Athene, hipper wordt de oudheid niet!

Redactie - 14 april 2018

Athene, hipper wordt de oudheid niet!

Redactie - 14 april 2018

Denk je aan Athene, dan zie je waarschijnlijk allereerst de Akropolis voor je. Met daaromheen andere overblijfselen van het oude Griekenland. Natuurlijk zijn dat absolute must sees als je er bent voor een fijne stedentrip, maar Athene is inmiddels veel meer dan dat. Het is een hippe en bruisende stad met soms bijna Berlijns aandoende alternatieve buurtjes waar je heerlijk kunt ronddwalen en shoppen.

High & mighty: de Akropolis

Om de Akropolis kun je niet heen, al was het alleen maar omdat het ‘het hoogste punt van de stad’ is (‘akros’ betekent hoogste deel en ‘polis’ stad). Je vindt er een aantal heilige tempels uit de oudheid, waarvan het Parthenon de bekendste is. Vanaf hier heb je een werkelijk fantastisch uitzicht over Athene. Neem echt de tijd voor een bezoekje, want ook het amfitheater, het Herodeion, het tien meter hoge beeld van Athena én het museum zijn zeer de moeite waard.

Authentiek Anafiotika

Aan de voet van de Akropolis ligt het wijkje Anafiotika. Authentieker Grieks wordt het niet. Geniet hier van de rust in de smalle steegjes en waan je in een dorpje op een van de Griekse eilanden. Leuk om te weten: de sfeer is geen toeval, want deze buurt is in de negentiende eeuw gebouwd door bewoners van het eiland Anafi.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-pro/griekenland-tips-van-een-pro-de-ultieme-relaxvakantie/”]

Bruisend Plaka

Ook heel pittoresk, maar een stuk drukker en populair bij zowel toeristen als de Grieken zelf is de Plaka, een van de oudste buurten in Athene. Het is een doolhof van straatjes en trappen met overal gezellige cafeetjes, terrassen en restaurants, soms zelfs met uitzicht op de Akropolis. Het is een culturele mengelmoes met Romeinse resten, kapelletjes, moskeeën, hamams en gebouwen uit recentere tijden. Wil je hier logeren? Op Zoover wordt Hotel Plaka beoordeeld met een 8,6.

Get hip & local!

Wil je je mengen tussen de hippe Atheners? Ga dan naar het Agia Eirini-plein in Psyri, ooit een beruchte volksbuurt, inmiddels dé bohemien wijk van de stad. Met alles wat daar bij hoort: straatkunst, live muziek, aparte winkels en horeca. Karamanlidika is de meest authentieke en populaire taverna van de stad. Na het eten kun je tot in de late uurtjes uitgaan in de bars. Heel hot is Gazi, een voormalige gasfabriek waar altijd van alles te doen is: festivals, concerten, theater etc. Het hier gelegen hotel Arion krijgt van jullie een 8,1.

Shoppen doe je hier

Volop tweedehands winkeltjes vind je in de wijk Monastiraki, genoemd naar het klooster dat hier ooit stond. Net als Plaka toeristisch, maar wel erg leuk. Zeker tijdens de zondagse vlooienmarkt met wel honderd kraampjes, waan je je tussen de Grieken op een oosterse bazaar. Uitgekeken? Loop dan naar het Avissynias-plein voor een Grieks wijntje, ouzo met mezedes of speciale koffie.

Van een heel ander shopkaliber is Kolonaki, op loopafstand van het Syntagma Plein, een dure buurt vol boetieks van exclusieve merken in de Tsakalofstraat. Hier is het voor welgestelde Atheners zien en gezien worden. Geniet van dit schouwspel op een van de terrassen.

Dat uitzicht overal…

Athene is een stad met spectaculaire uitzichten. Ben je klaar met winkelen in Kolonaki, neem dan de kabelbaan naar de top van de bijna 300 meter hoge Lykavittos heuvel, het hoogste punt van de stad. Hier naar de zonsondergang kijken vergeet je gegarandeerd nooit meer!

Let trouwens ook op de vele rooftop restaurants overal, want dat zijn echt superplekken om iets te eten en/of te drinken. Het prima panorama is bij de prijs inbegrepen. Atheners weten wel hoe ze hun bezoekers moeten verwennen…

En vergeet het strand niet…

Een heel fijne bijkomstigheid van een citytrip in Athene is dat het strand niet ver weg is, lekker voor een dagje zeelucht tussendoor. De kuststrook tussen Piraeus en Varkiza wordt de Atheense Rivièra genoemd. Iets verder ligt Kaap Sounion, met de tempel van Poseidon. Met, jawel, een van de spectaculairste Griekse zonsondergangen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/onontdekte-griekse-eilanden/”]

Heb jij nog tips voor Athene? Laat het ons weten in een reactie of review en inspireer zo andere vakantiegangers!