Geweldige Bezienswaardigheden In Maastricht

Redactie - 12 april 2016

Geweldige Bezienswaardigheden In Maastricht

Redactie - 12 april 2016

Maastricht is razend populair. Deze mooie stad in het zonnige zuiden is door jullie gekozen als de beste Nederlandse stad voor een stedentrip, en heeft dan ook de Zoover Award voor beste stedentrip van Nederland gewonnen. Jullie gaven Maastricht maar liefst een 8,8 als cijfer, en waren vooral heel erg te spreken over de sfeer. Begrijpelijk, want die is echt ongeëvenaard, en er zijn zoveel bezienswaardigheden in Maastricht dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen!

Wat maakt Maastricht dan precies zo leuk? Als jij van plan bent een stedentripje naar Maastricht te maken, heb ik een aantal toffe tips voor je. Van de bekende, grote attracties zoals de Sint Servaasbasiliek en het Vrijthof tot aan onbekendere winkels en cafés waar alleen locals komen; in deze lijst vind je de mooiste bezienswaardigheden in Maastricht.

Wil je weten wat anderen zo leuk vinden aan Maastricht? 

Lees het op Zoover.nl!

 

Bezienswaardigheden in Maastricht: Zien & doen

Maastricht is met 1677 rijksmonumenten één van de belangrijkste historische steden van Nederland. En ook op het gebied van kunst en cultuur is er veel te zien en beleven. Hieronder een aantal mooie voorbeelden.

1. Het Bonnefantenmuseum

bezienswaardigheden in maastricht bonnefantenmuseum

Het bekendste museum van Maastricht heet het Bonnefantenmuseum. Het dankt zijn naam aan het Bonnefantenklooster, waar het museum ruim een kwart eeuw gevestigd was. Het Bonnefantenmuseum is in 1884 begonnen als Oudheidkundig museum, maar de collectie is sindsdien behoorlijk uitgebreid, en tegenwoordig kun je er ook moderne en hedendaagse kunst bekijken.

Het museum is in de loop der jaren een aantal keer verhuisd, en sinds 1995 is het gevestigd aan de Avenue Céramique in een bijzonder gebouw. Van veraf lijkt het net een raket. Vanaf de Maas heb je een mooi uitzicht op deze toren van 28 meter hoog, die een typisch Maastrichts herkenningspunt is. Daarnaast heeft het museum een middenvleugen en twee mooie zijvleugels. Naast de vaste collectie, die met werken van onder andere Peter Paul Rubens, Karel Appel en Andy Warhol zeer de moeite waard is, zijn er altijd meerdere wisselende exposities rond een bepaald thema te zien.

2. De Sint Servaasbasiliek

bezienswaardigheden in maastricht sint servaasbasiliek

De oudste kerk van Nederland is een indrukwekkende attractie; op de plaats van de Sint Servaasbasiliek in Maastricht werd waarschijnlijk al in het jaar 560 voor het eerst een kerk gebouwd. Deze basiliek dankt zijn naam aan Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht, die onder de kerk begraven ligt. De kerk heeft in de loop der jaren behoorlijk wat gedaanteverwisselingen ondergaan, en de huidige basiliek is een prachtige romaanse kerk met gotische en barokke elementen. Het is een imposant gebouw, dat hoog boven het Vrijthof uittorent. De twee hoge torens springen meteen in het oog, en vormen één van de meest kenmerkende bezienswaardigheden in Maastricht.

Natuurlijk kun je de Sint Servaasbasiliek ook van binnen bekijken. Entree kost voor volwassenen €4,50, maar voor dat geld mag je niet alleen de kerk in, je mag ook een kijkje nemen in de schatkamer. In deze kamer liggen alle relieken en andere kunstvoorwerpen tentoongesteld die de kerk nog in zijn bezit heeft. Er staat zelfs een kist waar resten van de botten van Sint Servaas zelf in liggen. Ook de rest van de kerk is prachtig; de mooie ronde gewelven, vele beelden en unieke glas-in-loodramen zullen je versteld doen staan.

