Dit zijn ze: de 10 mooiste dorpen en stadjes van Kreta

Redactie - 8 juni 2023

Dit zijn ze: de 10 mooiste dorpen en stadjes van Kreta

Redactie - 8 juni 2023

De oude vissersdorpjes, kleine historische stadjes met een grootste geschiedenis, bergdorpen: het Griekse eiland Kreta zit boordevol lieflijke plaatsjes. Speciaal voor wie méér wil doen dan op het strand liggen, nemen we je mee langs de tien mooiste dorpen en stadjes van Kreta. Met deze tips beleef je een authentieke vakantie in Kreta!

Schilderachtig Agia Galini

Het schilderachtige vissersdorp Agia Galini ligt in het zuiden van het eiland. Wanneer je aankomt in Agia Galini merk je het meteen: de plaats ademt sfeer en de locals zijn erg gastvrij. Toch is het er opvallend rustig, op wat gezellige taverna’s en winkeltjes na. Dit is de uitgelezen kans om de witte huisjes die tegen de berg zijn opgebouwd op de foto vast te leggen! Loop ook even naar het vissershaventje. Uitkijkend op de dobberende vissersbootjes op zee wordt duidelijk waarom dit een van de mooiste dorpen van Kreta is.

Agia Galini - mooiste dorpen van Kreta

Koutouloufari op de berg

Op de berg Charakas ligt Koutouloufari. De naam alleen klinkt al mooi, maar er zijn meer redenen waaron het bij de mooiste dorpen van Kreta hoort. Het gezellige dorp zit vol kleine boetiekjes, taverna’s en barretjes. De paar honderd dorpsbewoners houden van gezelligheid en zijn dan ook heel gastvrij. Geniet daarnaast van het prachtige uitzicht over Chersonissos en de vele omliggende olijfbomen.

Verblijven in Koutouloufari?

"Wat een super Griekse gastvrijheid bij Ippoliti Village. Het was een heerlijk verblijf in een mooie, zeer nette verzorgde en schone studio met uitstekende bedden. Alle appartementen en studio’s zijn netjes, verzorgd en schoon. Ippoliti Village is een mooi en super verzorgd complex, zeer gastvrij en vriendelijk. Een absolute aanrader. Het complex ligt wat hoger tegen een berg met uitzicht naar zee." - Niels over Ippoliti Village

Bekijk hotel

Het groene Elos

Elos is een heerlijk stukje authentiek Griekenland. Het traditionele bergdorp ligt in het binnenland en is omgeven door mooie, groene natuur. Als je een auto huurt en van Chania naar Elafonisi rijdt, kom je erlangs. Ondanks dat er weinig toerisme is, is Elos het bezoeken zeker waard. Er worden veel lokale producten verkocht, zoals honing en raki. Vind jij dit traditionele drankje nét wat te sterk? Probeer dan raki mét honing! De omgeving van Elos kent ook veel wandelpaden, zodat je naar andere dorpen in de buurt kunt wandelen. Aanrader!

Pittoresk Kreta - mooiste dorpen van Kreta

Het Bali van Kreta

Het vissersplaatsje Bali ligt aan de noordkust van Kreta. Het is dé plek om van het authentieke Griekse leven te genieten. Er zijn drie stranden, waar zowel de locals als toeristen graag hun handdoek uitrollen. Er wonen maar een paar honderd Grieken, maar toeristen bezoeken dit verborgen pareltje ook graag. Het is daardoor ook wat drukker dan in andere kleine plaatsen op Kreta, maar dat maakt het extra gezellig. Loop na een dag op het strand zeker even naar het haventje. Hier zijn veel taverna’s en cafés waar de lekkerste Griekse gerechten worden geserveerd. Bali mag zeker niet ontbreken tussen de mooiste dorpen van Kreta!

Verblijven in Bali?

"Top verblijf, komen er al jaren en dorpje Bali is gezellig en pittoresk. Geen lange straten met winkels, maar gezellig en veel restaurantjes. Eigenaren Sunset staan altijd voor je klaar en vriendelijk. Kamers zijn mooi, schoon en van alle gemakken voorzien, super plek." - Harry over Sunset Bali

Bekijk hotel

Pittoresk Kritsa

Verblijf jij in de stad Agios Nikolaos? Vlakbij, omgeven door groene bergen, ligt het kleine dorpje Kritsa. Smalle straatjes staan vol met witte huizen, bloeiende bloemenstruiken en oude bomen. De tijd lijkt hier wel stil te staan. Struin door het dorpje en neem wat te eten bij een van de vele taverna’s. Of probeer wat lokale producten, zoals raki, olijfolie of honing. Kritsa mag dan klein zijn, je loopt hier gerust urenlang rond. Iedere hoek die je omgaat zie je iets anders moois! Zorg dus dat je telefoon is opgeladen, zodat je alles vast kunt leggen.

Kritsa - mooiste dorpen van Kreta

Georgioupolis aan de baai

Ook Georgioupolis mag niet ontbreken tussen de mooiste dorpen van Kreta. Deze plaats ligt aan de baai van Almyros. Wanneer je door de straatjes van Georgioupolis struint, valt één ding direct op: de geur! Georgioupolis is namelijk extra uniek door de vele hoge eucalyptusbomen. Loop ook even naar het kerkje ‘in het water’. Het witte Agios Nikolas kerkje staat op een pier voor de kust. Zeker met de zonsondergang ziet het er prachtig uit!

Verblijven in Georgioupolis?

"Prachtige kleinschalige locatie. Zeer vriendelijk en behulpzaam personeel, heerlijk ontbijt en prachtig uitzicht. Fijn en mooi zwembad." - Klein over Vardis Olive Garden

Bekijk hotel

Water in overvloed in Spili

Ben je onderweg van Rethymnon naar Agia Galini? Stop dan zeker even in Spili. Omdat deze kleine bergplaats onderaan het Kedros-gebergte ligt, is er water in overvloed! Koel bronwater stroomt vanaf een rots naar een fontein met negentien (!) leeuwenkoppen. En het is dan ook niet gek dat Spili een supergroen dorp is. Eet en drink ook zeker wat bij een van de gezellige terrasjes in Spili.

Spili - mooiste dorpen van Kreta

Fijne zandstranden in Paleochora

Aan de zuid-westkust van Kreta ligt de plaats Paleochora. Het dorp ligt deels op een schiereiland omgeven door fijne zandstranden en helder water, wat het een extra bijzondere plek maakt. Paleochora mag dus niet ontbreken tussen de mooiste dorpen van Kreta! Het mooiste strand van Paleochora ligt ten westen van het schiereiland. Het is een groot zandstrand dat van alle gemakken voorzien is. Daarnaast zijn er veel leuke terrasjes, waar je de lokale keuken proeft.

Libyan Princess
Verblijven in Paleochora?

Eind mei wouden we zuid-west Kreta bezoeken en hadden Paleochora gekozen als uitvalsbasis. Via de site van Zoover terecht gekomen bij Libyan Princess , een recent modern design hotel op een 300-tal m van het centrum. Kies voor een kamer met zicht op het zwembad (de andere kamers liggen aan de straatkant, met toch iets meer lawaai). De plaatsen rond het zwembad zijn beperkt wat in het hoogseizoen voor problemen kan zorgen. - William over Libyan Princess

Bekijk hotel

Het vissersdorp Chora Sfakion

Midden in de Kretenzer bergen ligt Chora Sfakion. Onderweg naar dit dorp kijk je je ogen al uit. Je rijdt namelijk over de witte bergen en door ongerepte delen van Kreta. De omgeving bestaat uit hoge bergen, kloven en een ruige kustlijn. Het is dus geen verrassing hoe Chora Sfakion aan haar naam is gekomen. Het oud Griekse woord ‘Sfax’ betekent namelijk ‘bergkloof’. Tijdens je bezoek aan dit bergdorpje aan zee ontdek je hoe gastvrij de lokale bevolking is. Neem zeker plaats bij een van de terrassen aan het water. De uitzichten over zee maken Chora Skafion een van de mooiste dorpen van Kreta!

Chora Sfakia - mooiste dorpen van Kreta

De geschiedenis van Kandanos

Je merkt het direct als je aankomt in Kandanos: deze plaats ademt historie. Dit plaatsje ligt op de helling van het Lefka Ori gebergte en wordt omgeven door groene natuur. Kandanos heeft het zwaar gehad tijdens de slag om Kreta in 1941, wat te zien is aan de vele monumenten op het dorpsplein. Hier zijn ook veel typische Kretenzer tavernes, waar je lokale specialiteiten proeft. Door de balans tussen geschiedenis, natuur en lekker eten mag Kandanos niet ontbreken tussen de mooiste dorpen op Kreta.

Bali - mooiste dorpen van Kreta
Meer Kreta?

Ontdek meer van het prachtige eiland Kreta! Je vindt er alle ingrediënten voor een veelzijdige zon, zee en strandvakantie. Geniet van de balans tussen mooie stranden, cultuur en prachtige natuur. Dit grote eiland kent vele verborgen pareltjes waar je het authentieke Griekenland ervaart.

Bekijk hotel