Doen in Turkije: dit zijn de 5 mooiste stedentrips

Redactie - 15 juli 2018

Doen in Turkije: dit zijn de 5 mooiste stedentrips

Redactie - 15 juli 2018

Turkije is een veelzijdig land. Niet alleen kun je hier heel goed niets doen en jezelf in de watten (laten) leggen, ook biedt dit mooie land mogelijkheden om een stedentrip te maken. Uiteraard met Istanbul als usual suspect, maar er is meer. Lees snel verder over deze vijf topsteden waar je een heerlijke stedentrip naartoe kunt maken.

Ontdek archeologisch wonder Efeze 

Efeze hoort zonder twijfel bij de mooiste steden van Turkije. Van oudsher is Efeze een belangrijke handel- en havenstad en zo’n 2000 jaar geleden vierde deze stad z’n hoogtijdagen. Het is dan ook eigenlijk één groot openluchtmuseum en een heel andere kant van Turkije, dan je gewend bent. Efeze ligt op zo’n 20 kilometer (ongeveer een half uurtje met het lokale Dolmus-busje) van de populaire, Turkse badplaats Kuşadası en 2,5 uur van Bodrum. Wil je dus eens het strand overslaan, dan is dit een prachtige stad om een paar dagen te bivakkeren. Efeze geldt nog altijd als een van de grootste archeologische opgravingen uit de Griekse oudheid. Je vindt hier onder andere ruïnes van tempels, een badhuis en een amfitheater. Het is een wirwar van historische bouwwerken, dus je kunt je culturele hart ophalen. Vergeet ook zeker niet om door de oude historische hoofdstraat te lopen!

Vertoef in je eigen bijzondere bouwwerkje, waar je nog eens rustig kunt dromen over al die opgravingen. Bijvoorbeeld in B&B Bakkhos Guesthouse, in Kusadasi. Jullie gaven deze plek een 9,5. Reviewer Vera snapt wel waarom: ‘Deze prachtige plek is gecreëerd door eigenares Manuela. Een gastvrouw die elke ochtend en avond langs haar gasten loopt om te informeren hoe de dag was geweest en tips te geven. De ligging is 5 kilomter buiten Kusadasi. Prima bereikbaar met de dolmus. Goede service en ’s avonds lekker met elkaar – en de vele internationale gasten – eten. Kortom: zeer aan te raden’ [article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/10-verrassend-goedkope-europese-stedentrips/”]

Versmelting van continenten in Istanbul

Natuurlijk mag ook Istanbul niet in ons stedentrip-lijstje ontbreken. Deze stad is de enige stad ter wereld die verdeeld is over twee continenten. Op alle foto’s prijkt de Blauwe Moskee prominent, en laat dat nu net onze eerste tip zijn. Deze De Sultan Ahmet moskee, zoals ‘ie ook wel wordt genoemd, heeft 20.000 hand geschilderde tegeltjes en prachtig versierde koepels. Je kijkt je ogen uit. Een ander hoogtepunt van de stad is de beroemde Aya Sophia, dit was eerst een kathedraal, toen een moskee en doet nu dienst als museum. Ook het Topkapi Paleis – mét museum – valt in onze top drie must visits. Hier woonde vroeger de sultan, dus je kunt je voorstellen hoe het eruit ziet van binnen! Ben je alle kathedralen en moskeeën even zat, struin dan een middagje over de Bazaar van Istanbul. Onze tip: hier kun je heel voordelig prachtige Oosterse lampen kopen, waar je in ons kikkerlandje een klein fortuin voor betaalt. Slapen doe je als een sultan in dit prachtige hotel, vlakbij het Topkapi Paleis.

Bergama: onschatbare historische waarde

Bergama ligt vlakbij de derde grootste stad van Turkije – Izmir – en op een slordige zestien kilometer van de Egeïsche Zee. Deze stad is een goede tegenhanger van het wat drukkere Efeze. Deze oude stad heeft een geweldig uitzicht, met het steilste amfitheater uit de oudheid en – gemak dient de mens: een kabelbaan die je omhoog brengt naar de Acropolis. Behalve de Acropolis heeft Bergama ook nog een Asklepion (oud ziekenhuis) dat op een aan de andere kant van de stad ligt. Het hoogtepunt in Bergama zijn de ruïnes van Pergamon. Ook leuk: bezoek een tapijtenwinkel, waar je de mooiste handgemaakte kleden vindt. Je vindt hier een paar kleine restaurantjes en hotels, prima dus: voor een nachtje weg!

Safranbolu: allemaal mooie beschilderingen

Vlakbij de kust van de Zwarte Zee vind je de mooiste stad Safranbolu. Deze stad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en barst van de traditionele Ottomaanse architectuur. De huizen in Safranbolu zijn gebouwd tijdens de Ottomaanse tijd en een inspiratiebron voor de architectuur die je vandaag de dag nog in het hele land terugziet. Ook leuk zijn de vele bazaars in deze stad, waar je heel mooie dingen met houtsnijwerk en beschilderingen kunt kopen (leuk voor thuis!). Ga dus zeker even langs bij een van deze bazaars: Yemeniciler, Bakırcılar, Semerciler of Demirciler. Vanuit Ankara is deze stad goed te bereiken: er gaan bussen naar het busstation van Safranbolu. [article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/waar-moet-je-zijn-voor-een-zonnige-stedentrip/”]

Kasteel van katoen: Pamukkale

Wil je een keer écht iets zien wat je thuis bijna niet uit kunt leggen? Dan moet je echt een bezoek brengen aan Pamukkale. Dit is een bijzonder natuurfenomeen, waarbij het net lijkt alsof je op Antarctica zit – maar dan in Turkije.  Op de terassen van Pamukkale stroomt sterk kalkhoudend water naar beneden, hierdoor worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet, die de helling een bijzondere aanblik geven. ‘Pamukkale’ betekent in het Turks  ‘kasteel van katoen’. Dit biedt je niet alleen een fraaie aanblik waar je prima aan middagje selfies kunt maken, nee, het kalkhoudende water nodigt met een temperatuur van 35°C óók uit tot het nodige ge-poedel. Combineer een middagje chillen in de baden van Pamukkale bijvoorbeeld met een bezoekje aan het nabijgelegen Hiërapolis, dit is – wederom – een bekend Romeins opgravingsgebied. Dan heb jij een stedentrip mét de nodige chillheid. Daar houden we van! Slapen kun je in Pamukkale in dit fijne hotel. [article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/turkije-5-prachtige-streken-zonvakantie/”] Zoek je nog een fijne plek om te overnachten in Turkije? Check de accommodaties op Zoover!