is het koudste Scandinavische land. Gedurende de winter varieert de temperatuur tussen de -3 °C en 2 °C, met hier en daar een sneeuwstormpje op zijn tijd. Denk dan aan temperaturen van -20 °C en kouder. Oei, oei, haal je thermo-ondergoed en moonboots maar alvast uit de kast! Als je graag sneeuwgevechten houdt, zit je in Finland goed. De winters staan hier bekend om hun flinke sneeuwval.

De coole stad Helsinki wordt omringd door de Baltische zee. Een zee waarop je in de winter zelfs kunt schaatsen! Als je meer van sneeuw dan van ijs houdt, huur je een paar cross-country-ski’s en leef je je uit in Central Park. Hier vind je meer dan 100km hiking- en wandelroutes, waarvan een deel in de winter dienst doet als skiroute. Voor wie durft, heeft Helsinki 14 spots waar je kunt winterzwemmen. Ja, dat betekent inderdaad dat je je waagt aan de nationale sport van Finland: ijszwemmen. Of Avantouinti, zoals de Finnen het noemen.

Koude citytrips Europa

Vilnius, Litouwen

Winterlovers houden van Vilnius. De ideale stad voor een korte weekend-getaway. De stad biedt een fijne combinatie tussen outdoor activiteiten en cultuur. Niet voor niets was Vilnius in 2009 de culturele hoofdstad van Europa. Sneeuwmobiel rijden over bevroren meren, ijsvissen, wandelen door de historische binnenstad (die op de werelderfgoedlijst staat) slenteren en uitgaan tot de lichten aangaan: het kan allemaal in Vilnius. De gemiddelde minimumtemperatuur is er -9 °C, maar door het landklimaat heb je hier ook te maken met uitschieters. -37 °C, wat zeg je? Dat is pas koud met een hoofdletter K.

Koude citytrips Europa - Abisko

Bonus: Hell (Noorwegen), Abisko (Zweden) en Murmansk (Rusland)

Hoewel Abisko geen stad is, verdient deze vakantiebestemming toch een plekje in dit lijstje. Serieuze winterliefhebbers moeten hier eens geweest zijn. Noordelijker kun je bijna niet met de trein in Europa. Deze Zweedse plaats in de Kiruna-regio staat bekend als de beste plaats om het noorderlicht te spotten. Houd er wel rekening mee dat je er in december en januari de zon een aantal weken niet ziet. En als je er toch bent, mag je als ijsliefhebber het Icehotel – volledig gemaakt van ijs – in Jukkasjärvi (bij Kiruna) niet overslaan.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/verrassende-wintersportbestemmingen-buiten-alpen/”]

Voor de één is het letterlijk hel, de ander vindt het prachtig: temperaturen van -25 °C. Eerder regel dan uitzondering in het Noorse plaatsje Hell. De naam van deze plaats doet anders vermoeden, maar het is er eigenlijk heel knus en gemoedelijk. Hoewel er vrij weinig te beleven is, vind je er toch menig toerist. Hoe zou dat nou kunnen? Om te kunnen zeggen dat je in Hel(l) geweest bent natuurlijk. Die toeristen komen wel voornamelijk in de zomer, want van december tot maart ‘hell freezes over’. Grapje.

Kan de winter jou niet lang genoeg duren? Reis dan eens af naar Murmansk. De grootste stad bij de poolcirkel. Hier is het 10 maanden per jaar winter.

Heb jij een favoriete winterbestemming? Laat het ons weten in de reacties en neem eens de tijd om een review achter te laten op Zoover.nl.