Ontdek de Noorse fjorden tijdens een spectaculaire cruise

Redactie - 22 juni 2016

Ontdek de Noorse fjorden tijdens een spectaculaire cruise

Redactie - 22 juni 2016

Heb jij altijd de Noorse fjorden al eens in het echt willen zien? Als die ongerepte natuur op de foto’s al zo prachtig is, moet Noorwegen in het echt alleen nog maar mooier zijn! Een Noorse fjorden cruise is de perfecte manier om dit bijzondere land te ontdekken. Je kunt op ontelbaar veel verschillende plaatsen stoppen om een dagje de fjorden, kleine dorpjes en mooie steden in Noorwegen te verkennen.

Er zijn verschillende cruisemaatschappijen die ieder een eigen route aanhouden langs de Noorse fjorden. Bij sommige cruises begin je in het zuiden van het land, om tijdens de vakantie steeds noordelijker te varen en vanaf daar recht terug te varen naar Nederland. Bij andere maatschappijen ga je als het ware heen en weer langs de kust, zodat je in het zuiden begint en daar ook weer eindigt. Hoe veel plekken je gaat zien is meestal afhankelijk van hoe lang de cruise duurt. Het is vaak niet mogelijk om tijdens een cruise van acht dagen de fjorden in het zuiden én de Noordkaap en de poolcirkel te zien. Daarom is het slim je van tevoren goed te oriënteren, en uit te zoeken welke delen van Noorwegen je graag wilt zien. Of je kiest natuurlijk voor een langere cruise, bijvoorbeeld van 22 dagen, waarin je alle delen van dit prachtige land aandoet!

 

De hoogtepunten van een Noorse fjorden cruise

Wij hebben een aantal populaire stops voor je op een rijtje gezet, van zuid naar noord, met natuurlijk veel prachtige foto’s zodat je alvast een goede indruk krijgt van de dingen die je tijdens je Noorse fjorden cruise allemaal gaat zien. Zo kun je snel zien welk deel van Noorwegen jou het aantrekkelijkst lijkt.

 

Stavanger

noorwegen stavanger

Stavanger is qua oppervlakte de derde stad van Noorwegen, en is voor veel cruises langs de Noorse fjorden één van de eerste stops. De stad bestaat al sinds het begin van de twaalfde eeuw, en is daarmee één van de oudste steden van het land. De grote domkerk van Stavanger stamt uit die tijd en is een prachtige bezienswaardigheid. Verder staat deze gezellige stad bekend om zijn vele musea en mooie groene parken.

 

De Lysefjord

noorwegen lysefjord

Vlakbij Stavanger ligt één van de bekendste fjorden van Noorwegen: de Lysefjord. Deze fjord is 42 kilometer lang, en is in de late ijstijd ontstaan door het smelten van de gletsjers. Het bekendste deel van de Lysefjord is de Preikestolen, die je op de foto ziet. Dit enorme plateau is wel 605 meter hoog en trekt jaarlijks duizenden toeristen aan. Het uitzicht over de fjord is vanaf hier echt fenomenaal!

 

De Hardangerfjord

noorwegen trolltunga

De Hardangerfjord is de op één na grootste fjord van Noorwegen (bij de grootste komen we later nog terecht). Hij is maar liefst 179 kilometer lang, en strekt vanaf de Atlantische Oceaan landinwaarts, om uiteindelijk te eindigen bij het stadje Odda. Daar vind je ook het plateau op de foto. Als je erop staat word je omringd door al dat indrukwekkende natuurgeweld. Zo klein heb je je nog nooit gevoeld!

 

Eidfjord

waterval eidfjord

De gemeente Eidfjord ligt in een aftakking van de Hardardangerfjord, en telt nog net geen duizend inwoners. Een groot deel van het Hardangervidda, het grootste bergplateau in Europa, ligt in Eidfjord, dus het is erg leuk om daar tijdens je stop eens een kijkje te gaan nemen. Ook de Vøringfossen, misschien wel de bekendste waterval van Noorwegen, is een bezoekje meer dan waard. Van boven heb je een prachtig uitzicht op de Måbødalen-vallei.

