Deze mooie natuurplekken in Polen moet je gezien hebben

Redactie - 31 oktober 2018

Deze mooie natuurplekken in Polen moet je gezien hebben

Redactie - 31 oktober 2018

Trek je er graag op uit in de natuur? Ga dan eens op vakantie in Polen. Misschien niet de eerste bestemming die in je opkomt als je aan natuurschoon denkt, maar Polen heeft genoeg moois voor je in petto. Deze vijf bijzondere natuurgebieden mag je echt niet missen.

Mazurië Polen

Het land van duizend meren

In het noordoosten van Polen vind je het grootste merengebied van het land: de Mazurische meren. Ruim duizend meren die met elkaar verbonden zijn door kanalen en rivieren. Een paradijs voor watersporters en natuurliefhebbers! Huur een bootje en je kunt er eindeloos varen. Blijf je liever op het droge? De omgeving leent zich ook uitstekend voor een mooie fietstocht. Of trek je wandelschoenen aan voor een tocht door het heuvelachtige landschap van het Suwalski landschappark. Genoeg moois te zien in het merengebied van Mazurië.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/land-duizend-meren-merengebied-polen/”]

Oerbos Polen

Het laatste oerbos van Europa

Wil je écht de ongerepte natuur in? Kies dan voor een natuurreis naar Bialowieza Nationaal Park, een van de laatste grote oerbossen in Europa. Dit enorme natuurgebied, dat tegen de grens van Rusland ligt, staat bekend om haar ongereptheid. Een gedeelte van dit natuurgebied is vrij toegankelijk om te wandelen. Een groot deel kun je echter alleen betreden onder begeleiding van een officiële gids. Wat dit oerbos zo bijzonder maakt? Het woud is thuishaven van Europese bizons; de grootste landzoogdieren van Europa.

Zakopane

Het magische Tatragebergte

Wandelliefhebbers en wintersporters kunnen hun hart ophalen in het Tatragebergte. Een uitgestrekt gebied met de hoogste toppen en diepste dalen van Polen. Je vindt er prachtige bergmeren en fantastische wandelroutes. De hoogste bergtop is 2500 meter en biedt spectaculaire uitzichten. De beste uitvalsbasis voor het verkennen van het Tatragebergte is Zakopane. Dit mooie bergdorp telt genoeg fijne accommodaties, zoals Appartement Willa Bystry. Reviewer Sascha komt er al meer dan tien jaar: ‘Prachtig schoon gunstig gelegen uit hout gesneden appartement. Zeer vriendelijke eigenaars.’

Wielkopolska

De Grote Lus van Wielkopolska

Houd je van varen? Geniet dan van een boottocht over de Grote Lus van Wielkopolska: een rondje van 690 kilometer over de rivieren Warta en Notec. Het landschap onderweg lijkt veel op ons Nederlandse landschap, maar er is wel degelijk verschil met de Nederlandse rivieren. Nergens drijft afval in het brandschone water, zelden kom je een andere boot tegen, er vormt zich geen file voor de monumentale sluizen en de splinternieuwe haventjes zijn bijna uitgestorven. In dit onontdekte stukje Polen ervaar je dus echt een oase van rust. Goede uitvalsbasis voor je vaartocht is de kleurrijke studentenstad Poznan. Lekker slapen doe je bij Hotel Wloski, op Zoover beoordeeld met een 9,9.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/goedkope-vakantie-polen-zo-vier-je-er-vakantie-met-een-klein-budget/”]

Wandelende duinen

De Wandelende duinen

Ook voor strandaanbidders vind je in Polen een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Slowinkski. In dit vogelrijke natuurpark aan de Oostzee liggen meren, moerassen, bossen en duinen. Klinkt misschien niet heel bijzonder, maar de duinen in Slowinksi zijn uniek. Het zijn namelijk wandelende duinen. De soms wel vijftig meter hoge bewegende duinen zijn een zeer zeldzaam natuurverschijnsel. Een goede reden voor een bezoek aan de Poolse kust.

Ben jij weleens in Polen geweest en heb je nog aanvullende tips? Laat dan een reactie achter of plaats een review op Zoover.