4x natuurijs-garantie

Redactie - 26 december 2016

4x natuurijs-garantie

Redactie - 26 december 2016

Het is elke winter weer spannend: komt de langverwachte Elfstedentocht er eindelijk of moeten we het nóg een jaar zonder de Tocht der Tochten doen? Hoewel we zeker niet pessimistisch willen zijn, gingen we toch alvast voor je op zoek naar mooie plekjes in de wereld waar je deze winter sowieso terecht kunt met je schaatsen. De volgende vier natuurijsbanen zijn perfect voor wat idyllische eh.. oefen(!)rondjes.

natuurijs-schaatsers

1. Lac de Joux, Jura, Zwitserland

Het meer van Lac de Joux in het Zwitserse Juragebergte is een ideale bestemming voor lange-afstandschaatsers. Er is goed onderhouden ijs en alle ruimte om heel wat kilometers te maken. En één ding is zeker: hier hoef je nooit te twijfelen aan de beschikbaarheid van dik winterijs.

Winterse weekenden

Het dertig meter diepe Lac de Joux meer ligt op zo’n duizend meter hoogte en verandert vanaf begin januari gegarandeerd in een prachtige natuurijsbaan. Het enige wat je hoeft te doen is af te reizen naar het plaatsje Le Pont, waar de schaatsverhuur en een paar knusse restaurants op je liggen te wachten. In de weekenden weten ook de Zwitsers uit de omgeving Le Pont prima te vinden. Het meer verandert dan in een winters paradijs vol gezellige marktkramen met glühwijn en winterse soepjes.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/gratis-kerstmarkt-wintersportvakantie/”]

natuurijsbanen-weissensee

2. Weissensee, Karinthië, Oostenrijk

Idyllische filmlocatie voor James Bond’s The Living Daylight, strijdveld voor het wereldkampioenschap onderwaterijshockey(?): het Oostenrijkse meer de Weissensee is een absoluut begrip onder ijsliefhebbers. Het wordt perfect beschut door de bergtoppen van de omliggende Alpen en ligt, net als Lac de Joux, op zo’n duizend meter hoogte. Vanaf december is de Weissensee dan ook gegarandeerd voorzien van meer dan vijfentwintig kilometer aan schaatsroutes en ijshockeyvelden. De lokale Schaatsacademie staat bovendien voor je klaar voor een opfrislesje langeafstands-schaatsen.

natuurijsbanen-ijsbaan

Alternatieve Elfstedentocht

Doordat de Weissensee grenst aan de Zuidelijke Kalkalpen, heeft het water een bijzondere witte kleur (vandaar de naam ‘wit meer’). Sinds 1989 krijgt het meer jaarlijks bovendien een oranje tintje: een groep Nederlandse Elfstedentochtfanaten die graag op safe speln organiseren er de Alternatieve Elfstedentocht, een evenement met vier toertochten. Dit jaar vindt de Alternatieve Elfstedentocht plaats vanaf 24 januari 2017. Aan de reviews te zien zijn jullie overigens het hele jaar door te vinden rondom de Weissensee. Ook in de zomermaanden is het een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers. Samen geven jullie Weissensee een 8,9.

natuurijsbanen-bos-sneeuw

3. Mälarmeer, nabij Stockholm, Zweden

Terwijl wij toeleven naar onze jaarlijkse wel/geen Elfstedentocht ontknoping, begint ook rond het Zweedse Mälarmeer de spanning te stijgen. Want ook voor hun Vikingarännet (‘Viking Race’), is het elk jaar afwachten of ‘ie wel of niet doorgaat. De statistieken zien er wel een stukje gunstiger uit: sinds de jaarlijkse tocht in 1999 voor het eerst werd gehouden, vond het al twaalf keer plaats. De race voert dwars over het gigantische Mälarmeer van de studentenstad Uppsala naar de hoofdstad Stockholm, zo’n tachtig kilometer verderop. De volgende Viking Race staat gepland voor 12 februari 2017.

IJsgids tour

Of de Viking Race er dit jaar nou wel of niet komt, lange winterse schaatstochten maken op het Mälarmeer kan elke winter. Vanuit de hoofdstad Stockholm, dat pal naast het meer ligt, kun je speciale ijsgidsen boeken. Een local neemt je dan mee naar de beste schaatsplekjes in de omgeving. Wil je liever zelf op pad gaan? Rond het plaatsje Västerås wordt jaarlijks een route van zo’n tien kilometer sneeuwvrij gemaakt.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/top-10-sprookjesachtige-schaatsbanen/”]

natuurijsbanen-tsjechie

Het Tsjechische Český Krumlov in de winter

4. Lipnomeer, Tsjechië

Het mag misschien een gedrocht zijn, de stuwdam nabij het Zuid-Boheemse plaatsje Český Krumlov heeft absoluut z’n voordelen. Zo beschermt het de inwoners van het prachtige historische centrum tegen een uitdijende Donau. En: het gigantische stuwmeer ontpopt zich ’s winters tot Tsjechië’s beste natuurijsbaan! Het Lipnomeer ligt midden in de bossen en de heuvels van het Nationaal Park Šumava en is daarmee het hele jaar door een populaire vakantiebestemming. Jaarlijks komen schaatsfanaten uit alle hoeken van Europa naar het Lipnomeer om te genieten van de ruimte en het goede ijs. Wil je ze vergezellen? Het nabijgelegen vakantiepark Lipno Lake Resort krijg de Zoover Reviewers een score van een 9,1. Schaatsverhuur en een warme drankjes zijn te vinden bij het startpunt in Lipno nad Vltavou.

Heb jij een van deze natuurijsbanen bezocht? Deel je ervaring en laat een review achter!