 

Bergen

noorwegen bergen

Bergen is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Dat betekent dat er tijdens je stop in deze mooie stad genoeg te zien en te doen is. Ook in deze stad vind je een aantal gebouwen die bijna duizend jaar oud zijn, maar het bijzonderst is misschien wel de Bryggen. Dit is een rij gekleurde gebouwen die de oostelijke waterkant van de fjord siert. Deze gebouwen staan sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en ze zijn een bijzonder gezicht aan het water.

 

Flåm

noorwegen flam

Flåm ligt aan het einde van de Aurlandsfjord, een zijtak van de Sognefjord, waar we het zometeen over zullen hebben. Met ongeveer 350 inwoners is het maar een klein dorpje, maar toch trekt het ieder jaar bijna 500.000 bezoekers. Die komen voornamelijk voor de fjorden, maar de treinbaan die van Flåm naar Myrdal loopt trekt ook veel toeristen. Dit namelijk één van de steilste treinbanen ter wereld. In het dorpje kun je een museum bezoeken dat geheel in het teken van deze spoorweg staat.

 

De Sognefjord

noorwegen sognefjord

Een groot deel van de mensen die naar Flåm komen, doen dat om de grootste fjord van Noorwegen in het echt te kunnen bewonderen; de Sognefjord, die 205 kilometer lang is. Ter vergelijking: dat is net zo lang als de afstand tussen Groningen en Nijmegen! Alleen de Kangertittivaq in Groenland is langer dan deze fjord. Je kunt je wel voorstellen hoe indrukwekkend het is om daar met een cruiseschip doorheen te varen!

 

Olden

noorwegen olden

Een stukje verder richting het noorden ligt Olden, nog zo’n pittoresk dorpje zoals je die alleen in Noorwegen ziet. Het ligt aan de mond van de rivier de Oldeelva, en wordt aan alle kanten omringd door de hoge rotspartijen van de Nordfjord. In het dorpje zelf kun je heerlijk rondslenteren en een bezoekje brengen aan het voormalige huis van de schilder William Singer, of je kunt ervoor kiezen om vanaf Olden een uitstapje te maken naar de indrukwekkende Briksdalsbreen, een zijarm van de Jostedalsbreen-gletsjer.

 

Hellesylt

hellesylt waterval

Aan het eind van de Sunnylvsfjord, die 26 kilometer lang is, ligt Hellesylt. De mooie waterval in de haven is een veel gefotografeerd tafereel in dit dorpje, dat ongeveer 250 inwoners telt. Ook de Sunnylvenkerk wordt vaak bezocht. Veel toeristen nemen tijdens de stop in Hellesylt de ferry naar Geiranger, omdat deze door de beroemde Geirangerfjord vaart en zo een mooi hoogtepunt van de Noorse fjorden cruise vormt.

 

Geiranger

geiranger fjord cruise

In veel gevallen stoppen cruiseschepen ook zelf in Geiranger, zodat je de ferry niet hoeft te nemen. Jaarlijks komen hier tussen de 140 en 180 van zulke grote schepen aan, en dat terwijl er maar 250 mensen wonen. Al die mensen komen om de Geirangerfjord te zien, één van de drukst bezochte fjorden in Noorwegen. Sinds 2005 staat deze fjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en als je dit natuurwonder ziet zul je meteen begrijpen waarom.

 

Ålesund

noorwegen alesund

Na een paar kleine, gezellige dorpjes te hebben bezocht komen we nu weer aan bij een grotere stad. Ålesund heeft de belangrijkste vissershaven van heel Noorwegen; vooral haring wordt er veel gevangen. De stad is voor een groot deel op het water gebouwd, wat voor een bijzonder stadsgezicht zorgt. Daaraan dragen ook de vele gebouwen die zijn gebouwd in de Jugendstil bij, en in de stad kun je een museum bezoeken dat in het teken staat van de architectuur in deze stijl.

 

Trondheim

trondheim haven

Dan gaan we door naar een stad die nog een stuk groter is: Trondheim, na Oslo en Bergen qua inwonertal de grootste stad van Noorwegen. Deze mooie stad ligt aan de gelijknamige Trondheimfjord, en ook die is de op twee na grootste van het land. Er valt hier dus genoeg te zien! De imposante Nidaroskathedraal is het bekendste gebouw van de stad, en het is een belangrijk monument van de Noorse gotiek. Deze statige kerk ligt midden in het historisch centrum, waar je eindeloos kunt ronddwalen.

 

Svolvær

svolvaer noorwegen

We zijn langzaamaan richting het noorden gevaren, en we komen steeds dichter bij de poolcirkel. Het stadje Svolvær ligt in de Lofoten-eilandengroep, en staat vooral bekend om de bloeiende visserij. Overal in het stadje zie je enorme hoeveelheden kabeljauw, die aan rekken hangt te drogen. Een bijzonder gezicht! Doordat vele kunstenaars zich graag lieten inspireren door de vergezichten en het mooie licht op deze eilandengroep, vind je in Svolvær ook veel galerieën.

 

Harstad

harstad noorwegen

Langs de mooie Vågsfjord ligt Harstad. Deze stad ligt op het eiland Hinnøya, dat qua grootte het vierde eiland van Noorwegen is, en midden in de ruige, bergachtige natuur ligt. Net ten noorden van Harstad vind je de stenen kerk van Trondenes, dat het meest noordelijke nog bestaande middeleeuwse gebouw ter wereld is. In één van de gezellige caféetjes in de stad kun je even heerlijk tot rust komen, en de aardbeien proeven waar Harstad bekend om staat. Dit zijn namelijk de meest noordelijk geteelde aardbeien ter wereld!

 

Tromsø

Tromsø noorderlicht

Op ongeveer 70° noorderbreedte ligt Tromsø. Om je een idee te geven van wat dat betekent: het ligt op dezelfde hoogte als Siberië en Alaska. Het kan hier dus behoorlijk koud worden! Doordat Tromsø boven de poolcirkel ligt, wordt het hier tussen eind mei en half juli ’s nachts nooit donker, doordat de zon nooit onder de horizon komt. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, staat Tromsø ook nog eens bekend als de stad van het noorderlicht. De kans dat je dit spektakel hier te zien krijgt is behoorlijk groot!

 

Honningsvåg

noordkaap noorwegen

De laatste stad die we aandoen is Honningsvåg, de meest noordelijke stad van het Europese vasteland, en ook meteen de kleinste stad van Noorwegen. Het feit dat Honningsvåg zo noordelijk ligt, zorgt voor spectaculaire zeegezichten en een heerlijke frisse zeelucht, die je het gevoel geeft dat je longen grondig worden gereinigd. Leuke bezienswaardigheden zijn het witte houten kerkje en het Noordkaapmuseum.

 

De Noordkaap

noordkaap noorwegen

En dan komen we aan bij de meest noordelijke stop van de Noorse fjorden cruise, en ook meteen het meest noordelijke punt van het Europese vasteland. De Noordkaap is misschien wel één van de bijzonderste plekken die je tijdens deze cruise zult zien. Vanaf de steile klif kijk je uit over de uitgestrekte Barentszzee. Het lijkt net of je op het einde van de wereld staat!

 

 

Een cruise is de perfecte manier om de Noorse fjorden te ontdekken. Naast de stops in dit lijstje zijn er nog veel meer verschillende plekken die je tijdens zo’n vakantie kunt aandoen. Hoewel je ze tijdens een korte vakantie niet allemaal zult bezichtigen, zijn er genoeg hoogtepunten die je kunt bezoeken en die ervoor zorgen dat je deze cruise niet snel meer zult vergeten!

Heb jij al eens een Noorse fjorden cruise gemaakt? Welke plaatsen vond jij het mooist?

Laat het ons weten in een reactie!