Op je bucketlist: mooiste dorpen en Hanzesteden van Nederland

Redactie - 2 mei 2018

Op je bucketlist: mooiste dorpen en Hanzesteden van Nederland

Redactie - 2 mei 2018

Het staat misschien niet standaard op je bucketlist: een weekendje weg naar een schattig dorp of stadje in Nederland. Maar waarom eigenlijk niet? We inspireren je in deze bucketlistblog met de mooiste dorpen en Hanzesteden van Nederland.

 

Mooiste dorpen en hanzesteden Giethoorn

#1 Giethoorn

Je ziet het al in de video: zeg je Giethoorn, dan zeg je water. Niet voor niets wordt dit Overijsselse dorp het Venetië van Holland genoemd. Giethoorn is razend populair onder Chinese toeristen. Maar ga je een beetje buiten het seizoen, dan kun je nog rustig genieten van dit pittoreske dorp en de natuur eromheen. Jullie geven het dan ook een 8,7. Vakantieganger Ger vond het er fantastisch: ‘Prachtig natuurgebied, leuke en gezellige restaurants en veel keuze als je een bootje wilt huren.’

Mooiste dorpen en Hanzesteden Zwolle

#2 Zwolle

Terwijl de grootste steden nu in het westen van Nederland liggen, was dat in de middeleeuwen heel anders. Toen lagen de belangrijkste handelssteden in het oosten van het land. Ze heetten de Hanzesteden, naar het samenwerkingsverband met handelssteden in onder andere België en Duitsland. Het gezellige Zwolle is zo’n oude Hanzestad. In de verdedigingsmuur en stervormige grachten zie je het rijke verleden terug.

Weekendje Zwolle? Keuze genoeg! Wat dacht je van het bijzondere hotel De Koperen Hoogte? Volgens vakantieganger Fia is het er echt genieten: ‘Prachtige kamer met jacuzzi, fijne douche met stoom en een prachtig uitzicht. We hebben ’s ochtends en ’s avonds heerlijk gegeten.’

Mooiste dorpen en Hanzesteden Spakenburg

#3 Spakenburg

Spakenburg, dat is toch dat dorp met die klederdracht? Klopt! In dit vissersdorp lopen nog steeds mensen rond in traditionele kledij. Je kent het wel: die sterke brede doek met gekleurde bloemetjes over de schouders. Spakenburg is een heerlijk dorp om tot rust te komen, al dan niet onder het genot van een gerookt visje. Bed and breakfast bbSpakenburg krijgt van jullie laaiend enthousiaste reviews en een 9,2.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/overijssel-fietsroutes-hanzesteden-en-waterwegen/”]

Mooiste dorpen en hanzesteden Nijmegen

#4 Nijmegen

Nijmegen, de oudste stad van Nederland, was in de middeleeuwen ook een Hanzestad. Hanzestedentripper Marion vat het goed samen: ‘Nijmegen is een hele leuke stad. Leuke restaurantjes in de stad en aan de mooie Waalkade. Ook volop mooie oude gebouwen en veel winkels.’ Wil je de stad in één dag goed zien? Doe dan een stadswandeling, zelfstandig of met een gids. En aan het eind van de dag blaas je natuurlijk uit op een van de vele gezellig terrassen.

Extra leuk aan Nijmegen zijn de vele B&B’s. Zoals Bed and Breakfast Wilhelmina. Vakantieganger Houwers had er een topverblijf: ‘Alles klopt hier. Aan alles is gedacht. Beter krijg je niet!’ Carola voegt toe: ‘Rust, terwijl je bijna bovenop het Keizer Karelplein in het centrum van Nijmegen zit. Mooie kamer met een heerlijk bed.’

Mooiste dorpen en Hanzesteden Formerum

#5 Formerum

Kamperen op Terschelling is zó leuk. En helemaal als je vlak bij het dorpje Formerum zit. Bijvoorbeeld op camping Nieuw Formerum, door jullie beoordeeld met een 9,2. Wat maakt Formerum zo leuk? Dat de enige molen van Terschelling er staat. De voormalig korenmolen wordt nu als koffiehuis gebruikt. Verder bestaat bijna het hele dorp uit boerderijen. Plus: je krijgt er de lekkerste cranberry’s van het eiland en bent in een mum van tijd in de polder of het bos. Wat wil je nog meer?

Mooiste dorpen en Hanzesteden Zutphen

#6 Zutphen

Op nummer 6 nog een Hanzestad: Zutphen. Dit Gelderse stadje wordt ook wel eens de Torenstad genoemd, omdat er zo veel historische torens staan. In de Hanzetijd handelde Zutphen in haring, boter en bier. En wijn werd juist ingekocht en verscheept naar Zutphen. Bourgondische types dus, die Zutphenaren.

Blijf je een paar nachten slapen in Zutphen? Bed and Breakfast Aan de Berkel is een huiselijke B&B van gastvrouw Elly. Jannes ging je voor en schrijft: ‘Heerlijke plek, zeer gastvrij, gezellige kamer met een echt fantastisch ontbijt. Daarom zijn B&B’s zo leuk. Op bezoek in Zutphen? Dan is dit een aanrader.’

In welk mooie dorp of welke Hanzestad vierde jij al eens vakantie? Laat het ons weten in een reactie.