3. De Sint Servaasbrug

bezienswaardigheden in maastricht sint servaasbrug

De Sint Servaasbrug, vernoemd naar diezelfde bisschop van Maastricht, is misschien wel één van de bekendste bezienswaardigheden in Maastricht. Dat is ook niet zo gek, want de brug werd al in de dertiende eeuw gebouwd en maakt dus al eeuwen deel uit van het stadsgezicht. Hij verbindt het stadscentrum met de wijk Wyck, die met bijna 200 monumenten is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht.

Door de jaren heen heeft de Sint Servaasbrug veel te verduren gekregen. Eeuwenlang werd er alleen het hoognodige onderhoud aan gepleegd, omdat groot onderhoud te duur werd gevonden. Aan het eind van de zeventiende eeuw werd de brug voor het eerst gerestaureerd, en moesten er grote delen helemaal worden afgebroken en met de oude stenen opnieuw worden gebouwd. Na een grondige tweede restauratie aan het begin van de twintigste eeuw, is een groot deel van de brug in 1944 door het Duitse leger opgeblazen. Gelukkig is deze toen vrijwel meteen weer gerepareerd, en vandaag de dag wordt de brug goed onderhouden, zodat je er tijdens een dagje Maastricht gewoon nog overheen kunt lopen. Als je over de Sint Servaasbrug wandelt heb je prachtig uitzicht over de rivier de Maas en kun je even lekker uitwaaien.

4. Het Vrijthof

bezienswaardigheden in maastricht vrijthof

Eén van de dingen die Maastricht zo geschikt maakt voor een stedentrip is de typisch Limburgse gezelligheid. Zelfs als je nog nooit in Limburg bent geweest voel je je in Maastricht meteen thuis. Dat genieten hier belangrijk is merk je meteen! En het Vrijthof, het bruisende hart van de stad, is daarvoor de plek bij uitstek. Dit mooie plein staat bekend om zijn vele horecagelegenheden, waar bij het minste straaltje zon de toeristen heerlijk op het terras genieten van een koud biertje of goed glas wijn.

Maar niet alleen voor een hapje en een drankje kun je aan het Vrijthof terecht. De eerder genoemde Sint Servaasbasiliek is het mooie middelpunt van het plein, en daarnaast vind je er nog 37 andere rijksmonumenten, waaronder de Sint Janskerk en het Generaalshuis, twee prachtige bezienswaardigheden in Maastricht. Ook vind je er het Theater aan het Vrijthof, waar je de meest uiteenlopende musicals, cabaretvoorstellingen en toneelstukken kunt bezoeken.

En natuurlijk staat het Vrijthof erom bekend dat het de locatie is voor de concerten van André Rieu. In juli is het mooie plein het toneel voor deze groots opgezette muzikale evenementen. Kaartjes voor zo’n concert zijn behoorlijk prijzig, maar een voordelige optie is om terraskaartjes te kopen bij één van de aangesloten restaurants. Bij zo’n ticket zit een luxe 3 gangendiner inbegrepen, en er wordt vanaf daar op straat gedanst, terwijl je op het Vrijthof zelf tijdens het concert niet op mag staan. Zo’n zitplaats op het terras kun je onder andere kopen bij het eerder al genoemde Theater aan het Vrijthof.

 

Bezienswaardigheden in Maastricht: Shoppen

Maastricht is niet voor niets de beste shopstad van Nederland! Naast alle grote modeketens heeft Maastricht ook veel unieke winkeltjes te bieden die je nergens anders vindt. Een paar voorbeelden:

5. Boekhandel Dominicanen

bezienswaardigheden in maastricht boekhandel

Ik ben een ontzettende boekenwurm; het liefst zit ik elk vrij moment van de dag met een boek in mijn hand. Toen ik voor het eerst de Dominicanenkerk in Maastricht binnenliep stond mijn hart dan ook even stil. Hier is namelijk, als je het mij vraagt, de mooiste boekhandel van het land gevestigd: Boekhandel Dominicanen. Het oude kerkinterieur heeft plaatsgemaakt voor hoge boekenkasten, maar de prachtige plafonds en kerkramen zijn er allemaal nog, wat voor een adembenemende sfeer zorgt. Ik vind dit één van de mooiste bezienswaardigheden in Maastricht; de zaak werd niet voor niets in 2008 door The Guardian uitgeroepen tot mooiste boekwinkel ter wereld!

De Dominicanenkerk werd in de dertiende eeuw gebouwd als kloosterkerk. Tot 1805 heeft het gebouw als kerk dienst gedaan, en is daarna onder andere gebruikt als magazijn en expositieruimte. Aan het begin van de twintigste eeuw is het gebouw helemaal gerestaureerd, waarna het weer korte tijd als kerk in gebruik was. Nu zit er dus een fantastische boekwinkel, waar je eindeloos in rond kunt dwalen en ook nog terecht kunt voor een goede kop koffie op het altaar, bij Coffeelovers.

6. Festen

bezienswaardigheden in maastricht festen

Festen is zo’n winkel waarvan je zou willen dat er in elke stad één zat. Sinds 2011 is deze hippe winkel gevestigd aan de Minckelersstraat, dus vanaf de Sint Servaasbrug wandel je er zo naartoe. Als je er binnenstapt weet je gewoon niet waar je moet beginnen, zo veel leuke spulletjes hebben ze hier. Op zoek naar een mooie nieuwe tas of een leuke jurk? Wil je een nieuw, bijzonder servies? Speelgoed voor je kinderen? Een mooie nieuwe vaas voor in huis? Wat je ook zoekt, bij Festen slaag je gegarandeerd.

Als je niet oplet ben je hier zo een uur kwijt met rondneuzen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat je hier ook nog eens een goede kop koffie kunt drinken, mét een lekker stuk huisgemaakte taart. Wat wil een mens nog meer?

7. Kookhuis aan de Maes

bezienswaardigheden in maastricht kookhuis

Dingen nodig voor in de keuken? Dan ben je in Maastricht op de juiste plek. Midden in het centrum, aan de Markt om precies te zijn, vind je het Kookhuis aan de Maes. Je hebt kookwinkels en je hebt kookwinkels – het Kookhuis aan de Maes is alles wat je van zo’n winkel mag verwachten, en dan nog veel meer. Ze hebben hier werkelijk alles wat je maar nodig hebt op het gebied van koken, en tafelen.

Elke zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 is het Preuve in het Kookhuis aan de Maes: in de eigen keuken worden dan verschillende kleine hapjes en gerechtjes klaargemaakt, natuurlijk met de kookspullen die ze daar verkopen. Naast het proeven van deze lekkere dingen kun je ook kijken hoe ze worden bereid, en inspiratie opdoen voor nieuwe gerechten. Culinair genieten dus!

 

Bezienswaardigheden in Maastricht: Eten & drinken

We hebben het gezellige Vrijthof hierboven al genoemd. Een bedrijvig, druk plein, waar vooral veel toeristen op af komen. De echte Maastrichtenaar zoekt liever de wat rustigere plekjes op. Dit zijn de favoriete plekken van de lokale bevolking.

8. Bakkerij De Bisschopsmolen

bezienswaardigheden in maastricht bisschopsmolen

De bisschopsmolen is een watermolen die al sinds de elfde eeuw in werking is. Na een tijdje te hebben stilgestaan is hij gerestaureerd en sinds 2004 weer in gebruik. De bisschopsmolen wordt aangedreven door het water van de rivier de Jeker en maalt de hele dag door speltgraan, dat in de aangelegen bakkerij met dezelfde naam wordt gebruikt. In Bakkerij de Bisschopsmolen bakken ze alleen maar met speltmeel, en maken ze de lekkerste broden en natuurlijk Limburgse vlaaien.

Wil je zo’n Limburgse vlaai ook eens thuis bakken? Tijdens een workshop vlaaien bakken leer je hoe dat moet! Deze workshop kun je met een groepje van zes of meer personen volgen, en hij duurt maar liefst drie uur. Als je zelfgemaakte vlaai eenmaal in de oven zet, krijg je ook nog eens een leuke rondleiding door de bakkerij en langs de molen. En je vlaai neem je natuurlijk lekker mee naar huis.

9. Café Sjiek

bezienswaardigheden in maastricht café sjiek

Café Sjiek bestaat sinds 1982 en is sinds die tijd uitgegroeid tot een waar begrip in Maastricht. Voor echt goede Limburgse kost moet je hier zijn; het zuurvlees is befaamd, maar eigenlijk is alles op de kaart gewoon hartstikke lekker. Eigenlijk moet je alle gerechten gewoon een keer geprobeerd hebben.

Het enorme, zonnige terras in het mooie stadspark is één van de meest geliefde plekjes bij de locals, en in de zomer is het dus vaak vechten om een plaatsje. Maar als er buiten geen plek is, of het is slecht weer, is het ook binnen goed toeven.Je kunt bij Café Sjiek niet reserveren, dus het kan gebeuren dat je even moet wachten op een tafeltje, maar met zo’n goede wijnbar is dat zeker geen straf. En omdat het zo’n populair café is schuift iedereen gewoon bij elkaar aan tafel aan, dus wie weet leer je nog nieuwe mensen kennen ook!

10. Café Tribunal

bezienswaardigheden in maastricht cafe tribunal

Foto door Brian Megens

Als we het dan toch over Mestreechse begrippen hebben, mag Café Tribunal zeker niet ontbreken uit deze lijst. Al generaties lang komen de Maastrichtenaren samen in deze tent aan de eerste stadswal. Jong en oud ontmoet elkaar hier, en het is er gewoon echt altijd gezellig. De stokbroodjes reddel (tonijn, sla, komkommer, ei en cocktailsaus) en bindel (gehakt, ui en ei) zijn favoriet, en tot 11.00u krijg je er spek en ei met koffie of thee voor €5,50. Ontbijten bij Tribunal is een Maastrichtse traditie!

Maar als je wil, kun je makkelijk de hele dag blijven hangen. Café Tribunal is de definitie van een bruin café. Binnen zitten de stamgasten aan de bar te keuvelen, lezen mensen de krant of spelen ze een potje kaarten. Je drinkt hier een glas Brand of een La Chouffe van het vat, en de schillen van de pelpinda’s gooi je gewoon op de grond. Als je op zoek bent naar echte Maastrichtse gezelligheid, ben je hier aan het juiste adres.

11. Il Bacaro

bezienswaardigheden maastricht bacaro

Ik vertelde je eerder dat Maastrichtenaren de drukte van het Vrijthof liever vermijden, en graag de wat rustigere plekken in de stad opzoeken. Daar is echter één uitzondering op, en die uitzondering heet Il Bacaro. Bij Il Bacaro eet je Italiaans zoals je nog nooit Italiaans gegeten hebt. De bijzondere kaart en gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat ook de echte Maastrichtenaren zich hier graag laten zien.

Op de kaart van deze bar e cucina vind je geen pizza’s. Hier serveren ze cicchetti, kleine Italiaanse hapjes die traditioneel op de bar worden gepresenteerd. Laat je verrassen met een heerlijk twee- of driegangenmenu, of bestel à la carte en laat je vooral adviseren over bijpassende wijnen. De zucchini fritti (gefrituurde courgette) is beroemd, en ook al zit je helemaal vol, er is altijd nog wel plaats voor tiramisu of één van de andere geweldige desserts, natuurlijk met een kop Italiaanse koffie ernaast. Buon appetito!

 

Tijdens je stedentrip mag je deze bezienswaardigheden in Maastricht absoluut niet missen! Je zult vanzelf wel merken dat de Limburgse hoofdstad niet voor niets de Zoover Award voor beste stedentrip heeft gewonnen. En naast alle toeristische attracties, die het stadsgezicht van Maastricht bepalen, is het ook leuk om op plaatsen te komen waar normaal gesproken alleen de locals zich begeven.

Heb jij nog leuke tips voor een stedentripje naar Maastricht?

Laat het me weten in een reactie!