Erfurt – de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen – is een van de oudste steden van Duitsland en ligt op zo’n 550 kilometer van Utrecht. Zo’n zes uurtjes rijden, dus je bent er zo. Duik de geschiedenis in en dwaal door smalle, geplaveide straatjes langs typisch middeleeuwse huisjes. Erfurt is namelijk zonder al te veel schade de Tweede Wereldoorlog doorgekomen, dus je snapt wat een schatten je gaat vinden in deze stad. Deze dingen wil je niet missen.

© Headerbeeld Martin Kirchner.

© Gregor Lengler

1. Neem een kijkje op de Domplatz

Een citytrip Erfurt is niet compleet zonder bezoek aan de twee hectare grote Domplatz, waar de geschiedenis teruggaat naar de tijd van Bonifatius. Op de Domheuvel staan twee kerken naast elkaar: de Mariendom en St. Severi. De zeventig traptreden tussen deze twee kerken en het Domplein zelf zijn elk jaar weer het decor voor culturele festiviteiten, zoals het open-air DomStufen festival en het Krämerbrückenfest.

© Christiane Würtenberger

2. Loop over de Krämerbrücke

De Krämerbrücke is de langste brug van Europa die volledig met huizen is bebouwd. Oorspronkelijk stonden er op de brug 62 supersmalle huisjes, maar die zijn in de loop van de tijd samengevoegd, waardoor het er nu nog maar 32 zijn. In het water dat onder de brug door stroomt zoeken veel mensen in de zomer verkoeling: een gezellige plek tijdens zomerse avonden!

3. Beklim de toren van de Ägidienkirche

Bekijk de Krämerbrücke van boven en beklim de klokkentoren van de Ägidienkirche. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de brug en zie je in de verte de Mariendom en St. Severi liggen. Zo krijg je een goed beeld van het oude stadscentrum van Erfurt.

© Martin Krichner/TTG

4. Bezoek de eeuwenoude Joodse synagoge

Een van de oogappeltjes van de stad is de oude Joodse synagoge. De synagoge stamt uit de 11e eeuw, wat hem tot de oudste van Midden-Europa maakt. In 1349 brak er een vervolging uit, en later werd de synagoge 500 jaar als pakhuis en zelfs als restaurant met danszaal gebruikt. Omdat de synagoge niet meer als zodanig te herkennen was, heeft hij ook het nazi-regime overleefd. Pas in 1990 werd ontdekt wat een bijzonder gebouw dit eigenlijk is, waarvan de buitenmuren, vensters, kelder en het dak nog origineel zijn. Aanrader!

5. Bewonder de schat van Erfurt

In de kelder van de Joodse synagoge vind je ‘de schat van Erfurt’: duizenden zilveren munten, gouden juwelen en zilveren staven. Het meest bijzondere van de schat is de gouden Joodse trouwring, waarvan bekend is dat er nog maar twee andere exemplaren ter wereld zijn.

6. Bezoek het Augustinerkloster

Maarten Luther leefde tussen 1505 en 1511 als monnik in het Augustinerkloster, en hier is dan ook een tentoonstelling aan hem gewijd. Het deel van het klooster dat in 1945 werd verwoest, is een aantal jaar geleden opnieuw aangebouwd. Voor iedere architectuurliefhebber is het een must om hier te zien hoe oud en nieuw samengaan.

7. Duik in de geschiedenis van blauwe textielverf

Erfurt was lange tijd hét centrum van blauwe textielverf gemaakt van wede-bladeren. Gedroogde wede-bladeren werden gemengd met urine, waardoor het ging gisten. Zo ontstond de blauwe wede-verf. Deze verf maakte de regio tot een van de rijkste van Midden-Europa, tót in het begin van de 17e eeuw indigoverf populair werd. Je kunt de oude wede-schuren, waar vroeger het rijpingsproces plaatsvond, nog bezoeken.

8. Spot de ruïne van de Barfüsserkirche

De Barfüsserkirche stamt uit begin 13e eeuw en is een van de weinige bouwwerken die het in Erfurt tijdens de Tweede Wereldoorlog flink te verduren kreeg. Het koor is nog intact, maar van het kerkschip is nog maar een kant aanwezig. Gelukkig waren de kunstwerken en vensters uit voorzorg verwijderd, waardoor ze behouden zijn. Leuk om te weten: de naam van de kerk komt van de monniken die op blote voeten door het leven gingen.

9. Smul van Thüringer bratwurst bij Faust Food

De lekkerste Thüringer bratwurst eet je in Erfurt bij Faust Food. Faust Food vind je in de Waagegasse, een steegje met statige vakwerkpakhuizen uit de 16e en 17e eeuw. Al het vlees gaat bij Faust Food op de grill. Yum! Volgens locals dé plek voor braadworst.

Zin om je tassen te pakken? Anders wij wel! Doe direct nog meer vakantie-inspiratie op voor een vakantie in de mooie Duitse deelstaat Thüringen.

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Marloes

Redacteur

10 september - 2019

Reacties