10 tips voor een geslaagde stedentrip

Redactie - 22 februari 2018

10 tips voor een geslaagde stedentrip

Redactie - 22 februari 2018

De stedentrip: een all time favourite onder vakantiegangers. Omdat ze zo kort en krachtig zijn, plan je gerust meerdere citytrips per jaar. Dat betekent dus ook: vaker voorpret. Om jouw volgende uitstapje nog gesmeerder te laten lopen, geven we je 10 tips voor een geslaagde stedentrip.

Tips voor een geslaagde stedentrip

Tip 1: Denk aan de seizoenen

Iedereen kent dit: het is winter. Als je rillend en natgeregend thuiskomt van je werk, kun je maar aan drie dingen denken: wijn, zon en vakantie! Na een glas of twee boek je totaal impulsief een stedentrip naar het Spaanse Córdoba in juli. Op zich een goede keuze. Behalve dat dit de heetste stad van Europa is in de warmste tijd van het jaar.

Wat we ermee willen zeggen: check vóór je boekt of jouw stad geschikt is voor het seizoen waarin je gaat. Wist je bijvoorbeeld dat Berlijn heerlijk is in de lente, Tallinn geweldig in de zomer en Rome ontzettend gezellig in de winter?

Tips voor een geslaagde stedentrip

Tip 2: Vergeet Nederland en België niet

Ver weg is niet altijd beter. Een stedentrip in eigen land kan minstens zo enerverend zijn als een weekendje Verweggistan. Denk aan het historische Delft of het bruisende Antwerpen. In die Belgische stad vind je superveel goede en betaalbare hotels zoals Hotel Matelote. Volgens reviewer Cindy (die het een 9 geeft) zit hotel Matelote op een ‘geweldige locatie’ en ‘is de prijs-kwaliteitverhouding goed.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-local/leukste-wijken-in-londen/”]

Tip 3: Vervoer: ter land, ter zee of via de lucht

Hoe reis je naar jouw stad van keuze? Het loont om alle soorten vervoer met elkaar te vergelijken. Dus ga je per vliegtuig, trein, bus of rij je zelf met de auto? Kijk scherp naar de kosten per persoon en de reistijd. Je kunt ook combineren: heen met de nachttrein en met het vliegtuig terug. Voor de avontuurlijke citytrippers: al eens overwogen om ouderwets te liften naar Luik of Praag?

Tips voor een geslaagde stedentrip

Tip 4: Pak slim in

Als je door de stad loopt, dan wil je natuurlijk geen onnodige kilo’s met je meezeulen. Maar underdressed in een restaurant aankomen omdat je alleen je reisjoggingbroek hebt ingepakt, dat is ook weer zoiets. Pak dus kleren in die goed met elkaar combineren. Dreigt jouw koffer alsnog uit elkaar te ploffen? Zoover zette de beste inpaktips voor stedentrips voor je op een rij.

Tips voor een geslaagde stedentrip

Tip 5: Regel meer voor minder

Even een broodje hier en een koffietje daar. Oh, en laten we heel #YOLO toch gewoon een cocktail van vijftien euro drinken op dit dakterras. Zo kan een stedentrip al snel een gat in je bankrekening slaan. Een paar budgettips: steden als Lissabon, Londen, Leipzig hebben een citycard waarmee je korting krijgt op vervoer en musea. Vaak zijn er in het weekend gratis activiteiten, zoals concertjes en filmvertoningen in de open lucht.

En qua accommodatie: hostels zijn niet meer wat ze dertig jaar geleden waren. Ze doen qua service en hygiëne soms nauwelijks onder voor hotels. Hostel Sir Tobys in Praag krijgt een 9,5 en is volgens reviews een enorme aanrader. Best de moeite waard om te checken dus!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/stedentrip-van-de-maand-monaco/”]

Tip 6: Wees mobiel

Misschien ben jij de laatste der Mohikanen die nog geen smartphone heeft. Respect! Maar voor degenen die er wel één bezitten: zet je smartphone optimaal in. Sla alle belangrijke locaties en bezienswaardigheden alvast op. Zorg dat je tickets en reserveringen op je telefoon staan. En misschien zijn er nog handige apps? Denk aan een app voor het openbaar vervoer, of eentje waarin je bijhoudt wie wat uitgeeft, zoals WieBetaaltWat.

Tips voor een geslaagde stedentrip

Tip 7: Pak ook handige gadgets in

Alles op je mobiel gezet? Mooi! Met een powerbank kun je jouw telefoon altijd en overal opladen. Een andere fijne stedentripgadget is het draagbare en draadloze muziekboxje. Zit je in het park of op je hotelkamer in Madrid of Milaan, bepaal jij de tune van jullie stedentrip. Check deze blog voor meer te gekke vakantiegadgets.

Tips voor een geslaagde stedentrip

Tip 8: Weet de weg

Zoek voor je vertrek al uit hoe het openbaar vervoer en de taxi’s werken. Dat scheelt een hoop gedoe ter plekke. Wij deden de research voor de steden Rome en Parijs alvast. Ga je met je eigen auto, zoek dan uit waar je goedkoop kunt parkeren. Hier 5 parkeertips voor Londen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/10-verrassend-goedkope-europese-stedentrips/”]

Tip 9: Pak eens de fiets

Bijna alle Europese steden lenen er zich voor: verkenning met de fiets. Het is goedkoop, je ziet veel meer en ervaart de stad intens. Ideaal! Krakau is een heerlijke stad om per fiets te ontdekken. Steeds meer steden hebben trouwens ook een (bijna) gratis fietsenplan – denk aan Kopenhagen, Antwerpen en Parijs. Geen dure huurfiets meer nodig dus!

Tip voor een geslaagde stedentrip

Tip 10: Vraag het een local

Vraag tips aan locals. Want het is leuk om een stad te verkennen aan de hand van tips van iemand die er woont. Nee, je hoeft geen wildvreemde Londenaren aan hun jasje te trekken. Ga eerst eens na of je iemand kent in de stad waar je heen gaat. Een oud-collega of een vroegere klasgenoot misschien? Vaak vinden die het hartstikke leuk om je te helpen. Heb je niet zo’n internationale kennissenkring? Dan zijn er gelukkig apps zoals Spotted by Locals.

Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten!